- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 141.246
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Metalin eşik enerjisi nedir?
Metalden elektron sökebilmesi için ışığın enerjisinin belli bir değerde olması gerekir. Yüzeyden elektron sökebilecek en küçük enerjiye eşik enerji ya da bağlanma enerjisi denir.Metalin eşik enerjisi nasıl hesaplanır?
Görüldüğü gibi fotoelektronların kinetik enerjisi yalnızca ışığın frekansı ile doğrusal bir bağlılık gösterir. Metal için eşik frekansı ise, vo = W/h şeklinde olacaktır.
Bir metal levhanın yüzeyinden elektron koparmak için gerekli şartlar nelerdir?
Deneyler. Kurulan deney düzeneklerinden üç önemli sonuç çıktı: Belirli bir eşik frekansına gelene kadar ne kadar şiddetli ışık tutulursa tutulsun hiç bir elektron kopmaz. Eğer frekans eşik değerinin üzerindeyse ışığın şiddeti ne kadar az olursa olsun elektron kopar.FotoElektrik olay ışığın dalga modeliyle neden açıklanamaz?
1) Gelen ışığın frekansı metalin cinsıne bağlıdır.Eğer metalin cinsine göre belli bir değerin altında frekans ile (kesilim frekansının altında) ışık gönderilirse elektron yayınlanmaz.Bu durum FotoElektrik olayın, ışık şiddeti yeteri kadar yüksek olduğunda, her frekansta gerçekleşebileceğini söyleyen klasik fizikteki …
Oda sıcaklığında kendiliğinden gerçekleşmeyen bir tepkime, tepkimeye girenler ısıtılarak (böylece aktivasyon enerjisine ulaşılarak) gerçekleştirilebilir. Ayrıca bir katalizör yardımıyla bir tepkimenin aktivasyon enerjisi düşürülebilir. Kataliz, aktivasyon enerjisini değiştiren tek yöntemdir.
E bağlanma enerjisi neye bağlıdır?
Bağlanma enerjisi, bir parçacık sisteminin farklı parçalara ayırmak için gereken minimum enerjidir. Bu enerji, kütle eksiği ile bir bağlı sistemin meydana geldiği anda yayılan enerji ya da kütle arasındaki fark kadardır.
Atom ısıtılırsa ne olur?
2. Isı enerjisi ile atomu uyarma Sıcaklık artırıldığında atomların hareket enerjileri artar, atomlar arası çarpışmalar başlar. Atomlardan bazılarının esnek olmayan çarpısması sonucu uyarılma gerçekleşir. Sıcaklık arttırıldıkça uyarılan atom sayısı artar.Atom ne zaman ışıma yapar?
Atomun ışıma yapmasını şöyle açıklayabiliriz; Elektronun dışarıdan enerji alarak daha yüksek enerji düzeyine geçmesine atomun uyarılmış hali denir. Atom uyarılmış halde kararsızdır. Kararlı olmak için düşük enerjili temel hale geçer. Temel hale geçerken aldığı enerjiyi ışıma olarak geri verir.