Metabolik alkaloz hangi durumlarda ortaya cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.330
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Metabolik alkaloz hangi durumlarda ortaya çıkar?​

Metabolik alkaloz, dokudaki pH’ın normal aralığın (7,35-7,45) üstüne çıkması ile ortaya çıkan metabolik durumdur. Bu hidrojen iyonu yoğunluğunun artmasıyla yükselen karbonat artışı veya doğrudan karbonat yoğunluğunun artmasının bir sonucudur.

Alkaloz neden olur?​

Kan pH’sı 7.45’in üstüne çıktığında alkaloz oluşmaktadır. Örneğin, uzun süreli kusma veya vücudun şiddetli derecede susuz kalması (dehidratasyon), alkali verilmesi veya tüketimi, hiperventilasyonun (solukla CO2 şeklinde aşırı miktarda asit atılımı) neden olduğu elektrolit bozukluklarına bağlı olabilmektedir.
Hipokalemi neden metabolik alkaloz yapar?
Hipovolemi sonucu renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi aktive olarak kortikal toplayıcı kanallarda sodyum yükünü artırır. Aynı zamanda potasyum ve hidrojen atılımını artırarak hipokalemi ve metabolik alkaloza neden olur.
Metabolik asidoz hangi durumlarda ortaya çıkar?
Metabolik asidoz; bikarbonat kaybı, artmış asit üretimi ve böbrek asit atılımının azalması ile ortaya çıkar.

Metabolik alkaloz ne demektir?​

Metabolik alkaloz, primer olarak plazma bikarbonat konsantrasyonundaki artış ile karakterizedir. Hastaneye yatırılan olgularda en fazla saptanan asit-baz bozukluğudur. Çok sayıda organ yetmezliği ile birlikte olduğunda morbidite ve mortalite artışı ile sonuçlanabildiğinden tanınması ve tedavi edilmesi önemlidir.

Solunum Alkalozu tedavisi nedir?​

Tedavi nedene yöneliktir, hiperventilasyon önlenmelidir. Ağrı varsa ağrı kesici, oksijen düşükse oksijen verilmesi, anksiyete varsa gerginliğin giderilmesi yararlıdır. Panik halinde acil servise gelen hastada solunumun bir torba gibi kapalı sistemde yapılması hastayı rahatlatabilir.
Solunumsal asidoz neden olur?
Akciğerlerin karbondioksiti atmasında problem olursa vücutta karbondioksit birikir ve plazma pH’sı düşme eğiliminde olur. Sonuç olarak akciğerlerden karbondioksit atılımını azaltan/engel olan her durum respiratuvar asidoza neden olabilir. Plazma pH’sını belirleyen akciğer ve böbreklerin çalışması arasındaki dengedir.
Bartter sendromu ne demek?
Bartter sendromu, hipokalemik alkaloz, artm›fl aldos- teron sekresyon h›z›, normal kan bas›nc› ile beraber artm›fl plazma anjiotensin II konsantrasyonu bozukluk- lar› ile seyreden, geliflme gerili¤i ve mental retardasyon ile prezante olan bir hastal›kt›r.
 
Geri
Üst