AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Metabolik Alkaloza neden olan durumlar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Metabolik Alkaloza neden olan durumlar?​

Nedenleri
- Hidrojen iyonu kaybı: Kusma sonucu azalan mide asidine bağlı olarak.
- Doğuştan kronik ishal.
- Su kaybı (diüretik tedavilerine bağlı olarak)
- Nefes darlığı sonrası (kanda karbondioksitin artmasını dengelemek için böbreklerin karbonat oranını yükseltmesi sonucu)
- Kistik fibrozis.

Hipokalemik metabolik alkaloz nedir?​

Metabolik alkaloz ve hipokalemi, aldosteronun et- kisi ile hidrojen ve potasyumun böbrekten at›l›m›n›n artmas› ile iliflkilidir. Vücutta s›v› volümü yükselmifltir. ‹drar klor düzeyi düflük de- ¤ildir. Artan s›v› volümü ve hipertansiyon nedeni ile aldosteron etkisine ra¤men sodyum ve klor at›l›m› normaldir.

Hipokalemik Hipokloremik metabolik alkaloz nedir?​

Hipokalemik Hipokloremik metabolik alkaloz nedir?
[4,5] Böbrekten K, Cl ve Na kaybı ile ortaya çıkan hipokalemi, hipokloremi, sıklıkla hiponatremi ve metabolik alkaloz ile tanımla- nan BS, normal kan basıncı, renin, aldosteron, pros- taglandin E yüksekliği ile karakterize bir durumdur.

Asidoz olan hastaya ne yapılır?​

Asidoz olan hastaya ne yapılır?
Hastada metabolik asidoza yol açan neden kontrol altına alınamaz ise bikarbonat ihtiyacı artacaktır. Bu nedenle kritik hastalarda yakın takip yapılmalı ve tedavi kısa aralıklarla düzenlenmelidir. Pratik bilgi:İntravenöz sodyum bikarbonat %0.9 sodyum klorür veya %5 dekstroz içine konabilir.

Hipokalemi neden metabolik alkaloz yapar?​

Bu durum sodyum ve klor kaybına yol açar. Sonuçta hastada hipovolemi ve metabolik alkaloz gelişir. Hipovolemi sonucu renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi aktive olarak kortikal toplayıcı kanallarda sodyum yükünü artırır. Aynı zamanda potasyum ve hidrojen atılımını artırarak hipokalemi ve metabolik alkaloza neden olur.

Bartter sendromu ne demek?​

Bartter sendromu, hipokalemik alkaloz, artm›fl aldos- teron sekresyon h›z›, normal kan bas›nc› ile beraber artm›fl plazma anjiotensin II konsantrasyonu bozukluk- lar› ile seyreden, geliflme gerili¤i ve mental retardasyon ile prezante olan bir hastal›kt›r.
 
Metabolik Alkaloza genellikle bazı durumların neden olduğu bir durumdur. Bazı durumlar şunlardır:

1. **Hidrojen iyonu kaybı:** Kusma gibi nedenlerle mide asidinin azalması sonucu.
2. **Doğuştan kronik ishal:** Sürekli sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak.
3. **Su kaybı:** Diüretik tedaviler gibi durumlarla su kaybı yaşanması sonucu.
4. **Nefes darlığı sonrası:** Karbondioksit seviyesinin artmasını dengelemek amacıyla böbreklerin karbonat oranını yükseltmesi.
5. **Kistik fibrozis:** Bu genetik hastalık, vücuttaki tuz ve su dengesini etkileyerek metabolik alkaloza yol açabilir.

**Hipokalemik Metabolik Alkaloza**, vücuttaki sıvı hacminin artması ve böbrekten potasyumun atılmasından kaynaklanan bir durumdur. Aldosteronun etkisiyle hidrojen ve potasyum atılımı artar. İdrar klor düzeyi düşük olabilir ancak sodyum ve klor atılımı normal seviyelerde devam eder.

**Hipokalemik Hipokloremik Metabolik Alkaloza**, böbrekten potasyum, klor ve sodyum kaybına bağlı olarak gelişen bir durumdur. Bu durumda kan basıncı normal olabilir, renin ve aldosteron seviyeleri yüksek olabilir. Vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesi bozulabilir.

**Asidoz olan hastalara** dikkatli bir şekilde yaklaşılmalıdır. Metabolik asidoza sebep olan etmenler kontrol altına alınmazsa hastanın bikarbonat ihtiyacı artabilir. Özellikle kritik durumlarda sıkı bir takip ve uygun tedavi önemlidir. Bikarbonat verilmesi gerekiyorsa, intravenöz yoldan sodyum bikarbonat veya diğer uygun çözeltiler kullanılabilir.

**Hipokalemi**, sodyum ve klor kaybına neden olabilir. Bu da hipovolemi ve metabolik alkaloz gelişimine yol açabilir. Hipovolemi durumunda vücut, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi vasıtasıyla sodyum yükünü artırarak potasyum ve hidrojen atılımını artırabilir. Bu da hipokalemi ve metabolik alkaloz oluşumuna neden olabilir.

**Bartter Sendromu**, hipokalemik alkaloz, artmış aldosteron salınım hızı, normal kan basıncı ile birlikte artmış plazma anjiotensin II konsantrasyonu bozukluklarıyla seyreden bir hastalıktır. Bu sendrom gelişme geriliği ve mental retardasyon gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst