- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Metin hazırlamak ne demek?
Bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan anlamlı ve edebi yazılara metin denir. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla cümlelerden oluşan, cümlelerle oluşturulan anlatma ve anlaşma aracıdır. Metnin oluşumunda sesten paragrafa dil birimleri kullanılır.Ağızlarda kullanılan kelimeler edebi dilde yer alır mı?
Ünlü, ünsüz uyumları ve çeşitli nedenlerle gerçekleşen ses olayları, farklılıkta önemli bir rol oynar. Ağızlara özgü sesler, standart alfabenin verdiği imkânlar ölçüsünde edebi metinlere yansıtılır.Metin dışı unsurları nelerdir?
Metin dışı unsurları nelerdir?Metin içi unsurlardan kasıt içerik, söylem ve yapıyken metin dışı unsurlar yazarının kim olduğu, derdinin veya amacının ne olduğu, okurunun kim olduğu gibi unsurları içerir.
Edebi kurmaca türler nelerdir?
Destan, halk hikâyesi, masal, fabl, öykü, roman, tiyatro gibi türleri kapsar. Bu türlerde anlatılanların bir kısmının hiçbir gerçeklik temeli yoktur. Masal, fabl gibi türler bu gruba dâhil edilebilir.Kurmaca metin özellikleri nelerdir?
Sanatsal (kurmaca) metinler genel olarak şu özellikleri taşır:- Destan, halk hikâyesi, masal, fabl, öykü, roman, tiyatro gibi türleri kapsar.
- Bu türlerde anlatılanların bir kısmının hiçbir gerçeklik temeli yoktur.
- Bir kısmı istenirse gerçeklikten hareket edilerek, istenirse tümüyle tasarlanarak yaratılır.
9 sınıf metin nedir?
9 sınıf metin nedir?Metin, dilin katkısı ile meydana gelmiş olan anlamlı kelime ve cümle topluluğundan oluşan bir anlaşma ve anlatma aracıdır. Dil ile oluşmaya başlayan, kelimelerle zenginleşip cümle haline gelen ve bir şeyleri açıklamaya, bir konuyu dile getirmeye ya da iletişim kurmaya yarayan araçtır.
Edebi metinler manzum ve mensur olarak ikiye ayrılır. Beyit, bend ve kıtalarla yazılan nazım türlerine manzum eser denir. Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir.