Metin hazirlamak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Metin hazırlamak ne demek?​

Bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan anlamlı ve edebi yazılara metin denir. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla cümlelerden oluşan, cümlelerle oluşturulan anlatma ve anlaşma aracıdır. Metnin oluşumunda sesten paragrafa dil birimleri kullanılır.

Ağızlarda kullanılan kelimeler edebi dilde yer alır mı?​

Ünlü, ünsüz uyumları ve çeşitli nedenlerle gerçekleşen ses olayları, farklılıkta önemli bir rol oynar. Ağızlara özgü sesler, standart alfabenin verdiği imkânlar ölçüsünde edebi metinlere yansıtılır.

Metin dışı unsurları nelerdir?​

Metin dışı unsurları nelerdir?
Metin içi unsurlardan kasıt içerik, söylem ve yapıyken metin dışı unsurlar yazarının kim olduğu, derdinin veya amacının ne olduğu, okurunun kim olduğu gibi unsurları içerir.

Edebi kurmaca türler nelerdir?​

Destan, halk hikâyesi, masal, fabl, öykü, roman, tiyatro gibi türleri kapsar. Bu türlerde anlatılanların bir kısmının hiçbir gerçeklik temeli yoktur. Masal, fabl gibi türler bu gruba dâhil edilebilir.

Kurmaca metin özellikleri nelerdir?​

Sanatsal (kurmaca) metinler genel olarak şu özellikleri taşır:
- Destan, halk hikâyesi, masal, fabl, öykü, roman, tiyatro gibi türleri kapsar.
- Bu türlerde anlatılanların bir kısmının hiçbir gerçeklik temeli yoktur.
- Bir kısmı istenirse gerçeklikten hareket edilerek, istenirse tümüyle tasarlanarak yaratılır.

9 sınıf metin nedir?​

9 sınıf metin nedir?
Metin, dilin katkısı ile meydana gelmiş olan anlamlı kelime ve cümle topluluğundan oluşan bir anlaşma ve anlatma aracıdır. Dil ile oluşmaya başlayan, kelimelerle zenginleşip cümle haline gelen ve bir şeyleri açıklamaya, bir konuyu dile getirmeye ya da iletişim kurmaya yarayan araçtır.
Edebî metin örneği nedir?​
Edebi metinler manzum ve mensur olarak ikiye ayrılır. Beyit, bend ve kıtalarla yazılan nazım türlerine manzum eser denir. Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir.
 
Metin hazırlamak, biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturulan anlamlı ve edebi yazılara metin denir. Metinler farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla cümlelerden oluşur ve anlatma ile anlaşma aracı olarak işlev görür. Metnin oluşumunda sesten paragrafa kadar dil birimleri kullanılır.

Ağızlarda kullanılan kelimeler genellikle edebi dilde yer almaz. Ünlü, ünsüz uyumları ve çeşitli ses olayları, farklılıklar yaratarak ağızlardan edebi metinlere yansır.

Metin dışı unsurlar, metin içi unsurlardan farklı olarak yazarın kimliği, amacı ve okurun kimliği gibi unsurları içerir. Metin dışı unsurlar metnin bağlamını, anlaşılmasını ve yorumlanmasını etkiler.

Edebi kurmaca türler arasında destan, halk hikâyesi, masal, fabl, öykü, roman ve tiyatro gibi türler bulunur. Bu türler genellikle gerçeklikten hareketle tasarlanmış kurgusal ögeler içerir. Masal ve fabl gibi türler ise gerçeklikten daha uzak örnekler sunabilir.

Kurmaca metinler genel olarak sanatsal nitelik taşır ve içerdikleri hayali unsurlarla gerçeklikten ayrılırlar. Destan, halk hikayesi, masal, fabl, öykü, roman ve tiyatro gibi türleri kapsayan kurmaca metinler, hem gerçeklik temeline dayalı hem de tamamen hayal ürünü olabilen ögeler içerebilir.

9. sınıf düzeyinde metin, dil ile oluşturulan anlamlı kelime ve cümlelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan anlatma ve anlaşma aracıdır. Metinler, iletişim kurmaya, bir konuyu açıklamaya veya ifade etmeye hizmet eder.

Edebi metinler manzum (şiirsel) ve mensur (nesirsel) olarak ikiye ayrılır. Beyit, bend ve kıtalardan oluşan nazım türleri manzum eserlere örnek iken, öykü, deneme, roman, masal ve destan gibi yazın türleri mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir. Her iki türde de yazarın dil ve anlatımındaki özen ve estetik ön plandadır.
 
Geri
Üst