AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mersin baliginin nesli neden tukeniyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.577
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Mersin balığının nesli neden tükeniyor?​

Kuzey yarımküredeki nehir ve göllerde yirminci yüzyılın ortalarına kadar bol miktarda yayılış gösterirken günümüzde nesilleri yok olma tehlikesindedir. Stoklardaki azalmanın nedenleri, nehirlerde üreme göçünü ve üremeyi olumsuz etkileyen barajlar ve su rejimindeki sınırlamalar, aşırı avcılık ve su kirliliğidir.

Kolan balığı neden nesli tükeniyor?​

Kızılırmak ile Karadeniz’in birleştiği Koşu Mahallesi ırmak ağzında çok önceki yıllarda bolca avlanan ve bilinçsiz avlanma sonucunda nesli tükenmekte olan dünyaca ünlü kolan balığı bölgede avlanan balıkçıların ağlarına takıldı.

Sibirya Mersin balığı nerede yaşar?​

Sibirya Mersin balığı nerede yaşar?
Sibirya mersin balığı, Kuzey Sibirya’daki tüm büyük nehir sistemlerinde bulunur.

Mersin balığının avlanması neden yasak?​

Aydın, “Mersin Balığı 1980’li yıllardan itibaren avcılığı yasaklanmış, nesli tehlike altında olan, dinazorlar döneminden günümüze kadar kalabilen ender canlılarda biridir. Dolayısıyla avcılığı yasak ve koruma altında.

Mersin balığı Türkiye de var mı?​

Dünyada 26 türü olduğu belirtilen mersin balıklarının Türkiye sularında sadece 6 türü yaşamaktadır. Bunlar: Mersin Morinası, Kolan Balığı, Çoka Balığı, Şip Balığı, Karaca Balık ve Mersin Balığıdır.

Türkiyede Mersin Balığı nerede var?​

Türkiyede Mersin Balığı nerede var?
Türkiye’de sadece Karadeniz’de ve Karadeniz’e akan akarsularda görülüyor. Mersin balıklarının en küçük türünün uzunluğu 1 metre, ağırlığı ise 2- 3 kilo civarındayken, mersin morinası isimli türünün boyu 6 metre ağırlığı ise 2 tona kadar ulaşabiliyor.
Mersin balığı hangi ülkeye aittir?​
Yasa dışı mersin balığı avı özellikle Sovyetler birliğinin dağılması ile çok yoğunlaşmıştır. Bu yüzden Rusya’da türler tükenmek üzeredir. Mersin balığının havuzlarda yetiştirilmesi son yıllarda çok önem kazanmıştır. Mersin balıklarının son saklandıkları yerlerden birisi Akdeniz bölgesinin Mersin Körfezi bölgesindedir.
Kolan balığı nesli tükendi mi?​
Kolan balığı (Acipenser sturio), Atlantik mersin balığı, Baltık mersin balığı, bayağı mersin balığı olarak da bilinmektedir. Avrupa’nın en kıyılarında bulunan mersin balığı olan bir türdür. Şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır.

Mersin balığı hangi ülkede yaşar?​

Mersin balığı hangi ülkede yaşar?
Mersin balıklarının son saklandıkları yerlerden birisi Akdeniz bölgesinin Mersin Körfezi bölgesindedir.

Mersin balığı nerede bulunur?​

Mersin balıkları hem tatlı suda, hem tatlı-tuzlu karışık suda (ırmak deltaları), hem de denizde yaşarlar. Bazı türleri sadece tatlı suda yaşarlar.

Mersin balığı Türkiyede nerede?​

100 YAŞINA KADAR YAŞAYABİLİYOR Türkiye’de sadece Karadeniz’de ve Karadeniz’e akan akarsularda görülüyor. Mersin balıklarının en küçük türünün uzunluğu 1 metre, ağırlığı ise 2- 3 kilo civarındayken, mersin morinası isimli türünün boyu 6 metre ağırlığı ise 2 tona kadar ulaşabiliyor.

Kolan balığı nerede yaşar?​

Kolan balığı nerede yaşar?
Kolan balığı (Acipenser sturio), Atlantik mersin balığı, Baltık mersin balığı, bayağı mersin balığı olarak da bilinmektedir. Avrupa’nın en kıyılarında bulunan mersin balığı olan bir türdür.
 
Mersin balığının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmasının birkaç sebebi bulunmaktadır. Bunlar arasında nehirlerde üreme göçünü ve üremeyi olumsuz etkileyen barajlar ve su rejimindeki sınırlamaların rolü büyüktür. Ayrıca aşırı avcılık ve su kirliliği de neslin azalmasında etkili faktörler arasında yer almaktadır.

Özellikle bilinçsiz avlanma sonucunda dünyaca ünlü kolan balığı gibi türlerin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Kolan balığı örnek olarak, Kızılırmak ile Karadeniz’in birleştiği Koşu Mahallesi ırmak ağzında eskiden bolca avlanan ancak bilinçsiz avlanma nedeniyle nesli tükenmekte olan bir balık türüdür.

Sibirya Mersin balığı ise Kuzey Sibirya’daki tüm büyük nehir sistemlerinde yaşamaktadır. Türkiye'de ise Mersin balıklarının en çok Karadeniz ve Karadeniz'e akan akarsularda bulunduğu belirtilmektedir. Dünyada 26 türü bulunan mersin balıklarından sadece 6 türü Türkiye sularında yaşamaktadır.

Mersin balığı, Türkiye'de avlanması yasaklanmış nadir canlılardan biridir. 1980'li yıllardan itibaren avcılığı yasaklanmış ve koruma altına alınmıştır. Avcılığının yasaklanmasının sebepleri arasında neslin tehlike altında olması ve türlerin korunması yer almaktadır.

Son olarak, mersin balıklarının havuzlarda yetiştirilmesi son yıllarda önem kazanmış ve bu sayede türlerin korunması için çaba gösterilmektedir. Ancak hala nesli tehlike altında olan ve korunması gereken türler arasında yer almaktadır.
 
Geri
Üst