- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Meslek hastalığı için nereye başvurulur?
Başvuru yapmak isteyenler, en yakın SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, dilekçesinde meslek hastalığına yönelik başvuru yaptığını, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kayıp oranının incelenmesini talep edebilir. SGK, başvuranı yetkili bir hastaneye sevk eder.Meslek hastalığı sayılması için ortaya çıkması gereken zaman aralığı nedir?
6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre işveren, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği günden itibaren üç iş günü içinde, meslek hastalığı tanısı koymakla yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları ise tanı koydukları vakaları en geç on içinde …Meslek hastalığı tespitini kim yapar?
Kurum Sağlık Kurulunca incelenmesiyle tespit edilir.
Meslek hastalığı maaşı nasıl hesaplanır?
Sürekli iş göremezlik geliri sigortalının aylık kazancının % 70’inin meslekte kazanma gücündeki kayıpla çarpılması suretiyle bulunur. Sürekli iş göremezlik geliri SGK tarafından ödenir. Bu gelirin ödenmesi, sigortalının çalışması sebebiyle işverence ödenen ücretten herhangi bir kesinti yapılmasını gerektirmez.
Meslek Hastalığı Sigortası Nedir?
2-Meslek hastalığı sigortası? Meslek hastalığına yakalandığı Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılarımıza sosyal güvence sağlayan sigorta türüdür. Bu kapsamda sigortalılarımıza sağlanan haklar; geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliridir.Karaciğer sirozu neden olur?
Karaciğer sirozu dünya çapında ölümün önde gelen nedenlerinden biridir. Bu hastalığın nedenleri fibrozis ile aynıdır. Gelişmiş ülkelerde, vakaların çoğu kronik alkol kötüye kullanımı veya kronik viral hepatit nedeniyledir. Asya ve Afrika’nın birçok yerinde karaciğer sirozu, kronik enfeksiyöz hepatit B’nin arka planına karşı gelişir.Nedir Ki karaciğer sirozu?
Karaciğer sirozu, aşağıdaki toksik maddelerin etkisi altında oluşabilir: endüstriyel zehirler (karbon tetraklorür, dimetilnitrosamin, kloroform, benzen, nitro ve amino bileşikleri vb.); fungal zehirler (phalloidin, phalloin, beta-amanitin) kitlesel karaciğer nekrozuna neden olur, bunu siroz oluşumu izler;
Peki, karaciğer sirozu?
Batı Avrupa ve ABD ülkelerinde otopsilere göre sıklık% 3-9 arasında değişmektedir. Karaciğer sirozu, ilerleyen bir fibrozdur, bu da karaciğerin normal yapısının dağınık şekilde dağınık olmasına ve yoğun fibröz doku ile çevrili rejeneratif düğümlerin oluşması ile karakterize edilir.