AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Merdiven basinclandirma nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Merdiven basınçlandırma nasıl yapılır?​

Basınçlandırma işleminde dikkat edilmesi gereken uygulama şartları;
- Yangın anında yangın kapısının açılması için gerekli olan kuvvet azami 110 Newton olmalıdır.
- Yangın merdiveni ile binanın iç kısmı arasındaki basın farkı asgari 50 Pa olmalıdır.
- Ortalama hava hızının bir kapı tam açıkken asgari 1 m/s olmalıdır.

Merdiven basınçlandırma sistemi nedir?​

Merdiven basınçlandırma sistemleri, tüm işletmelerde yangın merdivenlerine duman girişinin önlenerek insan tahliyesinin dumansız bir ortamda sağlanması ile itfaiye görevlilerine yangına müdahale için uygun ulaşım yolu sağlanması amaçlanmaktadır.

Yangın merdivenlerindeki Basınçlandırmanın amacı nedir?​

Yangın merdivenlerindeki Basınçlandırmanın amacı nedir?
Basınçlandırma: Kaçış yollarındaki iç hava basıncını yapının diğer mekanlarındaki basınca göre daha yüksek tutarak duman sızıntısını önleme yöntemi.

Basınçlandırma fanı ne işe yarar?​

Basınçlandırma fanları veya Yangın basınçlandırma fanları,Yangın esnasında dumanın kontrol edilmesini sağlayan ünitelerden biridir. Yangın sırasında oluşan duman negatif basınç farkı nedeniyle temiz alanlara kaymaya başlar. Dumanın alan içerisinde yayılmaması için karşı bir basınç gerekmektedir.

Merdiven yuvası nedir?​

Merdiven yuvaları, asansör kuyuları ve düşey şaftlar öncelikli olarak dumanın dolabileceği bölümleri oluştururlar. Duman nedeniyle binanın tahliyesi zorlaşır ve aynı zamanda itfaiyenin çalışması da engellenir. Bina içinde dumanın ve hava hareketinin izlediği yollar akış alanlarını teşkil ederler.

Duman tahliye sistemleri nelerdir?​

Duman tahliye sistemleri nelerdir?
Doğal bir duman tahliye sisteminde; ışıklıklar, cam piramitler, devirmeli veya katlamalı kanatlar gibi, bina tipi ve mimarisine göre, değişik ısı ve duman tahliye açıklık biçimlerinin montajı mümkündür. Düz çatılı binalarda, tonoz formlu ısı ve duman tahliye kapakları, ışıklıklar veya cam piramitler kullanılabilir.
 
Merdiven basınçlandırma işlemi, yangın durumlarında insanların güvenli bir şekilde binadan tahliye edilebilmesi ve yangın merdivenlerinin duman ve gazların yayılmasını önlemek için yapılan bir önlemdir. Sizin de belirttiğiniz gibi, bu işlem esnasında bazı uygulama şartlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yangın anında yangın kapısının açılabilmesi için gerekli olan kuvvetin 110 Newton'u geçmemesi, yangın merdiveni ile binanın iç kısmı arasındaki basınç farkının en az 50 Pa olması ve ortalama hava hızının bir kapı tam açıkken en az 1 m/s olması gibi önemli şartlar bulunmaktadır.

Merdiven basınçlandırma sistemleri, yangın merdivenlerine duman girişinin engellenmesi ve insan tahliyesinin dumansız bir ortamda gerçekleştirilmesi amacıyla tasarlanmış sistemlerdir. Aynı zamanda, bu sistemler yangına müdahale için itfaiye personelinin kolay bir şekilde ulaşımını sağlamak amacıyla da kullanılır.

Basınçlandırma fanları ise yangın durumunda oluşan dumanın kontrol edilmesini sağlayan önemli bileşenlerdir. Yangın sırasında meydana gelen negatif basınç farkı nedeniyle duman temiz alanlara doğru yayılmaya başlar. Bu yayılmanın önlenmesi ve dumanın tahliye edilmesi için basınçlandırma fanları kullanılır.

Merdiven yuvaları ise dumanın biriktiği ve yayılmasına neden olan alanlardır. Bu nedenle, bu alanların belirlenmesi ve uygun önlemlerin alınması dumanın tahliyesi ve itfaiye müdahalesi açısından büyük önem taşır.

Duman tahliye sistemleri ise yangın durumunda oluşan dumanın binadan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemlerdir. Doğal duman tahliye sistemleri, bina tipi ve mimarisine göre farklı ısı ve duman tahliye açıklık biçimlerinin kullanılmasını mümkün kılar. Bu sistemler, dumanın binada yayılmasını engelleyerek insanların güvenli bir şekilde tahliyesini sağlar.
 
Geri
Üst