AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mesajlaşırken yeni bir dilimiz daha oldu

haberci

Yeni Üye
Cep ve internette chat dalgası yeni bir dilin de gelişmesine neden oldu Ozellikle gencler arasında SMS ve MSN'de bu dil yaygın olarak kullanılıyor
SMS (kısa mesaj) dili ya da MSN dili olarak adlandırılan bu dil ozellikle gencler arasında yaygın kullanılıyor Cep telefonlarının mesaj kutusundaki 160 karakter kısıtlaması ya da MSN’deki yazışmalarda hızlı davranma gibi daha bir cok etken insanlar arasındaki iletişimi duygu ve kavram yoğunluğu olan cumlelerden cok kısa ve ozlu cumleleri kullanmaya yonlendirdi Selam yerine “Slm veya Ne haber yerine “Nbr gibi
Kahv6 yaptınız mı?
Peki bu dilin ozellikleri neler Oncelikle en az karakter yazmak icin kısaltmalar kullanılıyor İngilizce great (buyuk) kelimesini yazmak icin eight (sekiz) kelimesini kullanmak İkisi de birleşince ortaya Gr8t kelimesi cıkıyor Aynı şekilde Turkce’den de “kahvaltı kelimesi ornek verilebilir: Kahv6 gibi
Kısaltma ve karşılıkları
Selam: slm oğlum: olm selamun aleykum: sa aleykum selam: as ne haber: nbr kusura bakma: ksr bkmn Peki bir duşuneyim: Hmmmmm değil: deil lutfen: pls veya ltf iyi: ii sorun yok: np (no problem) geliyor: gelio
SANKİ İKİ AYRI DİL
Orijinali
Ali: slm
Ayşe: slm
Ali: nbr
Ayşe: nlsn sndn
Ali: srnyz
Ayşe: ndn
Ali: blmm oole
Ayşe: hmmm
Ayşe: bn kcr
Ali: ok grşrz kib
Ayşe: snd
Tercumesi
Ali: Selam
Ayşe: Selam
Ali: Naber?
Ayşe: Ne olsun Senden?
Ali: Surunuyoruz
Ayşe: Neden
Ali: Bilmem Oyle işte
Ayşe: Anlıyorum
Ayşe: Ben kacar (MSN’den cıkıyorum)
Ali: Tamam Goruşuruz Kendine iyi bak
Ayşe: Sen de
DİLBİLİMCİ GORUŞU
Yusuf Cotuksoken (Maltepe Universitesi Oğretim Uyesi)
Sorun şurada genclerin bu tur dil kullanımı Turkcemizi bozuyor mu? Gelişmelerin cok katı bir yaklaşımla ele alınmasından ve sert onlemlerin alınmasından yana değilim Gencler kendi aralarında kurdukları bu iletişim biciminde dilin bir kuralını uyguluyorlar: “En az caba yasası obur deyişle “dilde tutumluluk ilkesi İletilerin en kısa bicimiyle tam olarak gonderilebilmesi icin benimsenen bu yol (sozcuklerin a e ı i o o u u gibi unlu harflerini yazmama kimi duyguları ozel bicimlerle anlatma yazım kural ve imlerini hic kullanmama vb) gencler acısından bir sorun yaratmıyor
Onlar kendileri memnun gorunuyorlar bu tur iletişim biciminden Unutmayalım dilciler dilsel gelişme sureclerinde gozlemcidir Cok buyuk sorunlar yaşanmadıkca (şimdilik cok buyuk sorun yaşamıyoruz bu konuda kanımca bir universite oğretim gorevlisi olarak uygulamanın icindeyim bu gun de) dilde birtakım planlamalar yapılması gerektiğini gundemlerine almazlar

Geri