AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Merdivenlerde cikis hatti nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.197
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Merdivenlerde çıkış hattı nedir?​

Merdivenlerde iniş-çıkışlarda normal olarak üzerinde yüründüğü varsayılan çizgi, «çıkış çizgisi (çıkış hattı)» diye anılır. Bu çizgi boyunca basamak genişlikleri birbirinin aynı ve normal değerde olmalıdır. Sahanlığın, çıkış çizgisine paralel doğrultudaki kenarının uzunluğu «sahanlık uzunluğu» olarak tanımlanır.

Düz kollu merdiven nedir?​

Düz kollu merdivenlerin belirgin özelliği çıkış hattının bir doğru ve tüm basamaklarının plandaki şeklinin dikdörtgen veya paralel kenar olmasıdır. Düz kollu ve yamuk basamaklı merdivenlerde de çıkış hattı bir doğrudur. Basamaklarının ise bir kısmı ya da tümü yamuk şeklinde olabilir.

Rıht yüksekliği ne kadar olmalı?​

Rıht yüksekliği ne kadar olmalı?
Merdivenler Ana Merdiven ve Yardımcı Merdiven olmak üzere 2 guruba ayrılıyor. Ana merdivenlerin basamak genişlikleri standart olarak 25 ve 28 cm arasında olmalıdır. Rıht yükseklikleri ise yine standart olarak 17 ve 18 cm arasında olmalıdır.

Rıht yüksekliği nasıl hesaplanır?​

Rıht yüksekliği nasıl hesaplanır?
En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = 62-63 cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir.

Merdiven Payası nedir?​

Doğal zemin üzerine, zemin basamak şeklinde biraz düzeltilerek ve taş, tuğla, ağaç gibi doğal malzemelerle kaplanarak oluşturulmuş merdivenlerdir.

Merdiven basamağı ne demek?​

Merdiven, (Farsça: Nerdubân) birbirinden farklı yükseklikte bulunan iki yüzeyi eğimli, ya da dik basamaklar yardımıyla birbirine bağlayan mimari yapı. İki katı birbirine bağlayan bu yapılar yatay, dikey ya da dairesel biçimlerde olabilirler.

Rıht yüksekliği neresi?​

Rıht yüksekliği neresi?
Genelde iki basamak arasında yer alan bir ifade olması ile beraber, bütün merdivenler için ortak bir yapıdır.

Sahanlık kaç cm olmalı?​

Sahanlık kaç cm olmalı?
Sahanlığın iniş çıkış doğrultusuna dikey olan net genişliğidir. Bu en az merdiven kolu genişliğine eşit olmalı ve tam sahanlıklarda hiçbir zaman 100 cm’den dar olmamalıdır. Ayrıca merdiven genişliği 100 cm veya daha fazla ise sahanlık genişliği tam sahanlıklarda 10 cm kat sahanlıklarında 20 cm arttırılmalıdır.

Limon kiriş merdiven ne demek?​

Bu merdivenler yük taşıyan 3 metrenin üzerinde 4 – 5 metre yüksekliğe çıkabilen, altında direk istemeyen, 1 m basamak eninden daha geniş 1,5 – 2 m basamak kullanılabilen ağır tip merdivenlerdir.

Merdiven kenarındaki demirlere ne denir?​

Küpeşte ve korkuluklar merdivenlerde,balkonlarda her türlü yürüme yollarında,stadyumlarda,alış veriş merkezlerinde, iç ve dış mekanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Merdiven küpeşte ne demek?​

Merdiven küpeşte ne demek?
Merdivenlere, balkonlara, teraslara ve yapıların birçok bölümüne, emniyeti ve hoş bir görünümü sağlamak için yapılan dekorasyona küpeşte denir. Alüminyum profiller kullanılarak yapılan uygulamaya alüminyum küpeşte denir. Küpeşte, korkuluk kelimesi ile eş anlamlıdır.
 
Merdivenlerde çıkış hattı, iniş ve çıkışlarda normal olarak üzerinde yüründüğü varsayılan çizgi olarak tanımlanmaktadır. Çıkış çizgisi olarak da adlandırılan bu çizgi boyunca basamak genişlikleri birbirinin aynı ve normal değerde olmalıdır. Sahanlığın çıkış çizgisine paralel doğrultudaki kenarının uzunluğu ise sahanlık uzunluğu olarak tanımlanmaktadır.

Düz kollu merdivenlerin belirgin özelliği ise çıkış hattının bir doğru olması ve tüm basamaklarının plandaki şeklinin dikdörtgen veya paralel kenar olmasıdır. Basamaklarının bir kısmı ya da tümü yamuk şeklinde olabileceği de belirtilmektedir.

Rıht yüksekliği, merdivenlerde önemli bir ölçüdür ve genellikle standart olarak 17-18 cm arasında olması önerilmektedir. En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ise (2h + b = 62-63 cm) formülü kullanılmaktadır. Bu formülle rıht yüksekliği hesaplanabilir ve merdivendeki rıht sayısı belirlenebilir.

Merdiven payası ise doğal zemin üzerine, zemin basamak şeklinde düzeltilerek ve taş, tuğla, ağaç gibi doğal malzemeler kullanılarak oluşturulmuş merdivenleri ifade etmektedir.

Merdiven basamağı ise birbirinden farklı yükseklikte bulunan iki yüzeyi eğimli veya dik basamaklar yardımıyla birbirine bağlayan mimari yapı olarak tanımlanmaktadır. Bu yapılar yatay, dikey veya dairesel biçimlerde olabilirler.

Sahanlık, merdivenlerde iniş çıkış doğrultusuna dikey olan net genişliği ifade etmektedir. Sahanlık genişliği en az merdiven kolu genişliğine eşit olmalı ve tam sahanlıklarda hiçbir zaman 100 cm'den dar olmamalıdır.

Limon kiriş merdivenler ise yük taşıyan, 3 metreden daha yüksek bir yapıya sahip, altında direk istemeyen, 1 m basamak eninden daha geniş 1,5-2 m basamak kullanılan ağır tip merdivenler olarak bilinmektedir.

Küpeşte ve korkuluklar ise merdivenlerde, balkonlarda, yürüme yollarında, stadyumlarda ve alışveriş merkezlerinde güvenliği sağlamak için kullanılan demir veya alüminyum yapıları ifade etmektedir. Küpeşte, korkuluk kelimesi ile eş anlamlıdır ve dekoratif bir görünüm sağlamaktadır.
 
Geri
Üst