Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Mescitte Cuma namazi kilinir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mescitte Cuma namazı kılınır mı?​

1-Camii ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacaktır. 2-Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiiler açık tutulacaktır.

Zuhri ahir namazı ne zaman ortaya çıktı?​

Peygamber zamanında, dört halife döneminde, tabiin döneminde ve hatta İmamı Azam’ın döneminde “zuhru ahir” namazı diye bir namaz yoktu, “müteahhirin” adı verilen sonraki alimler tarafından ortaya çıkarıldı.
“Cuma namazını cemaatle kılmak her Müslüman üzerine borçtur, vazifedir; ancak başkasının mülkiyetinde olan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesnadır; cuma namazı bunlara farz değildir.” Bu konuda en önemli kanıtlardan biriside kadınların cemaatle namaz kılma yükümlülüğü taşımamalarından kaynaklanıyor.
Cuma günleri öğle namazı kılınır mı?
Cuma namazından sonra yeniden öğle namazı kılmaya gerek yoktur. Ancak Cuma günü camiye gitmek yerine evde öğle namazı kılmak, Cuma namazı yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Cuma namazını Camilerin açık olduğu ve cuma namazının kılındığı günlerde camide cemaatle cuma namazı kılmak farzdır.
Cami olmayan yerde cuma namazı kılınır mı?
Cuma Namazının Geçerli Olmasının Şartları b) Cuma namazı tek başına kılınmaz, cemaat ile birlikte kılınır. c) Günümüzde yerleşim yerlerinde pek çok bulunduğu halde burada yaşayıp Cuma namazı kılan kimselerin bir camiye sığmadığı bilinmektedir. Dolayısıyla namazgâhlarda ve birden fazla camide Cuma namazı kılınabilir.

Zuhri ahir namazı nasıl ortaya çıktı?​

Zuhri ahir namazının ortaya çıkması cuma namazının farklı yerlerde ve farklı zamanlarda kılınmasıyla ortaya çıkmıştır. Namazın sağlıklı olmaması ve de şüpheli durumlara endişe vermemesi için Zuhri Ahir namazı diyanet tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Zuhri ahir namazı neden ortaya çıktı?​

Zuhr-i âhir, İslam coğrafyasının genişlemesi ve şehirlerde nüfusun kalabalıklaşması sonucu, cuma namazının, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde olduğu gibi, bir şehirde bir tek camide kılınmasının mümkün olmaması, birden fazla camide cuma namazının kılınması zorunluluğunun ortaya çıkması ile gündeme gelmiş bir namazdır.
Peygamber (s.a.s.) , “Cemaatle Cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 217; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, II, 550; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 246) buyurmuştur.
Kadınlar cuma namazı kılar mı?
Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak kılmaları hâlinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.
Hangi durumlarda cuma namazı kılınmaz?
Cuma namazına gidemeyecek kadar hasta, özürlü, engelli ve felçli kimseler ile bu kimselere bakmak zorunda kalanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildir. Hasta durumunda olup cuma namazına gitmesi halinde hastalığının ilerlemesinden ya da artmasından korkan kimseler içinde Cuma namazı kılmak şart değildir.
 
Geri
Üst