AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mesru savunma halinde hangi karar verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Meşru savunma halinde hangi karar verilir?​

Kendisine Silah Doğrultulan Kişinin Meşru Savunma Hakkı Sanık, kendisine karşı gerçekleşmesi muhakkak olan haksız saldırıyı o andaki durum ve şartlara göre saldırı ile orantılı biçimde defettiğinden, meşru müdafaa hükümleri gereği sanığın kasten adam öldürme suçundan beraatine karar verilmelidir (Yargıtay 1.

Meşru müdafa cezası nedir?​

Meşru Müdafaa Olunca Ne Ceza Verilir? Tüm şartları sağlayan bir meşru savunma halinde kişiye ceza verilmez. Yani burada asıl olan cezasızlıktır. Örnek vermek gerekirse kişiyi öldürmeye çalışan birinin o kişi tarafından savunma maksadı ile öldürülmesi halinde kasten adam öldürmeden ceza verilmez.

Meşru savunmada sınırın heyecan korku ve telaş nedeniyle aşılması halinde faile hakkında hangi hüküm verilir?​

Meşru savunmada sınırın heyecan korku ve telaş nedeniyle aşılması halinde faile hakkında hangi hüküm verilir?
5237 sayılı TCK’ nın 27/2 maddesi ile; “meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku ve telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez.” hükmü getirilmiştir.

Hangisine karşı meşru savunma yapılabilir?​

Saldırının haksız, yani genel olarak hukuka aykırı nitelikte olması meşru savunma için yeterlidir. Görünüşte hukuka aykırı biçimdeki bir eylem, başka bir hukuk kuralı tarafından hukuka uygun görülmekteyse, haksız olduğu kabul edilemez. Haksız fiil niteliğindeki saldırıya karşı meşru savunmada bulunulabilir.

Haksız tahrike karşı meşru müdafaa olur mu?​

Haksız saldırının bitmesinden sonra yapılan savunma eyleminde meşru müdafaa hükümleri uygulanmayacaktır, haksız tahrik eylemi uygulanacaktır. Haksız tahrik eyleminde faile verilecek olan cezada indirim yapılacaktır. Ancak meşru müdafaa cezayı kaldıran bir etken olduğunda faile ceza verilmeyecektir.

Meşru müdafaa da ne karar verilir?​

Meşru müdafaa da ne karar verilir?
Meşru Müdafaa(savunma), kendisine veya başkasına ait bir hakka yönelik gerçekleşen, gerçekleşmesi ve tekrar muhakkak olan bir haksız saldırıyı o anın durum ve koşullarına göre saldırı ile orantılı biçimde engellemek düzenlenen bir kurumdur. Bu durumda kişinin ceza sorumluluğu yoktur.

Hakaret suçunda meşru müdafaa olur mu?​

Karşılıklı hakaret, faillerden biri ya da her ikisi için cezasızlık veya ceza indirim nedeni oluşturur (TCK m. 129/son). TCK m. 129/son şerefe karşı meşru savunma olanağını (TCK m. 25/1) ortadan kaldırmamaktadır. Her hak gibi şeref de diğer koşulları da varsa meşru savunmaya konu olabilir.

Nefsi müdafaa ne deme?​

Nefs-i Müdafaa, kişinin kendini savunması, koruması ve müdafaa etmesi anlamındadır. Nefis kişi anlamında kullanılmaktadır. Arapça bir kelimedir.

Hukuka uygunluk sebeplerinden haklı savunmada saldırının şartları nelerdir?​

Hukuka uygunluk sebeplerinden haklı savunmada saldırının şartları nelerdir?
Meşru Savunma (Müdafaa) (TCK m.25/1) Meşru savunma şartlarının gerçekleşebilmesi için “saldırıya” ilişkin şartlar şunlardır: Meşru müdafaa için mağdura yönelik haksız bir saldırı bulunmalıdır. Saldırı meşru müdafaa ile korunabilecek bir hakka yönelmelidir. Meşru müdafaada saldırı ile savunma eşzamanlı olmalıdır.

Hukuka uygunluk nedenlerinde sınırın aşılması Türk ceza Kanununun hangi maddesinde düzenlenmiştir?​

Hukuka uygunluk nedenlerinde (yasanın ifadesiyle “ceza sorumlulu- ğunu kaldıran nedenlerde”) sınırın aşılması hali, 5237 sayılı TCK’nın 27. maddesinde düzenlenmiştir.

Ilk haksız hareketin kimden geldiği belli değilse?​

Ceza Dairesi: “İlk haksız hareketin kimden kaynaklandığının şüpheye yer bırakmayacak şekilde belirlenemediği hallerde, sanık lehine haksız tahrik indirimi uygulanır.”
 
Meşru savunma hakkı, bir kişinin kendisini veya başkasını haksız bir saldırıdan koruma hakkını ifade eder. Bu durumda, meşru savunma hakkının kullanılmasıyla ilgili mahkemelerin vereceği kararlar belirli kurallara tabidir.

Öncelikle, meşru müdafaa hakkının kullanılabilmesi için haksız bir saldırının gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Saldırının haksız nitelikte olması, yani genel olarak hukuka aykırı olması önemlidir. Meşru müdafaa hakkı, savunma eyleminin haksız saldırıya orantılı ve gerektiği ölçüde olması esasına dayanır.

Eğer bir kişi heyecan, korku veya telaş gibi duygular nedeniyle meşru savunma sınırını aşmışsa, yani savunma eylemi savunma amacını aşmışsa, hükümler buna göre şekillenir. Türk Ceza Kanunu'nun 27/2 maddesine göre, meşru savunma sınırının heyecan, korku ve telaş nedeniyle aşılması durumunda, faile ceza verilmez.

Meşru müdafaa durumunda, savunma eyleminin hukuka uygun olduğu kabul edilir ve bu nedenle kişiye ceza verilmez. Ancak, haksız tahrik durumunda ise faile ceza verilebilir ancak cezada indirim yapılabilir.

Sonuç olarak, meşru savunma hakkının kullanılması durumunda, mahkemelerin vereceği karar kişinin savunma eyleminin hukuka uygunluğuna ve sınırlarının aşılıp aşılmadığına bağlı olacaktır. Bu nedenle, her durum kişinin o anki şartlarına göre değerlendirilir ve adil bir şekilde karar verilir.
 
Geri
Üst