AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Meslek lisesi ciraklik nedir?

Editör

Yeni Üye

Meslek lisesi çıraklık nedir?​

Çıraklık”, çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirmek için başlayan bir eğitim süresidir. Çıraklık sözleşmesinin imzalanması ile başlar, kalfalık belgesi alınınca sona erer.

Çıraklık diploması lise diploması yerine geçiyor mu?​

12 Sınıf dersleri ile birlikte çıraklık eğitim programı ile diploma programı arasındaki fark derslerinden(9-10-11 sınıf) sorumlu olacaklar ve fark dersleri ile 12. Sınıf derslerini yüz yüze alarak başarılı olmaları durumunda Meslek Lisesi Diploması alabilecektir.

Çıraklık okulu hangi bölümler var?​

Çıraklık okulu hangi bölümler var?
Çıraklık Sözleşmeleri, Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri
- 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Nedir?
- 3308 Sayılı Yasa Kapsamında Bulunan Meslek Dalları Hangileridir? TESVİYECİLİK. TORNACILIK. FREZECİLİK. VARGEL PALANYA. TAŞLAMA ALET BİLEME. SOĞUK DEMİRCİLİK. KAYNAKÇILIK. SAÇ İŞLERİ KAPORTA TAMİRCİLİĞİ KUYUMCULUK. SİHHI TESİSATÇILIK.

Meslek lisesinden mezun olanlar ne olabilir?​

Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan “İşyeri Açma belgesi” verilir. “Ustalık Belgesi” sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.

Meslek lisesi diploması sertifika yerine geçer mi?​

Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz. Fakat Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilirler.

Kalfalık belgesi olan lise diploması yerine geçer mi?​

Kalfalık belgesi olan lise diploması yerine geçer mi?

Kalfalık belgesi ile lise diploması alınır mi?​

Kalfalık ve ustalık Belgesi olan ortaokul mezunları, mesleki lisesi diploması da alabilecekler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Çıraklık Eğitim Merkezi) Kalfalık ve Ustalık eğitimi alan öğrencilerin Lise diploması almalarının önü açılmıştır.

Ustalık belgesi olmadan işyeri açılır mi?​

İş yeri Açmalarda; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 30. maddesine göre, bu Kanun Kapsamında bulunan mesleklerde (133 meslek dalı) Ustalık Belgesi istenmektedir. İş yeri sahibinin Ustalık Belgesi yoksa yanında çalıştırdığı elemanların Ustalık Belgesiyle de İşyeri açabilir.

Meslek lisesi çıraklık, bir meslek alanında eğitim görmek isteyen bireylerin mesleki bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını geliştirmek için başladığı bir eğitim sürecidir. Bu süreç, çıraklık sözleşmesi imzalandığında başlar ve kalfalık belgesi alındığında sona erer. Çıraklık eğitimi, öğrencilere mesleki deneyim kazandırarak onları o mesleğin gereklilikleri konusunda yetiştirir.

Çıraklık diploması, lise diplomasının yerini tutmaz. Ancak 12. sınıfta çıraklık eğitimi alan ve başarılı olan öğrenciler, meslek lisesi diplomasını alabilirler. Böylece mesleki ve teknik eğitimlerini tamamlayarak belirli bir meslekte ustalık seviyesine ulaşabilirler.

Çıraklık okullarında birçok farklı meslek dalında eğitim verilmektedir. Örneğin, tesisatçılık, tornacılık, kaynakçılık, kuyumculuk, saç işleri, kaporta tamirciliği gibi meslekler bu okullarda öğretilir. Bu sayede öğrenciler, kendilerini ilgilendiren bir mesleği daha yakından tanıma ve bu alanda yeteneklerini geliştirme fırsatı bulurlar.

Meslek lisesinden mezun olanlar, mesleklerinin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olabilirler. Bazıları direkt olarak işyeri açma belgesi alabilirken, bazıları da ustalık belgesi alarak bağımsız işyeri sahibi olabilirler. Meslek lisesi diploması, sertifika yerine geçmez ama mesleki yeterlilik belgesi ile birlikte lise diploması almak mümkündür.

Kalfalık belgesi olan bir kişiye lise diploması yerine geçmez ancak kalfalık ve ustalık belgesi olan ortaokul mezunları meslek lisesi diploması alabilirler. Ustalık belgesi olmadan işyeri açılabilir, ancak belirli mesleklerde (133 meslek dalı) ustalık belgesi gereklidir ve iş yeri sahibinin yanında çalışan elemanların da ustalık belgesine sahip olması gerekebilir.

Geri