AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mesem ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mesem ne demek?​

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları: En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak. Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak.

Kimler çıraklık eğitim sistemine kabul edilmez?​

Kimler çıraklık eğitim sistemine kabul edilmez?
Ustalık belgesi bulunmayanların veya ustalık belgesi alma hakkına sahip olmayanların “Usta Öğreticilik Kursları”na katılmaları mümkün olmadığından bu gibilerin aldıkları usta öğretici belgeleri çıraklık eğitiminde işlem görmemektedir.

Çıraklık eğitim Merkezi para veriyor mu?​

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2.125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor.

Çıraklık süresi ne kadar?​

Çıraklık süresi ne kadar?
Meslekler itibariyle çıraklık eğitimine girişte aranan eğitim düzeyi ve çıraklık süresi ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak Bakanlıkça en az iki, en çok dört yıl olarak belirlenir. Bu süre kesintisiz olarak devam eder.

Mesem de hangi meslekler var?​

Çıraklık Sözleşmeleri, Kalfalık Ve Ustalık Belgeleri
- 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Nedir?
- 3308 Sayılı Yasa Kapsamında Bulunan Meslek Dalları Hangileridir? TESVİYECİLİK. TORNACILIK. FREZECİLİK. VARGEL PALANYA. TAŞLAMA ALET BİLEME. SOĞUK DEMİRCİLİK. KAYNAKÇILIK. SAÇ İŞLERİ KAPORTA TAMİRCİLİĞİ KUYUMCULUK. SİHHI TESİSATÇILIK.

4 gün iş 1 gün okul Hangi okul?​

4 gün iş 1 gün okul Hangi okul?
Mesleki eğitim merkezleri öğrencilerin haftada 1 gün okula gittikleri 4 gün iş ortamında eğitim aldıkları ve Almanya’daki dual mesleki eğitimin Türkiye’deki karşılığı” dedi.

Çıraklık eğitim Merkezine kimler başvurabilir?​

En az ortaokul mezunu olan herkes yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30’unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar.

Çıraklık okulu kaç yaş siniri?​

Çıraklık okulu kaç yaş siniri?
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

2021 çıraklık maaşı ne kadar?​

Yani 25 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle şu anda mesleki eğitim merkezindeki her öğrencimiz yaklaşık 1400 lira aylık ücret alacak.

Çıraklık eğitim maaşları ne zaman yatacak?​

Çıraklık eğitim maaşları ne zaman yatacak?
İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir. İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir.

Çıraklık Eğitimde kaç saat çalışılır?​

Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dahil edilmezler. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada sekiz saatten az olmamak üzeregenel ve mesleki eğitim görürler.

Çıraklık okulu ne kadar maaş alıyor 2022?​

Çıraklık okulu ne kadar maaş alıyor 2022?
2022 sürecinde asgari ücretin belirlenmesinin ardından çıraklık okulu maaşları içinde genelge yayınlandı. Yeni yıl ile beraber; Çırak ve aday çıraklar 1.276,02 TL. Kalfalık görevine yükselenler ise 2.126,70 TL olacak şekilde belirlenmiştir.

Meslek edindirme kursları hangi meslekler var?​

İşkur meslek edindirme kursları neredeyse her sektörden farklı mesleklere yönelik programlar barındırmaktadır. Ancak her ilde tüm kursların verilmediğini de söyleyelim….İşkur’da Hangi Kurslar Var?
- Beden işçisi,
- Garson,
- Kuaförlük,
- Ön Muhasebeci,
- Fotoğrafçılık,
- Grafik Tasarımcılığı,
- Hasta Danışmanı,
- Büro Memuru,

Mesem Projesi Nedir?​

Mesem Projesi Nedir?
Gençlik için ümidim giderek artıyor. MESEM programını diğerlerinden farklı kılan yönlerini; öncelikle ağırlıklı olarak seçilen meslekte bir firmada/işyerinde işbaşında usta öğretici gözetiminde yaparak yaşayarak dört yıl pratik yaparak donanımlı bir usta olarak yetiştirmektedir.

