AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Metallerde mukavemet artirici mekanizmalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Metallerde mukavemet artırıcı mekanizmalar nelerdir?​

Vida, kenar ve karışık dislokasyon olmak üzere üç tipi vardır. Bunlar metallerde kaymaya neden olarak plastik şekil değişimine olanak sağlamaktadırlar.

Metalik malzemelerde sünek kırılma neden tercih edilir?​

Sünek Kırılma Genellikle çatlağın oluşması ve ilerlemesi için büyük enerjiler gereklidir. Yani sünek malzemelerin gerilme- gerinim eğrileri altındaki alan büyüktür ve sünek kırılma gevrek kırılmaya kıyasla oldukça büyük enerji yutar. Sünek kırılma genellikle kayma gerilmesinin maksimum olduğu düzlemler boyunca oluşur.
Gerilme çatlağı nedir?
Tekrarlı dış gerilmelerin belli sayıda tekrarından sonra parça yüzeyinde veya yüzeye yakın bir yerde çatlak oluşur. Dış gerilme uygulaması devam ettikçe oluşan çatlak malzeme içerisine ilerler ve belirli tekrar sayısından sonra kırılma gerçekleşir. Bu olaya yorulma adı verilmektedir.
Kayma sistemi nedir?
Kayma atom yoğunluğu en fazla olan düzlemlerde (kayma düzlemi) ve kayma düzlemi üzerinde atomların en sık bulundukları yönlerde (kayma yönü) dislokasyonların hareketi ile meydana gelir. Kayma doğrultusu ve kayma düzleminin bütününe kayma sistemi denir.

Sünek kırılma nasıl oluşur?​

Sünek kırılma: Malzeme yüzeyinde plastik deformasyon oluşaması sonucunda meydana gelen kırılma türüdür. malzemelerin sürünme deformasyonu sonucunda kırılmasına, sürünme kırılması denir.

Kayma ve Ikizlenme arasındaki farklar nelerdir?​

1) Atomlar kayma olayında atomlar arası uzakılığın tam katları kadar hareket ederlerken, ikizlenmede atomlar arası uzaklığın belirli bir bölümü kadar hareket eder. 2) Kayma izleri ince çizgiler, ikizlenme izleri ise kalın çizgiler veya bant şeklinde görülür.
Malzeme Bilimi kayma nedir?
Kayma; belirli kristallografik düzlemlerde ve belirli kristallografik yönlerde dislokasyonların hareketi ile olur. Kayma atom yoğunluğu en fazla olan düzlemlerde (kayma düzlemi) ve kayma düzlemi üzerinde atomların en sık bulundukları yönlerde (kayma yönü) dislokasyonların hareketi ile meydana gelir.
 
Geri
Üst