AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Metanet vermek ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Metanet vermek ne demek?​

Metanet kavramı aynı zamanda insanların karşılaştığı üzücü ve acı veren olaylar karşısındaki sakin ve sağlam duruşu ifade etmek içinde kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre metanet kelimesinin anlamı, metin olma, güçlükler karşısında dayanma ve sağlam duruşu koruma şeklinde açıklanmaktadır.

Metanet nasıl kullanılır?​

Metanetli olmak ise en kötü ve zor durumlarda bile sabırlı davranmak anlamına gelir. Yılgınlık, bezginlik ve güçsüzlük sözcükleriyle zıt anlamlı olan metanet kelimesi ”göstermek” yardımcı fiiliyle birlikte de kullanılır. Örneğin: ”Bu konuda biraz metanet gösterebilir misin?”
Zihinsel metanet nedir?​
Burada kastedilen kişinin zor deneyimler ve başarısızlıklar sonrası kendini toparlayabilme, adapte olabilme, hayatta önüne bakabilme ve hatta bazen büyüme gerçekleştirebilme kabiliyetidir.

Metanet hangi dil?​

Metanet hangi dil?
Metanet kelimesi Arapça kökenlidir. – Kalbimde lüzumundan fazla metanet var.

Sebat etmek ne anlama gelir?​

Sebat etmek ne anlama gelir?
– Bir işi sonuna kadar götürmek, bu hususta direnmek anlamlarına gelmektedir. Örnek: Tıp alanında başarılı bir hekim olmak için hedeflerini belirleyerek, zor koşullar karşısında “sebat etmek” zorundasın. – Bir işi sonuna değin sürdürme, direşme şeklinde ifade edilmektedir.

Tezahür ne anlama gelir?​

Türk Dil Kurumu’na göre tezahür kelimesi ‘Görünme, gözükme, belirme, ortaya çıkma veya buluşma’ anlamlarını taşımaktadır. Bunu bir cümle ile göstermek mümkün; ”Muvaffak olmamış sanatkarların iki türlü tezahürü vardır.” (S. F. Abasıyanık.)

Bireysel olarak ne demek?​

Bireysel kelimesi bireye özgü olan, ferdî ve bireyle ilgili olan anlamlarına gelmektedir.
Metanet ne demek Osmanlıca?​
Metanet, katılık, sulbiyet. Peklik, dayanma. Sağlamlık.

Selamet ne anlama geliyor?​

Selamet ne anlama geliyor?
Sağlıkla ve esenlikle anlamına gelir. Güle güle manasında da kullanılan bir uğurlama sözünü ifade eder.

Sebat ne demek örnek?​

Sebat ne demek örnek?

Sebat ne demek dini anlamı?​

Dinde sebat etmek nedir? Sebat: Kararlı olma, sözde durma, ahde vefâ etme, bir konuda iyi düşündükten sonra verilen karardan dönmeme demektir. Sebat, ahlâkî faziletlerden biridir. Sebat ve metânet; herhangi bir konuda iyice düşündükten sonra verilen karardan asla bir daha dönmemek demektir.

Bireysel bankacılık ne demek?​

Teknolojiyle entegre edilmiş şekilde bireysel ihtiyaçların karşılanması için bankaların sunduğu birçok hizmeti kapsayan bankacılık sistemidir. Bireysel bankacılıkta işlem hacmi, kurumsala göre biraz daha azdır.
Metanet Türkçe bir kelime mi?​
Metanet kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Metanet kelimesi Arapça kökenlidir.

Metanesiz ne demek?​

Metanesiz ne demek?
Sözünden ve kararından dönmemeklik.

Sabır ve metanet dilemek ne demek?​

Sabır ve metanet dilemek ne demek?
Sağlam ve kuvvetli anlamındaki ”Metin” ile aynı kökten gelen ”Metanet” sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Metanetli olmak ise en kötü ve zor durumlarda bile sabırlı davranmak anlamına gelir.

Sebat ne anlama gelir?​

Metanetsiz ne demek anlamı?​

Sabır ve metanet ne demek?​
Kelime olarak sağlamlık, kavilik, sözünden ve kararından dönmemeklik gibi manalara geliyor. Ayrıca insanın, fikrinde sabır, azminde kavi ve akidesinde rüsuh sahibi olması manasına da geliyor. Metanetin zıddı ve mukabili zaaf’dır.

Özverili ne anlama gelir?​

Özverili ne anlama gelir?
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında özveri kelimesi ‘Bir amaç adına ya da gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir durum için, kişisel çıkarlardan vazgeçme, fedakarlık’ anlamlarına gelmektedir.

Ihtiras ne anlama gelir?​

Ihtiras ne anlama gelir?
Aşırı, güçlü istek anlamında kullanılan ihtiras kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre ikinci anlamı tutku olarak nitelendirilen kelime, isimdir. İki heceden oluşan ihtiras sözlük anlamı tutku ile yakın anlamlıdır.
Sebat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sebat: Her şeyi iyice düşündükten sonra verilen karardan bir daha dönmemek, sözde durma, ahde vefa etme.

Sabir nedir hadis?​

“Ey mü’minler! Sabır ve namazla/dua ile (Allah’tan) yardım isteyin. Muhakkak ki Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/123). Sabır, başarının ve mutluluğun anahtarıdır.
 
Metanet, Türk Dil Kurumu'na göre, insanların karşılaştığı zor ve üzücü durumlar karşısında sakin ve sağlam bir duruş sergileme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Metanet aynı zamanda dayanıklılık, direnç ve sağlam duruşu ifade eden bir kavramdır. Metanet kavramı genellikle en kötü durumlarda bile sabırlı olmayı ve direnç göstermeyi ifade etmek için kullanılır. Zihinsel metanet ise kişinin zorlu deneyimler ve başarısızlıklar karşısında kendini toparlayabilme, uyum sağlayabilme ve büyüyebilme yeteneği olarak açıklanabilir.

Metanet, Arapça kökenli bir kelime olup Türkçe dilinde yaygın olarak kullanılmaktadır. "Kalbimde lüzumundan fazla metanet var." gibi cümlelerde metanet kelimesi anlamıyla kullanılmaktadır. Osmanlıca olarak metanet kelimesi "katılık, sulbiyet, peklilik, dayanma, sağlamlık" anlamlarına gelmektedir.

Bireysel kelimesi, bireye özgü olan, ferdî ve bireyle ilgili olan anlamlara gelmektedir. Bireysel bankacılık ise bankaların teknolojiyle entegre şekilde bireysel ihtiyaçları karşılamak için sunduğu hizmetleri kapsayan bir bankacılık sistemidir. Bu sistemde işlem hacmi genellikle kurumsal bankacılıktan daha düşüktür.

Özveri kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre "bir amaç uğruna kişisel çıkarlardan vazgeçme, fedakarlık yapma" anlamına gelirken, ihtiras kelimesi aşırı ve güçlü istek anlamında kullanılmaktadır. Dinî açıdan ise sebat, kararlılık, sözünde durma, ahde vefa etme ve verilen karardan dönmemek gibi anlamlara gelir.

Sabır, müminlere önemli bir tavsiye olarak da geçmektedir. Kuran'da "Ey mü'minler! Sabır ve namazla (Allah'tan) yardım isteyin. Muhakkak ki Allah, sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/123) ayeti sabrın önemini vurgulamaktadır. Sabır, başarı ve mutluluğun anahtarı olarak görülmektedir.
 
Geri
Üst