Lisede staj kaç gün yapılır 2022?​

1. İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.

Mesem kimler başvurabilir?​

Mesem kimler başvurabilir?
Ortaokul mezunları, her hangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an her hangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir ), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.

Mesem de yaş sınırı var mı?​

Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur.

Mesleki eğitim Merkezlerine kimler başvurabilir?​

Mesleki eğitim Merkezlerine kimler başvurabilir?
Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.

Mesem ne kadar maaş alır?​

Mesleki eğitim Merkezlerinde hangi meslekler var?​

Mesleki eğitim Merkezlerinde hangi meslekler var?

Mesleki eğitim Merkezleri para veriyor mu?​

Mesleki eğitim merkezindeki çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u ödeniyor. Mesleki eğitim merkezlerine devama edenlerin sigortası da yapılıyor. Mesleki eğitim merkezlerinde lise ve üniversite mezunlarına istihdam garantili eğitimler veriliyor.

Mesem ne kadar maaş alır 2022?​

Mesem ne kadar maaş alır 2022?

2022 stajyer maaşı kaç TL?​

İşte 2022 yılında stajyerlere verilen maaş… İşletmelerde staj yapan üniversiteli, meslek lisesi öğrencisinin staj ücreti de asgari ücretle birlikte arttı. Bu yıl staj yapan gençler mesleğe ilk adımda 1.275 lira harçlık alacak. Yirminin altında çalışanı olan işletmede bu tutarın 850 lirasını devlet karşılayacak.

Mesleki eğitim Merkezi mezunu ne iş yapar?​

Mesleki eğitim Merkezi mezunu ne iş yapar?
Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.

Mesleki eğitim Merkezi ne kadar maaş alır?​

Mesleki eğitim Merkezi kaç TL?​

Mesleki eğitim Merkezi kaç TL?

Mesem süresi ne kadar?​

“(3) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır. Ders yılı süresi 36 haftadır.

Mesleki eğitim ne zaman bitiyor?​

Mesleki eğitim ne zaman bitiyor?
İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler Kalfalık sınavına, dördüncü yılın sonunda ise Ustalık sınavına alınır.

Devamsızlıktan kalan öğrenci okula devam edebilir mi?​

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeyle liselerde devamsızlıktan kalan öğrencilere okul dışında kalmamaları için öğrenim yılı sonunu beklemeden mesleki eğitim merkezlerine geçiş hakkı tanındı.

Mesem hangi meslekler var?​

Mesem hangi meslekler var?

Mesem kayıtları ne zaman bitiyor?​

Şuandaki yürürlükteki yönetmeliğe göre Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıtlar Aralık ayının son gününe kadar devam eder. Sonrasında da kayıtlar devam eder ancak bu öğrencilerin okul eğitimi sonraki Eğitim Öğretim yılında başlar. Öğrenciler 9. sınıfın sonuna kadar Alan, 10. sınıf sonuna kadar Dal değişikliği yapabilirler.

Mesem Usta B ne demek?​

Mesem Usta B ne demek?
Ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin iş yerindeki eğitiminden sorumlu, meslekî eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişidir.

Mesleki eğitim Kayıtları Ne Zaman Bitiyor 2022?​

Mesleki Eğitim Merkezi programlarının 9’uncu sınıflarına kayıt yaptırmak isteyen, ortaokul ve imam hatip ortaokulu mezunu vatandaşlarımız; 04 Şubat 2022 mesai bitimine kadar kayıtlarını yaptırırlarsa, yıl kaybetmeden 2021-2022 eğitim öğretim yılını başında okula kayıt olmuş sayılacak ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında …

Mesem kayıtları ne zamana kadar?​

Mesem kayıtları ne zamana kadar?
Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir. Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur. Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

2 dönem devamsızlıklar sıfırlanıyor mu?​

DEVAMSIZLIK 2. DÖNEM SİLİNİR Mİ 2022. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre birinci dönemde yapılan devamsızlık süresi, ikinci dönemde sıfırlanmaz tüm sene boyunca devam eder. Devamsızlık süresi tüm bir seneyi kapsamaktadır.

