AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mest ne demek TDK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mest ne demek TDK?​

Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit mest kelimesi, ‘sarhoş’ sözcüğü üzerinden ifade edilmektedir.

Mest Etti ne demek?​

Mest etmek: Birini çok mutlu etmek, kendinden geçirmek.

Mest hangi dil?​

Mest hangi dil?
Mest, Farsça mest kökünden gelmektedir.

Mesh etmek ne demek TDK?​

Mesh etmek ne demek TDK?
Abdestin asli hükümlerinden biri olan mesh etmek, silmek, sürmek ve temizlemek anlamına gelir. Abdest alırken sırasıyla boyun, baş ve kulaklar mesh edilir.

Mest ne demek dini?​

sorularının cevabı araştırılan konular arasında. Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Mesh, bir nevi hükmî temizlik olup; abdestte bir uzvun, ayağa giyilen mestin veya yaraya sarılan sargının üzerine ıslak elle; teyemmümde ise toprağa sürülmüş elle yüz ve kollar üzerine yapılır.

Mest etmek ne demek abdest?​

Abdest sırasında ayaklara giyilmiş olan mest abdest için çıkarılmadan onun üzerinden ayak mesh edilerek abdestin alınmış olmasını sağlar.

Mes nedir neden giyilir?​

Mes nedir neden giyilir?
Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Mesh, bir nevi hükmî temizlik olup; abdestte bir uzvun, ayağa giyilen mestin veya yaraya sarılan sargının üzerine ıslak elle; teyemmümde ise toprağa sürülmüş elle yüz ve kollar üzerine yapılır.

Mest kimlere caizdir?​

Mest kimlere caizdir?
Mest, genç ya da yaşlı, hasta ya da sağlıklı fark etmeksizin hemen herkesin kullanımına uygun olan bir giysidir.

Met etmek ne anlama gelir?​

Övmek anlamına gelir. Bu kelime genellikle met etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı methetmek şeklinde olmalıdır.

Mest giymenin hükmü nedir?​

Mestin abdestli iken giyilmesi gerekir. Mest üzerine mesh yapabilme süresi yolcu olmayanlar için bir gün bir gece (yirmi dört saat), yolcular için üç gün üç gecedir (yetmiş iki saat). Bu süre, mestin abdestli olarak giyilmesinden sonra abdesti bozan ilk durumdan itibaren başlar.
 
Mest kelimesinin Türk Dil Kurumu açısından sarhoş anlamına geldiğini belirtmek doğrudur. "Mest etmek" ise birini çok mutlu etmek, kendinden geçirmek anlamına gelir. Mest kelimesi Farsça "mest" kökünden gelmektedir. Mesh etmek ise abdestin asli hükümlerinden biri olup, silmek, sürmek ve temizlemek anlamına gelir. Abdest alırken sırasıyla boyun, baş ve kulaklar mesh edilir.

Dini açıdan "mest" terimi ise ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Mesh ise abdest veya teyemmüm sırasında belirli bir şekilde yapılan temizlik işlemidir.

Abdest sırasında ayaklara giyilmiş olan "mest" abdest için çıkarılmadan ayak mesh edilerek abdest alınmış olur. Mest, hemen herkesin kullanımına uygun olan bir giysi olduğundan genç ya da yaşlı, hasta ya da sağlıklı fark etmeksizin herkes tarafından kullanılabilir.

"Met etmek", övmek anlamına gelir. Doğru kullanımı "methetmek" şeklinde olmalıdır. Mestin abdestli iken giyilmesi gerektiği, üzerine mesh yapabilme süresinin yolcu olmayanlar için bir gün bir gece (24 saat), yolcular için üç gün üç gece (72 saat) olduğu belirtilmiştir. Bu süre, abdestli olarak giyildikten sonra abdesti bozan ilk durumdan itibaren başlar.
 
Geri
Üst