AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
KAFEİN: Sağlam bir termojenik olan kafein; iştahı baskılamakla birlikte yağ yakımını da hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Ortalama olarak yetişkin bir birey için kafeinin emniyetli alım ölçüsü 300 mg’dır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz türk kahvesi 60 mg ; filtre kahve ise ortalama olarak 150-200 mg kafein içerir.

Bilhassa antrenmandan 15-20 dakika evvel içilen şekersiz bir kahve idman sırasında metabolizma suratını da arttırarak, yağ yakımını hızlanndırdığı araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

KARABİBER: Karabiber metabolizmayı hızlandıran alkoloidpiperin isminde bir bileşik içermektedir. Bilhassa yemeklerle birlikte öğütülerek tüketilen karabiber metabolizmanın hızlandırılmasına ve tuzla birlikte alınan sodyum ölçüsünün azaltılmasına katkıda bulunmaktadır.

YEŞİL ÇAY: Yeşil çay metabolizmayı hızlandırdığı düşünülen epigallokateşingallat polifenolünü içeriyor. Bu bileşik, tok hissetmeyi sağlayan hormonun artışından da sorumludur. Hem kafein hem de kateşin bileşiğini içermesinden ötürü termojenik tesir gösterir. Siyah çaya nazaran daha az süreç gördüğü için antioksidan ölçüsü ve polifenolik kompanentleri daha fazladır. Yapılan araştırmalar sonucu yeşil çayın LDL kolesterolü düşürücü, kemik yoğunluğunu düzenleyici tesir gösterdiği; kanser ve antiinflamatuar hastalıklarda olumlu sonuçlar doğurduğu kanıtlanmıştır. Lakin tansiyon hastaları ve idrar söktürücü tesirinden ötürü böbrek hastaları yeşil çay tüketimine dikkat etmelidirler.

Araştırmalar, 2-4 bardak çay içmenin bedenin orta derecede ağır idmanda kısa müddette % 17 daha fazla kalori yakmasına neden olduğunu ileri sürüyor.

ACI BİBER: İçeriğinde bulunan bibere acılığını veren Kapsaisin hususu beden sıcaklığını yükselterek bedendeki yağ birikimini inhibe eder, lif içermesi sayesinde tok kalma müddetini uzatır ve yemek yeme isteğini azaltır.

Yapılan araştırmalara nazaran bedenin günde yaklaşık 50 kalori yakmasına yardımcı olabileceğini bildirmektedir.

Öbür çalışmalar ise acı biber yedikten sonra 3 saat kadar metabolizmanın %25 daha süratli çalıştığını göstermiştir.

Tekrar, yakın vakitteki bir araştırmaya nazaran, her yemekten evvel direkt 2 mg kapsaisin tüketilmesi, karbonhidratlardan alınan kalori ölçüsünü azalttığı istikametinde bilgiler vermektedir.

TARÇIN: Tarçın ; insülin salınımını ve kan şekerini istikrarda fiyat, bedende daha az yağ depo edilmesini sağlar. İçerdiği flavonoid ile yağ yakımını hızlandırır. Bu baharat yiyeceklerin mideye geçişinin daha yavaş olmasını sağlarken, glikoz metabolizmasını uyararak kan şekeri düzeyinin daha yavaş yükselmesine dayanak olur.

ZENCEFİL-SARIMSAK : Zencefil ve sarımsak bedende vazodilatör tesir göstererek kan damarlarının genişlemesine ve beden ısısını arttırmada tesirlidir.

Sarımsak kan şekeri metabolizmasını destekleyip, kandaki lipid seviyelerinin denetimine, kalp hastalıklarını önlemeye, iltihapla savaşmaya ve kan basıncını düşürmeye de yardımcı olmaktadır.

Zencefil ise bedende emilimi arttırır, beden sıcaklığını istikrarlar, hazmı kolaylaştırır, iltihap söktürücü tesire sahiptir, kandaki yağ oranını düşürür ve kansere en güzel tedbirdir. Günde 3,5 gramdan fazla tüketmenizin önerilmediği zencefil, metabolizma suratınızı %20’ye kadar arttırır.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: Başka yağ çeşitlerine nazaran daha kolay bir biçimde güce dönüştürülür. Bu tesirle metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve yağ olarak depolanma olasılıkları daha düşüktür.

2011 yılında erkekler üzerinde yapılan araştırmada günde 1 su bardağı süte 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı eklenerek sağlıklı beslenme sistemi içinde 1 ay içildiğinde bel ve karın etrafındaki yağların azaldığı gözlemlenmiştir.

SİRKE: Bedende karbonhidratların emilimini yavaşlatarak kan şekerinin ani dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı olur. Besinlerin mideye geçişini yavaşlatarak uzun mühlet tok kalmayı sağlar.

HARDAL: Bedendeki yağın depolanmasını önleyerek metabolizma suratını arttırıcı tesire sahiptir. Ayrıyeten kan şekerinin istikrarda kalmasına da yardımcı olur.

TERE TOHUMU: Tiroidi az çalışan bireylerde tiroid işlevlerine yardımcı olmaktadır.

SOYA: İçeriğindeki lesitin sayesinde karaciğerde yağ üretimini azaltır. Ayrıyeten içeriğinde bulunan başka bir unsur olan Kolin enzimden de zengindir, kolin karaciğerden yağ atımını hızlandırmaktadır.

ZERDEÇAL: Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı, sarı rengiyle bilinen bir baharattır. 2017 yapılan bir incelemeye gör; zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antioksidan ve antienflamatuar tesirlere sahiptir. Bu nedenle, zerdeçal tüketmek bir kişinin bağışıklık yanıtını artırabilir. Zerdeçal tüketirken kurkumin aktifliğini artırmak için karabiber ve zeytinyağı da kullanmak gerekir. Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, kimi bitkisel dayanak eserlerinde de kullanılır.

KETEN TOHUMU:Magnezyum deposu olan keten tohumu, kalsiyum, demir, bakır ve C, E, K vitaminlerini içerirken omega-3 yağlarını bakımından da hayli zengindir. Keten tohumu sindirimi hızlandırarak metabolizma suratınızın artmasını sağlar, bununla birlikte tokluk hissini uzatır, bağırsak dostudur, kalp sıhhatini korur ve metabolizmanızı güçlendirir.
 
Geri
Üst