Meteor ve goktasi arasindaki benzerlikler ve farkliliklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meteor ve göktaşı arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?​

Farklılıklar

Meteorlar mı daha büyük asteroitler mi?​

Meteorlar, atmosferimize girerek Dünya’ya düşmüş küçük asteroit parçalarıdır.
Güneş Sistemi gezegenler meteor göktaşı asteroit kavramları nelerdir?
Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesne kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Asteroit, yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleridir.

Kuyruklu yıldız meteor ve göktaşı arasında nasıl bir ilişki vardır?​

göktaşı (meteorit) yeryüzüne ulaşmayı başarmış gök cisimlerine göktaşı, orijinal adıyla meteorit denir. yani aslında meteor ve göktaşları farklı cisimler olmayıp, kuyruklu yıldız ve asteroidlerin dünya’ya girdikten sonraki akıbetlerine göre aldıkları yeni isimlerdir.

Meteor ve göktaşı arasındaki farklar nelerdir?​

Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise gök taşı olarak adlandırılır. Gök taşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.
Asteroit ile göktaşı arasındaki fark nedir?
Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler. Örneğin Asteroit Kuşağı’ndaki en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres’in genişliği 940 km’dir. Asteroit ya da kuyrukluyıldız gibi çeşitli gökcisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise göktaşı olarak adlandırılır.
Bir taşın normal mi yoksa göktaşı olduğunu anlamak için ilk bakmanız gereken şey, taşın yüzeyinde siyah bir kabuğun olup olmadığıdır. Eğer belirtilen siyah kabuk mevcutsa, bulduğunuz şeyin göktaşı olması muhtemeldir. Bu siyah kabuğun sebebi ise, düşen taşın dünyaya düşerken atmosferde girdiği tepkimedir.
 
Geri
Üst