- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Merkezi yönetimin yerinden yönetim idarelerini denetim yetkisine ne ad verilir?
Bir tanıma göre idari vesayet, devlet idaresinin ve kamu hizmetlerinin bir bütün halinde ve uyum içerisinde yürütülmesini sağlamak için, devlet tüzel kişiliğini temsil eden merkezi yönetimin, yerinden yönetim kuruluşları üzerinde sahip olduğu denetim yetkisidir (Günday,1999: 56-57).Vesayet yetkisini kim kullanır?
Vesayet yetkisi kanuna dayanır ve kanunla sınırlıdır. Yani merkezi idare bu yetkisini kanunda açıkça belirtilen yerlerde ve kanunun öngördüğü şekilde kullanabilir.
Vesayet denetimi yetkisi nedir?
Vesayet denetimi, devlet kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki denetim mekanizmasıdır. Kanunda öngörülen denetim yetkisinin kullanılmasıdır. Vesayet denetimi; kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları arasındaki hiyerarşinin bir gereği olarak merkezin, taşrayı denetleme yetkisidir.
Merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları arasındaki bütünlüğü sağlamaya yönelik hukuki araç nedir?
İdari vesayet yetkisi, Anayasanın 123’üncü maddesinde ifadesini bulan idarenin bütünlüğünü gerçekleştirecek hiyerarşinin yanında ikinci bir hukuki araç olarak kabul edilirken3, aynı zamanda yerinden yönetimlerin merkezi idare tarafından idari olarak denetlenmelerine olanak tanıyan bir hukuki araç olarak kabul …Valinin vesayet yetkisi nedir?
Vali, il özel idaresi üzerinde bir yandan merkezi idarenin vesayet yetkisini sürdürürken, diğer yandan özel idare üzerinde özellikle personeli üzerinde hiyerarşik yetkisini kullanmaktadır. Valinin çalışmaları, il genel meclisi ve il encümeni tarafından denetlenir.
Merkezi yönetimde neler yer alır?
Merkezden yönetim sisteminde kamu kurumlarının hizmetleri ve tüm unsurları tek bir merkezde toplanır. Aynı zamanda kararları alma, uygulama yetkisi de o merkeze aittir. Merkez kararı aldıktan sonra kararın uygulanması için alt birimleri yetkilendirir. Bu da hiyerarşi aracılığı ile işler.