Mest nasil kullanilir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
144.041
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mest nasıl kullanılır kısaca?​

Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Mesh, bir nevi hükmî temizlik olup; abdestte bir uzvun, ayağa giyilen mestin veya yaraya sarılan sargının üzerine ıslak elle; teyemmümde ise toprağa sürülmüş elle yüz ve kollar üzerine yapılır.
Mestin neden üstü mesh edilir?
Mestlerin üzerine mesh ederek abdest alınmış olup, ayaklarından meshi çıkarak kişi ise sadece ayaklarını yıkaması ile abdest ancak tamamlanır. Mest üstünü mesh ederek alınan abdest kişiye kolaylık sağlar. Özellikle yaşlı olan kimseler bu şekilde abdest alırlar.

Mesh hükmü nedir?​

Abdest alırken baş, boyun ve kulakların meshedilmesi abdestin aslî hükmü olup mest ya da sargı üzerine yapılan mesh ise yıkama yerine geçen (bedel, halef) bir işlem niteliğindedir. Mesh aynı zamanda “kirli bir nesnenin silinerek temizlenmesi” mânasında maddî temizlik yollarından birini ifade eder (bk. NECÂSET).
Herkes mest giyebilir mi?
Mestler ile alakalı günümüzde Müslümanların en çok merak ettiği konulardan biri de “Herkes mest giyebilir mi?” sorusunun yanıtıdır. Mestler yalnızca sağlık sorunu olan kişiler ya da yaşlılar tarafından kullanılmamakta, aynı zamanda herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar ve gençler tarafından da kullanılabilmektedir.

Mest nasıl takılır?​

Parmakları, mestin yan kenarına koyup, mest üzerinde genişliğine kaydırmak da câiz olur. Mesh, elin dış yüzü ile de câiz ise de, içleri ile yapmak sünnettir. Mestin altına veya topukların yanlarına veya bacak tarafına mesh câiz değildir. [Malikide, sağ eli ıslatıp, parmak dipleri sağ mestin üst ucuna konur.
Meshler üzerine meshin hükmü nedir?
Ayaklarını yıkamak suretiyle abdestli olan kimsenin bu abdesti devam ettiği müddetçe mestleri çıkarıp giymesiyle abdesti bozulmaz. Mestleri üzerine meshetmek suretiyle abdestli durumda olup mestlerini çıkaran kimse sadece ayaklarını yıkayarak abdestini tamamlar.

Mesh yapmak caiz mi?​

İslam âlimleri, abdest alırken ayağa giyilen deri ve benzeri sert ve dayanıklı maddelerden yapılan mestler üzerine mesh etmenin, Resûlullah’ın (s.a.s.) sünnetiyle sabit olduğu (Buhârî, Vudû 35, 48; Müslim, Tahâret, 72, 73; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 248, 249) konusunda görüş birliği içerisindedirler.
 
Geri
Üst