AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mevkuf akit ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.240
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mevkuf akit ne demek?​

Mevkuf akit, hüküm ve sonuçlarını doğur- ması ilgili ve yetkili şahsın icazetine bağlı olan akittir. Diğer bir ifadeyle mevkuf akit, icazete kadar hükmü askıda olan akittir.

Kuranda Vela ne demek?​

Veli kavramı, cahiliye döneminde beşeri himaye ve koruma anlamında kullanılırken, Kur’an ile beraber bu kavram ilahi himaye ve koruma anlamında kullanılmıştır.

Ariyet olarak ne demek?​

Ariyet olarak ne demek?
Ariyet akdi, bir kimseye bedelsiz olarak belli bir süre kullanmak üzere bir malın verilmesini konu alan bir sözleşme türüdür. Türkçede bu akde iğreti sözleşmesi de denir. Akdin temel özelliği belli bir süreyle kayıtlı olması, bir malın tüketimini değil kullanımını (intifâ) konu alması ve bedelsiz olmasıdır.

Mevkuf ne anlama gelir?​

Mevkuf ne anlama gelir?
Sözlükte “durmak; durdurmak” gibi anlamlara gelen vakf kökünden türeyen ve “durdurulmuş, askıya alınmış” demek olan mevkūf kelimesi, merfûun karşıtı olarak “senedi Hz.

Gayri lazim Akit ne demek?​

Nâfiz akit: İn’ikâd ve sıhhat şartlarını taşıyarak, akdin yapılış gayesi olan hukuki sonuçlarını ortaya çıkaran akittir.

Vela ne demek?​

Sözlükte “Vela” kelimesi, “sevmek, dostluk kurmak, yardım etmek, iki şey arasında tercihte bulunmak, beraber olmak ve arkadaşlık yapmak” anlamlarına gelir.

Lukata ne anlama gelir?​

Lukata ne anlama gelir?
( ﻟﻘﺎﻃﻪ– ﻟﻘﻄﻪ) i. (Ar. luḳaṭa – luḳāṭa) fıkıh. Bulunup alınan ve sâhibi belli olmayan şey, buluntu [Bulanın, sâhibi çıkıncaya kadar malı emânet kabul edip saklanması ve sâhibi çıkınca teslim etmesi şarttır]: Ve eğer sâhibi mâlûm değilse lukatadır ki mültekit olan, yâni bulup alan kimse yedinde emânettir (Cevdet Paşa).

Sahabeden gelen hadislere ne denir?​

Sahabeden gelen hadislere ne denir?
Eser: Sahabenin sözlerinin de içinde olduğu hadis. Garîb: Şâz veya aykırı haber, tek bir kişiden gelen nakil.

Tâbiîn sözlerine ne denir?​

Bilindiği kadarıyla maktûu “tâbiînin sözü” mânasında ilk kullanan âlim Hatîb el-Bağdâdî’dir.
 
Mevkuf akit, hüküm ve sonuçlarını doğurması ilgili ve yetkili şahsın icazetine bağlı olan akittir. Yani bu tür bir akdin hükümleri, o akdi yapan kişinin iznine bağlı olarak geçerli olur. İcazete kadar hükmü askıda olan akittir.

Vela kelimesi ise, cahiliye döneminde beşeri himaye ve koruma anlamına gelirken, Kur'an ile beraber bu kavram ilahi himaye ve koruma anlamında kullanılmıştır.

Ariyet akdi, belli bir süre bedelsiz olarak bir malın kullanımını konu alan bir sözleşme türüdür. Bu sözleşme türünde malın tüketimi değil, sadece kullanımı söz konusudur ve belirli bir süreyle sınırlıdır. Türkçede ariyet akdi olarak da adlandırılır.

Mevkuf kelimesi ise, "durmuş, askıya alınmış" anlamına gelir. Bu kelime vakf kökünden türetilmiştir ve bir şeyin durdurulmuş ya da askıya alınmış olduğunu ifade eder.

Gayri lazim akit ise, in'ikad ve sıhhat şartlarını taşıyarak, akdin yapılış gayesine uygun hukuki sonuçları ortaya çıkaran akit olarak tanımlanır.

Vela kelimesi ise, "sevmek, dostluk kurmak, yardım etmek, beraber olmak ve arkadaşlık yapmak" gibi anlamlara gelir.

Lukata kelimesi ise, fıkıh terimi olarak kullanılan ve bulunan ancak sahibi belli olmayan eşyayı ifade eder. Bulan kişi, sahibi çıkana kadar malı emânet kabul edip saklamalı ve sahibi çıkınca teslim etmelidir.

Sahabeden gelen hadislere "eser" denirken, tek bir kişiden gelen aykırı veya şaşırtıcı haberlere ise "garib" denir.

Tâbiîn ise, sahabeden sonraki dönemde yaşamış ve onların öğretilerini takip eden Müslümanlara verilen isimdir. Müslüman topluluğunun erken dönemlerinde yaşamış olan bu kişilerin sözlerine denir. Hatîb el-Bağdâdî'nin maktûu "tâbiînin sözü" şeklinde kullanımıyla yaygınlaşmıştır.
 
Geri
Üst