AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Merkez bankası kimin?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Merkez bankası kimin?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 25.000TL sermayeye sahip bir Anonim Şirkettir bu nedenler her şirkette olduğu gibi bir sahibi vardır. 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hisse senetleri (A), (B), (C) ve (D) olmak üzere dört sınıfa ayrılmış olup (A) sınıfı hisse senetleri münhasıran Hazineye, (B) sınıfı hisse senetleri Türkiye’de faaliyette bulunan milli bankalara, (C) sınıfı hisse senetleri 15.000 hisseyi geçmemek üzere milli bankalar dışında kalan diğer bankalarla imtiyazlı şirketlere, (D) sınıfı hisse senetleri ise Türk ticaret müesseselerine ve Türk vatandaşlığını haiz tüzel ve gerçek kişilere tahsis edilmiştir.
250.000 hisseye bölünmüş olan 25.000 TL tutarındaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sermayesinin yüzde 55,12’si (A) sınıfı, yüzde 25,74’ü (B) sınıfı, yüzde 0,02’si (onbinde iki) (C) sınıfı, yüzde 19,12’si ise (D) sınıfı hisselerden oluşmakta olup hissedarları arasında imtiyazlı şirket bulunmamaktadır.
Merkez Bankası Yıllık Raporlarında ve Bağımsız Denetim Raporlarında açıklanmış olan hissedarlarımızın dışında kalan “Diğer” grubundaki hissedarlarımızın tamamı, Merkez Bankası (D) sınıfı hisselerine sahip Türk vatandaşlığını haiz gerçek ve tüzel kişilerden oluşmaktadır. 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (D) sınıfı hisselerine sahip hissedarların sayısı 6.466’dır.”
Merkez bankası başkanı kimdir? (
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
)
Şuanda Murat ÇETİNKAYA başkanlık yapmaktadır.Başkan 1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. Halen aynı Üniversitede doktora çalışmasını sürdürmektedir. Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.
2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.
Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.’de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.
29 Haziran 2012 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanan Murat Çetinkaya, 20 Nisan 2016 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atandı.
Merkez bankası faiz kararı nasıl alır?
Para politikası kurulu kararı olarak adlandırılan bu durum Merkez bankası yaptığı toplantıda Ülke ekonomisini değerlendirir ve ülke menfaatlerini gözeterek başta faiz artırma ve düşürme olmak üzere bir çok karar alabilmektedir.
Merkez bankasında çalışmak için ne gerekli?
Merkez bankası yapısal olarak özerk bir yapıya sahip olduğundan işe alımlarda da tıpkı bir özel şirket gibi davranabilmektedir. Hakkaniyet ölçüsünde adaletli bir şekilde yürütülen bu süreçte alım şartları ihtiyaç doğrultusunda belirlenmekte ve kamuya duyurulmaktadır.
 
Geri
Üst