AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Merci tayinine kim yetkilidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Merci tayinine kim yetkilidir?​

Danıştay ve Bölge İdare Mahkemeleri, merci tayini taleplerini dosya üzerinden inceleyerek karar verirler. Gerek Danıştay gerekse de Bölge İdare Mahkemeleri merci tayini taleplerini öncelikle ve ivedilikle inceleyip sonuçlandırmakla yükümlüdürler[20].

Idari davalarda duruşma olur mu?​

İdari yargıda aşamalar, duruşmalar şeklinde gitmiyor. Dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve buna cevap dilekçesi şeklinde dilekçeler şeklinde gidiyor. İptal davalarında, taraflardan birisinin isteği üzerine duruşma yapılması zorunlu.

Idari yargı dersi nedir?​

Idari yargı dersi nedir?
Dersin İçeriği sorumlu olduğu görev alanları, idari yargılama usulü ve idari yargının aşamaları, idari yargıda dava çeşitleri ile idari yargıda kanun yolları ele alınmaktadır.

Idari yargıda neden duruşma olmaz?​

ÖZET: Adli yargıda uyuşmazlıkların çözümünde duruşma yapılması esas iken, idari yargıda duruşma yapmak suretiyle uyuşmazlığı çözmek istisnadır. Zira idari yargıda, yazılı yargılama usulü uygulanmaktadır.

Idari hakimlik sınavında hangi dersler var?​

Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarının 65 sorusu ortak derslerden oluşuyor; Türkçe (6), Matematik (6), Tarih (12), Vatandaşlık (6), Anayasa (7), İdare Hukuku (7), İyuk (7), Medeni Hukuk (7), Medeni Usul Hukuku (7) derslerinden oluşmaktadır.

Idare mahkemesi neden duruşma açar?​

Idare mahkemesi neden duruşma açar?
Görüleceği üzere Danıştay, idare ve vergi mahkemelerinde açılan iptal davalarında taraflardan birinin istemi üzerine duruşma yapılması zorunlu olup, davanın niteliği gereği parasal bir sınır da bulunması gerekli değildir. Duruşma talebi dava dilekçesi ile cevap ve savunmalarda yapılabilir.

Idari yargıda duruşmayı kim yönetir?​

Duruşmalar açık olarak yapılır. Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde, görevli daire veya mahkemenin kararı ile, duruşmanın bir kısmı veya tamamı gizli olarak yapılır. 2. Duruşmaları başkan yönetir.

Yetkili Savcılık nasıl tespit edilir?​

Yetkili Mahkemenin belirlenmesi usulü Bu hüküm, “Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir” demektedir.

Idare mahkemelerinde duruşma olur mu?​

Idare mahkemelerinde duruşma olur mu?
İdare mahkemesi duruşmalı dava- İdari yargı sözlü değil yazılı yargılama usulüne tabidir. Duruşma kural değil ihtiyaridir ve talebe bağlıdır. Genelde duruşmalı açılmak istenen idari davalarda duruşma isteyen taraf ya dava dilekçesinde ya da savunmaya cevap dilekçesinde bunu talep edebilecektir.

Idare mahkemesi esas karar ne zaman çıkar?​

Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Merci tayinine kim karar verir?​

Eğer aynı yetkiye haiz başka bir hakim bulunmuyorsa, hangi yer mahkemesinin bu dava veya işe bakacağı, merci tayini talebi üzerine, üst derece mahkemesince belirlenir.

Yetki uyuşmazlığını kim çözer?​

Yetki uyuşmazlığını kim çözer?
Madde olumlu veya olumsuz yetki uyuşmazlığının nasıl çözüleceğini göstermektedir. Madde bu tür uyuşmazlıkların çözümü yetkisini ortak yüksek görevli mahkemeye vermektedir.

Idari yargıda duruşma nedir?​

Duruşma , mahkemenin önceden belirlediği bir zamanda, tarafların, dava ve savunma dilekçelerinde ileri sürdükleri hususları yargı yeri önünde sözlü olarak tekrar etmeleri ve karşılıklı tartışmaları olarak tanımlanabilir.

Idari yargıda dosya ne zaman tekemmül eder?​

Tekemmül etme süresi ise birkaç ayı bulmaktadır. Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmışsa 6-7 ayı dahi bulabilmektedir. İşte Kanuna göre 6 aylık süre dosya tekemmül ettikten sonra başlamaktadır.

Idari yargıda dosyanın tekemmül etmesi ne demek?​

Idari yargıda dosyanın tekemmül etmesi ne demek?
“dosya tekemmül etmiş” ise artık karar safhasına geçilmiş demektir.

Merci tayini hangi durumlarda ortaya çıkar?​

Diğer taraftan, yine aynı Yasanın merci tayini başlıklı 44. maddesinde; yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına fiili veya hukuki bir engel çıktığı veya iki mahkemenin yargı çevresi sınırlarında tereddüt edildiği veya iki mahkemenin de aynı davaya bakmaya yetkili olduklarına karar verdikleri hallerde dava dosyalarının.

Merci tayini yolu nedir?​

Merci tayini, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 21. maddesinde yargı yerinin belirlenmesi tabiriyle ifade edilmiştir.
 
Merci tayini, bir davanın hangi mahkeme veya yargı organı tarafından görüleceğine karar verilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu kapsamda merci tayini talepleri Danıştay ve Bölge İdare Mahkemeleri tarafından dosya üzerinden incelenerek karara bağlanmaktadır. Özellikle iptal davalarında taraflardan birinin talebi üzerine duruşma yapılması zorunlu olabilir.

İdari yargıda duruşmalar genel olarak yazılı yargılama usulüne tabi olup, duruşma talebi ihtiyari ve tarafların isteğine bağlıdır. Ancak duruşmalı davalarda duruşma talebinin dava dilekçesi veya savunma dilekçesi ile yapılması gerekebilir. Duruşmalar açık olarak yapılırken, gerekli durumlarda gizli yapılabilmektedir.

Yetkili Savcılık belirlenmesi ise suçun işlendiği yer mahkemesinin yetkili olacağı ilkesine dayanmaktadır. Ayrıca yetki uyuşmazlıklarının çözümü için ortak yüksek görevli mahkemeye başvurulabilir. Merci tayini talepleri durumunda ise üst derece mahkeme tarafından karar verilir.

Idari yargıda dosyanın tekemmül etmesi, keşif ve bilirkişi incelemelerinin tamamlanması ve dava sürecinin ilerlemesi anlamına gelmektedir. Dosya tekemmül ettiğinde karar süreci başlamış demektir. Merci tayini ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtildiği şekilde yargı yerinin belirlenmesini sağlayan bir süreçtir.
 
Geri
Üst