AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Metafizik tanriya dair bilgiye ulasmaya calisir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Metafizik tanrıya dair bilgiye ulaşmaya çalışır mı?​

Tanrı’nın varlığını ve ruhun ölümsüzlüğünü kuramsal bakımdan bilmemiz mümkün olmadığı için metafizik de mümkün değildir (Kant 1993, s. 322-327).

Apriori yöntemi nedir?​

A priori, genelde deneyle kanıtlanamayacak olgular için kullanılır. Bunun en temel örnekleri dinsel konular ile ölüm ve hayatın başlangıcı, tanrının varlığı, evrenin yapısı gibi metafiziksel savlardır. Bilimsel açıdan hiçbir önsel bilgi yoktur; zira bilimsel metot, bu tip bilgileri reddeder.
Deney öncesi bilgi nedir?
Rasyonalizm, felsefede dogmatik bir akılcılık olarak tanımlanırken ön yargılardan ve duygusal saplantılardan arındırılmış bir akıl yürütmedir. Doğru bilginin kaynağı akıldır. Akıl, doğuştan Bilgi edinme yetisi ile donatılmıştır. Deneyden gelmeyen ve deney öncesi bilgiye felsefede deney öncesi bilgi denir.

Metafiziğin konusu neden Tanrı olamaz?​

Dolayısıyla Tanrı’nın metafizikte konu yapılabilmesi için onun varlık gibi tümel bir kavram olarak düşünülmesi gerekir. Şu halde Tanrı’nın metafiziğin konusu olamamasının asıl nedeni, tümel bir disiplinin konusu olacak şekilde tümel ve genel olmamasıdır.

Metafizik görüşü nedir?​

Metafizik; varlığın doğasını, varlık ile zihin arasındaki bağlantıyı, niteliği, olasılığı ve gerçekliği ele alan bir felsefe dalıdır. Ontoloji ise, varoluşun doğasını algılamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Felsefede a posteriori bilgi nedir?
A posteriori, “sonradan gelen” anlamındaki Latince felsefi kavram. Genellikle “sonradan gelen bilgi” anlamında kullanılır ve deneyimle, algılarla edinilen bilgiyi ifade eder.

A priori a posteriori bilgi ayrımını yapan felsefeci kimdir?​

G.W. Leibniz, “Bilgi, Hakikat ve Fikirler Üzerine Düşünceler” (1684) adlı kısa yazısında fikirlere a priori ve a posteriori kriterleriyle ayrım getirmiştir.

Aposteriori ne demek felsefe?​

Doğuştan gelen bilgi var mıdır?
Akılcılık, hayatla ilgili bilgilerimizin düşünce ve kavramların doğuştan olduğunu iddia eder. Bilginin deneyimden bağımsız olarak doğrudan aklın kendisinden geldiğini savunan akımdır. Bilgi doğuştan gelir yani a priori’dir gerçek bilgiler ve tümdengelimseldirler. Akılcılığın kökenleri Antik Yunan’a dayanır.
 
Geri
Üst