- Konu Yazar
- #1
Metabolik su kaynağı nedir?
Vücutta biyolojik oksidasyonla meydana gelen, 1 kilogram yağın metabolize olması sonucunda yaklaşık 1 kilogram, 1 kilogram karbonhidratın metabolize olmasında ise 0.5 kilogram açığa çıkan, develer ve kış uykusuna yatan hayvanlarda büyük önem taşıyan su.Günde kaç mL metabolik su üretilir?
Günde kaç mL metabolik su üretilir?Endojen su, genel metabolizma sırasında ortaya çıkar ve biyolojik oksidasyon sırasında oksidasyon suyu şeklinde oluşur. Biyolojik oksidasyon sonucu 1 g karbonhidrattan 0,36 mL, 1g proteinden 0,34 mL ve 1 g yağdan 1,07 mL su oluşabilmektedir; günde 3000 kilokalorilik bir diyet 300 mL endojen su oluşturur.
Metabolik su nasıl oluşur?
Metabolik su nasıl oluşur?Besin ögelerinin metabolizması sonucu su oluşur. Metabolik su miktarı, diyetin bileşimine göre değişmektedir. Diyetin protein içeriğine göre karbonhidrat ve yağının yüksek olması, metabolik su miktarını artırmaktadır. Vücut fonksiyonlarının düzenli olması için vücudun sürekli bir su kaynağına gereksinimi vardır.
Canlıların vücutlarında yağ depo edilmesinin nedenleri nelerdir?
Yağlar, sindirimi zor olduğundan en son yakılması tercih edilen bileşiklerdir. Canlılar kış uykusuna yatarken metabolik faaliyetlerini en aza indirgerler. Vücutları, bu sebepten dolayı yağ yakarak yaşamını sürdürür. Dolayısıyla kış uykusuna yatan hayvanların vücutlarında yağ depo edilir.1 yetişkin bir bireyde günlük sıvı alımı ve kaybı nasıl gerçekleşir?
1 yetişkin bir bireyde günlük sıvı alımı ve kaybı nasıl gerçekleşir?Yetişkinlerde günlük ortalama 2,5 litre (yaklaşık 10 kupa) su, terle (oturduğumuzda bile), idrarla, dışkıyla ve solunumla kaybedilmektedir. İnsan, vücudundan normal koşullarda günlük olarak deri yoluyla ortalama 500 mL, akciğerlerle 300 mL, böbreklerden idrarla 1500 mL ve bağırsaklardan 200 mL su kaybedilmektedir.
Alınan sıvının ne kadarı idrarla atılır?
Alınan sıvının ne kadarı idrarla atılır?Vücutta her gün 2 ton sıvı işleniyor Günde böbreklere gelen 1800 litre sıvının % 10`u süzülür ve 180 litre olarak böbrek tüplerini geçer. Böbrekler bunu % 99.3`ünü geri emerek (Alınan sıvıya göre ihtiyacı belirleyerek) 1-1,5 lt. idrarı oluşturup dışarı atarlar.
“Böbrekler su atılımının en önemli organıdır. Bir gün içerisinde böbreklerimizden 150-180 litre su süzülür ve tekrar geri emilir. Vücuttaki su azaldıkça idrar çıkışı azalır, arttıkça idrarla su atılımı hızlanır. Beyin ise hipotalamusta yapılan vazopressin denilen hormonla su metabolizmasını düzenler.