AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mesru savunma kime yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meşru savunma kime yapılır?​

Meşru Savunma Saldırana Karşı Yapılmalıdır Fail, saldırıyı yapan kişiye karşı meşru savunmada bulunabilir. Saldırıyla ilgisi olmayan üçüncü kişilere karşı yapılan eylem, meşru savunma eylemi olarak kabul edilemez.
Nefsi müdafaa cezası kaç yıl?
Nefsi Müdafaa ile Adam Öldürme Cezası Ceza verilmez. 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası verilir.

Duruşmada son söz kime verilir?​

Delillerin tartışılması sırasında sanık ister duruşmada hazır bulunsun isterse bulunmasın son sözün sanık müdafiine verilmesi gereklidir. Kanun koyucu söz sırasında sanık müdafiini sanıktan sonra saymıştır. Hükümden önce son söz hakkı ise Kanunun açık ifadesinden de anlaşıldığı üzere sadece hazır bulunan sanığa aittir.
Savcının beraat istemesi ne demek?
Örneğin; mahkemede görev alan Cumhuriyet Savcısı sanığın cezalandırılması yönünde mütalaa belirtirken dosya hakimi, sanığın beraatine karar verebilir yada savcı beraat talep eder iken ceza mahkemesi sanığın cezalandırılması yönünde karar verebilir.
Esas hakkında mütalaa; delillerin duruşmada ortaya konulması evresinden sonra, “delillerin tartışılması” aşamasında kamusal iddia makamını temsil eden Cumhuriyet Savcısının ceza davasının esası hakkındaki beyanıdır.
Hangisine karşı meşru savunma yapılabilir?
Saldırının haksız, yani genel olarak hukuka aykırı nitelikte olması meşru savunma için yeterlidir. Görünüşte hukuka aykırı biçimdeki bir eylem, başka bir hukuk kuralı tarafından hukuka uygun görülmekteyse, haksız olduğu kabul edilemez. Haksız fiil niteliğindeki saldırıya karşı meşru savunmada bulunulabilir.

Meşru müdafaa hayvana karşı olur mu?​

Doğadan veya bir hayvandan kaynaklanan tehlike haksız bir saldırı olarak nitelendirilemez. Dolayısıyla bir hayvandan kaynaklanan saldırı halinde savunmada bulunan kişi meşru müdafaa ilişkin hükümlerden değil, zaruret haline ilişkin hükümlerden yararlanabilecektir.
Nefsi müdafaa adam öldürmek günah mı?
Kim nefsini müdafaa uğrunda öldürülürse şehittir. Ve kim ehlini (namusunu) koruma uğrunda öldürülürse şehittir”31; “Bir kimse iznin olmadan seni gözetler, sen onu bundan menetmek için taş atar ve gözünü çıkarırsan sana günah yoktur”32.

Meşru savunma kusurluluğu ortadan kaldırır mı?​

Örneğin meşru müdafaa halinde adam öldürme var ise ölenin yakınları sanıktan tazminatta isteyemezler. Oysa kusurluluğu kaldıran haller var ise, sanığın eylemi suç (haksızlık) vasfını korur sadece ceza hukuku açısından ceza verilemez.
Duruşmada ortaya konulan delillerle ilgili tartışmada söz en son kime verilir?
Yargıtay C.Başsavcılığı 12.08.2012 gün ve 2010/106945 sayı ile; “5271 sayılı Kanunun 216. maddesinde; ‘(1) Ortaya konulan delillerle ilgili tartışmada söz, sırasıyla katılana veya vekiline, Cumhuriyet savcısına, sanığa ve müdafiine veya kanunî temsilcisine verilir.
 
Geri
Üst