2 dönem devamsızlık hakkı kaç gün?​

2 dönem devamsızlık hakkı kaç gün?
Devamsızlık süresi özürsüz (raporsuz) olarak 10 gün, özürlü (raporlu) olarak 20 gün olmak üzere toplamda 30 gündür.

Mesem maaşı kim veriyor?​

İlk değişikliğe göre, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte birinin tamamı artık devlet tarafından ödenecek. Daha önce bu ücret işveren tarafından ödeniyor, daha sonra bu ücretin bir kısmı devlet tarafından işverene geri ödeniyordu.

Mesem maaşı ne zaman yatar?​

Mesem maaşı ne zaman yatar?
Yararlanma Şartları: İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir.

Mesleğim hayatım nedir?​

Bir yol haritası niteliği taşıyan Mesleğim Hayatım Portalı’nın mesleki ve teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitesinin artırılmasına, eğitim sektörünün toplumla ve iş dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesine ve nitelikli işgücünün istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasını ümit ediyoruz.
 
Mesem, "Mesleki Eğitim Merkezi" kısaltmasıdır. Mesleki eğitim merkezleri, öğrencilere hem teorik eğitim hem de işletmelerde pratik eğitim imkanı sunmaktadır. Öğrenciler haftada 1 gün okulda teorik eğitim alırken, 4 gün işletmelerde pratik eğitim yaparlar. Mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları arasında en az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak ve ilgili mesleğin öğrenimine uygun sağlık durumuna sahip olmak bulunmaktadır.

Çıraklık eğitim sistemine kabul edilmeyen kişiler ise ustalık belgesi bulunmayanlar veya ustalık belgesi alma hakkına sahip olmayanlardır. Bu kişiler "Usta Öğreticilik Kursları"na katılamazlar ve aldıkları usta öğretici belgeleri çıraklık eğitiminde işlem görmez.

Mesleki eğitim merkezlerine kayıt olan öğrencilere devlet tarafından aylık ücret verilmektedir. 2021 yılında mesleki eğitim merkezindeki öğrenciler aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alırken, üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2.125 liraya yükselmektedir. Bu ücretler devlet tarafından ödenmektedir.

Çıraklık süresi mesleklerin özelliklerine göre en az iki, en fazla dört yıl olarak belirlenir. Bu süre kesintisiz olarak devam eder ve çıraklar haftada en az sekiz saat olmak üzere genel ve mesleki eğitim alırlar.

Mesem kapsamında bulunan meslekler arasında TESVİYECİLİK, TORNACILIK, FREZECİLİK, VARGEL PALANYA, TAŞLAMA ALET BİLEME, SOĞUK DEMİRCİLİK, KAYNAKÇILIK, SAÇ İŞLERİ KAPORTA TAMİRCİLİĞİ, KUYUMCULUK, SİHHI TESİSATÇILIK gibi çeşitli meslekler yer almaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlar yıl boyunca devam eder ve en az ortaokul mezunu olan herkes kayıt yaptırabilir. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıf öğrencileri ise en az yarısını maaş olarak alırlar.

Çıraklık eğitimine katılabilmenin şartları arasında en az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, 14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak ve gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gibi kriterler bulunmaktadır.

2022 yılında çıraklık maaşları, çırak ve aday çıraklar için 1.276,02 TL, kalfalık görevine yükselenler için ise 2.126,70 TL olarak belirlenmiştir.

Mesleki eğitim merkezi mezunları, ustalık belgesine sahip olarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ayrıca çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ve "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.

Mesleki eğitim merkezindeki çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30'u ödenirken, sigortaları da yapılmaktadır. Lise ve üniversite mezunlarına istihdam garantili eğitimler sunulmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerine kayıtlar Aralık ayının son gününe kadar devam eder. Ardından da kayıtlar devam eder ancak bu durumda öğrencilerin eğitimi sonraki eğitim-öğretim yılında başlar. Öğrenciler 9. sınıfın sonuna kadar alan, 10. sınıfın sonuna kadar dal değişikliği yapabilirler.
 
Geri
Üst