- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Metallerin şekillendirme prosesleri nelerdir?
Sıcak imalat yöntemlerinin başlıcalarına; döküm, sıcak dövme, sıcak çekme, sıcak haddeleme, kaynak ve boğaz sıvama örnek olarak verilebilir. Soğuk imalat yöntemlerine ise soğuk haddeleme, sıvama, derin çekme, soğuk dövme, soğuk çekme, çeşitli sac ve boru şekillendirme metotları örnek olarak verilebilir.Metal şekillendirme yöntemi nedir?
Sac metal şekillendirme, yassı metal levhaların kesilerek ve bükülerek istenen şekle getirildiği üretim yöntemidir. Üretilen ürünler son kullanıma uygun, dayanıklı parçalardır. İstenilen takdirde üretim sonrası yüzey işlemleri uygulanarak parçalara çeşitli özellikler kazandırılabilir.Metallerin üretim yöntemleri nelerdir?
İMALAT YÖNTEMLERİ: Metaller çeşitli plastik şekil verme, talaşlı imalat, döküm, kaynak, toz metalürjisi ve geleneksel olmayan (alışılmamış/ileri) imalat yöntemleri ile değer katılarak ürüne dönüştürülürler.
Döverek şekil verme işlemi nedir?
Yalnızca basma kuvvetlerinin etkisi altında genellikle sıcak, yarı sıcak veya soğuk olarak parçaya plastik şekil verme işlemine dövme (forging) denir.Birçok parça yüksek mukavemet istendiğinde dövme yoluyla şekillendirilir. Dövme ile,yüksek mukavemet,tokluk elde edilir.Sac metal Şekillendirme Nedir?
Soğuk Haddeleme ne demek?Soğuk Haddeleme; yarı mamül olarak üretilen çeliğin, soğuk olarak nitelik kazandırıldığı ve/veya makas hatlarında istenilen öçülerde kesilip paketlenerek müşteriye hazır hale getirilme işlemidir.
Soğuk çekme, sıcak hadelenmiş çeliklerin daha hassas yüzey kalitesi elde etmek amacıyla kesitlerinin daha küçük bir kalıptan geçirilerek, kesitin küçültülüp malzeme boyunun uzaması şeklinde uygulanan talaşsız şekillendirme yöntemidir.
Metal üretimi, ham metalleri montaj kullanımı için önceden hazırlanmış şekillere dönüştürme işlemidir. Örneğin, bir otomobilin çerçevesini oluşturan paneller, genellikle bir üretim tesisinde gerçekleştirilen ve daha sonra bir otomatik montaj tesisine gönderilen özel metal üretim prosesleri ile yapılır.
Presle şekillendirme nedir?
Tek tesirli preslerde sıkıştırma çemberine kuvvet, mekanik yay veya pnömatik sistem yoluyla uygulanır. Çift tesirli preslerde zımba ilerlerken önce sıkıştırma sistemini harekete geçilir, daha sonra şekillendirme işlemini gerçekleştirir.