- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Meslek hastalıkları en çok hangi organda görülür?
Türkiye’de ise veriler ve sayılar değişkenlik göstermekle beraber mesleki solunum sistemi hastalıkları ve akciğer hastalıkları ilk sırada gelmektedir.Meslek hastalığı süresi nedir?
Meslek hastalıkları etkenle işçinin ilk temasından 1 hafta ile 40 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çalışırken işyerindeki tüm kayıtların düzenli tutulması gerekmektedir.
Bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için nereye başvurulur?
Başvuru yapmak isteyenler, en yakın SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, dilekçesinde meslek hastalığına yönelik başvuru yaptığını, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kayıp oranının incelenmesini talep edebilir. SGK, başvuranı yetkili bir hastaneye sevk eder.
Meslek hastalığı tanısı nasıl konulur?
3-Bir olayın Meslek Hastalığı Sayılabilmesi için Hangi Unsurları Taşıması Gerekmektedir?- Sigortalı olunması,
- Hastalık veya engellilik halin yürütülen işin sonucu olarak ortaya çıkması,
- Sigortalının hastalanması ya da bedence veya ruhça engelli bir hale gelmesi,
Meslek hastalıkları genel olarak kaç grupta toplanır?
İlgili mevzuatta meslek hastalıkları ile ilgili sınıflandırmalar etkene göre yapılan sınıflandırma ve organa göre yapılan sınıflandırmanın komr binasyonu olacak şekilde 5 ana grupta toplanmıştır.
Türkiye’de en çok hangi grup meslek hastalığı görülmektedir?
Allerjik kontakt dermatit en sık görülen meslek hastalıklarındandır. Temizlikçiler, kuaförler, hemşireler, mutfak işlerinde çalışanlar, inşaat işçileri ve metal endüstrisinde çalışanlarda görülme oranı yüksektir.
Dünyada fiziksel etkenlerle oluşan mesleki ve iş ile ilgili hastalıklar arasında ilk sırayı kas-iskelet sistemi hastalıkları almaktadır.
Meslek hastalıkları kaç grupta sınıfta incelenir?
Meslek hastalıkları SSK Sağlık İşletmeleri Tüzüğüne göre beş ana gruba ayrılır: A- Kimyasal maddelerle oluşan meslek hastalıkları; kimyasal maddelerin yapısına göre 25 alt gruba ayrılır. B- Mesleki cilt hastalıkları; 2 gruba ayrılır. C- Pnömokonyozlar ve solunum sisteminin diğer hastalıkları; 9 alt gruba ayrılır.