Mesh kimler kullanabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
218.154
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Mesh kimler kullanabilir?​

Her ne kadar günümüzde daha çok abdest almakta zorlanan yaşlılar, engelliler ve hamileler, ayaklarından rahatsız olup su değmemesi gerekenler ve kış aylarında ayaklarını sıcak tutmak isteyen askerler tarafından kullanılıyor olsa da, normal şartlarda mestin kullanımı için herhangi bir şart bulunmamaktadır.

Hangi durumlarda ayak mesh edilir?​

Ayakkabı üzerinden mesh edilerek alınan abdest ayakkabı çıkarıldığında bozulacağı için abdest alırken her seferinde ayakların yıkanması zorluğundan kaçınmak isteyenler ayaklarını yıkayarak abdest aldıktan sonra diğer abdestlerini bunların üzerine mesh ederek almışlardır.
Mesh ayakkabı Nasıl Kullanılır?
Mest, ayakları bilekleriyle beraber örten bir tür ayakkabıya verilen isimdir. Mesh, bir nevi hükmî temizlik olup; abdestte bir uzvun, ayağa giyilen mestin veya yaraya sarılan sargının üzerine ıslak elle; teyemmümde ise toprağa sürülmüş elle yüz ve kollar üzerine yapılır.
Mest giymenin hükmü nedir?
Mestin abdestli iken giyilmesi gerekir. Mest üzerine mesh yapabilme süresi yolcu olmayanlar için bir gün bir gece (yirmi dört saat), yolcular için üç gün üç gecedir (yetmiş iki saat). Bu süre, mestin abdestli olarak giyilmesinden sonra abdesti bozan ilk durumdan itibaren başlar.

Mesh herkes kullanabilir mi?​

Mestler ile alakalı günümüzde Müslümanların en çok merak ettiği konulardan biri de “Herkes mest giyebilir mi?” sorusunun yanıtıdır. Mestler yalnızca sağlık sorunu olan kişiler ya da yaşlılar tarafından kullanılmamakta, aynı zamanda herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar ve gençler tarafından da kullanılabilmektedir.

Mest kullanmanın yaşı var mı?​

Bilinen herhangi bir mest giymenin şartları bulunmamaktadır.
Ayaklar mesh edilir mi?
Bunlardan biri abdest alırken ayakların yıkanması veya çıplak ayaklar üzerine mesh edilmesidir. Ehl-i sünnet âlimleri abdest alırken ayakları yıkamayı, Şîa’nın İmâmiyye/İsnâaşeriyye2 koluna mensup âlimler de ayakları mesh etmeyi abdestin farzı olarak kabul etmektedirler.
Mesh hangi vakitte giyilir?
Mesh üzerine mesh yapmanın süresi yolcu olmayan kimseler için 24 saat, yolcu olan kimseler için 72 saattir. Bu süre mestin abdest alındıktan sonra giyilmesinin ardından abdesti ilk bozan durumdan başlar. Bu süre solduğu taksirde ayaklar su ile yıkanır ve abdest alınır ve gerekirse tekrar mesh giyilir.

Mesh altına çorap giyilir mi?​

Mestin içine çorap giyilebilmesi elbette ki mümkündür. Fakat mestin üzerine çorap giyilmesi ile alakalı aynı şeyi söyleyebilmek mümkün değildir. Bu gibi durumlarda abdest alırken mestin üzerindeki çorabın çıkarılması tavsiye edilmektedir.

Mest altına çorap giyilir mi?​

Mest ne zaman bozulur?
Abdestin, cünüplük, hayız ve nifas dışında başka bir sebeple bozulmuş olması gerekir. Mestler ayakta iken cünüplük, hayız ve nifas hali olursa mesh bozulur ve gusül abdesti alındıktan sonra mestler yeniden giyilebilir.
Termal çorap mest caiz mi?
Termal mest, mestler üzerine meshin hükümlerini ve şartlarını taşıdığı takdirde caiz olmaktadır.
 
Geri
Üst