Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Metabolik hastaliklar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Metabolik hastalıklar nelerdir?​

Bilinen isimleri ile şeker hastalığı, şişmanlık insülin direnci, guatr ve tiroid hastalıkları, kemik erimeleri, hipertansiyon ve kan yağı bozuklukları metabolik hastalık olarak tedavi edilmektedir.

Kalıtsal metabolik hastalık ne demek?​

Kalıtsal metabolik hastalıklar (KMH) protein, yağ ve karbonhidratların anabolizma veya katabolizmasında görevli enzim veya taşıyıcı protein eksikliği neticesinde oluşur. Metabolik bozukluklardaki ana sorun metabolik bloğun önünde biriken maddeler veya son ürünün yapılamamasıdır.
Metabolizma bozukluğu ne demek?
Metabolik sendrom, temelinde insülin direncinin bulunduğu, şişmanlık, tansiyon yüksekliği, trigliserid (bir tür kan yağı) yüksekliği, HDL-kolesterol (iyi kolesterol) düşüklüğü ve açlık kan şekerinin normal değerlerden yüksek olmasıyla karakterize bir durumdur.

Metabolizma belirtileri nelerdir?​

Aşırı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı, cilt renginin koyulaşması böbrek üstü bezinin az çalışmasını düşündürebildiği gibi (Addison Hastalığı), aşırı kilo alımı, tüylenmede artış, tansiyon yüksekliği, karında mor renkli kalın çatlaklar da böbrek üstü bezinin bazı bölgelerinin fazla çalıştığına işaret edebilir …

Metabolik durumlar nelerdir?​

Metabolik hastalıklardan doğan şişmanlık, şeker hastalığı, insülin direnci, hipertansiyon, tiroit ve guatr hastalıkları, kemik erimesi ve kan yağı bozuklukları metabolik hastalık olarak tedavi edilir. Metabolik rahatsızlıklar, kilosuna, hastanın yaşına ve çeşitli özelliklere göre farklılık gösterir.
Metabolizma anlamı nedir?
Metabolizma (yapım-yıkım), canlıda yaşamın sürdürülmesi sırasında gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelerdir. Canlı organizmada ya da canlı hücrede meydana gelen yapıcı ve yıkıcı nitelikteki kimyasal olayların tümünü içerir.
Kalıtsal Hastalık : Kalıtsal hastalık aile ve soydan gelen hastalıklardır. Eğer anne babada kalıtım yoluyla aktarılan bir hastalık bulunuyorsa ya da hastalık ihtimali bulunuyorsa bu özellik çocuğa da aktarılır. Genetik hastalıklar aynı zamanda kalıtsal hastalıklardır ve nesilden nesile aktarılır.
Metabolizma bozukluğu neden olur?
Kan yağlarında bozulma olur, kan şekerinde yükselme olur ve bu hastalık ortaya çıkar. Aslında metabolik sendrom, modern dünyanın bir hastalığı olarak görülür. Düzensiz beslenme, masa başında uzun saatler geçirme, egzersizden uzaklaşma ve yoğun stres altında çalışma ile pek çok kişide bu hastalık görülmektedir.

Metabolizma örnekleri nelerdir?​

Vücudumuzun dışarıdan aldığı tüm enerji kaynaklarını yaşamamız için gerekli maddelere dönüştürme çabasına metabolizma denir. Solunum, sindirim, dolaşım, yağ depolama, protein oluşturma gibi yaşamsal işlemlerin hepsi metabolizmanın içinde yer alır.

Metabolizma nedir ve örnekleri?​

1- Metabolizma nedir? Vücudumuzun dışarıdan aldığı tüm enerji kaynaklarını yaşamamız için gerekli maddelere dönüştürme çabasına metabolizma denir. Solunum, sindirim, dolaşım, yağ depolama, protein oluşturma gibi yaşamsal işlemlerin hepsi metabolizmanın içinde yer alır.
 
Geri
Üst