AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Meralar Hazine arazisi mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meralar Hazine arazisi mi?​

Meralar üzerinde Devletin ve köy tüzel kişiliğinin müşterek hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Kural olarak, meraların kuru mülkiyeti Hazineye, yararlanma hakkı köy ve belediyelere aittir. Köyler meraların kullanma hakkının sahibi, Devlet ise bu mülkün sahibidir.

Meraya inşaat yapılır mı?​

Mera Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak mera tahsisli alana 20 yıllık ot gelirini yatıran bina yapma hakkına sahip olacak.
Köy Merasından kimler faydalanır?
Madde 28 – Orman bölgelerindeki köy ve belediyelere tahsis edilen mera, yaylak ve kışlaklardan o köy veya belediye halkı, bu Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince konulan kayıtlara uymak şartı ile yararlanırlar.
Meraların tarım alanına dönüştürülmesi iyi mi?
Hayvancılığın önemsendiği ve geliştiği ülkelerde mera alanları hem çok iyi korunur hem de çok verimli kullanılır. Sadece hayvanların beslenmesi, ot, yem bitkisi üretimi için değil, doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim için meralara büyük önem verilir.

Nereler mera olarak tespit edilir?​

25 Şubat 1998 günlü ve 4342 sayılı Mera Kanunu, 28.02.1998 tarih, 23272 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa, mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait çayırları kapsamaktadır.

Hazineye ait arazi nasıl satın alınır?​

Hazine arazisi üzerinde hak talep edebilmek için o arazinin kullanıcısı ya da yararlanıcısı olmanız gerekmektedir. Arazi için bir satış bedeli biçilmektedir. İhale kararının sonucu ile satışa uygunluk bulunduğu taktirde peşin veya taksitli olacak şekilde on beş gün içinde ödeme yapılır.
Mera alanı nereye şikayet edilir?
Muhtarlar ve Belediye Başkanları mera ve yaylaklara tecavüz olduğu taktirde durumu derhal İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.
Mera Birliği Nasıl Kurulur?
(*) Mera Yönetim Birlikleri köy veya belediyede oturan hayvancılıkla uğraşan çiftçiler arasından, mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait çayır ve otlakların tespit, tahdit ve tahsis işlemleri tamamlandıktan sonra, seçimle belirlenen beş asil ve beş yedek üyeden oluşur.

Mera vasfı değişikliği nasıl yapılır?​

Eğer imar planı kapsamında bulunan meraların tahsis amacının değiştirilmesi isteniyorsa, komisyonun olumlu kararından sonra dosya ÇŞB İl Müdürlüğüne gönderilir. ÇŞB İl Müdürlüğün da olumlu görüş vermesi halinde meranın tahsis amacı değiştirilmiş olur.

Köy merası nasıl kiralanır?​

Mera Kiralama Başvurusu ve Mera Kiralama Dilekçesi Göçerler ve sürü sahiplerinin kiralayacakları mera, yaylak ve otlakıyeler için aşağıda istenen belgeler ile birlikte ihale tarihine kadar il Mera Komisyonuna (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne) dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Meralarda tarım yapılır mı?
17 Ağustos 2011 günlü Resmi Gazete’de 648 ve 649 sayılı iki KHK yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı 648 sayılı KHK ile; tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanlar tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açılıyor.
Mera vasfı nasıl kaldırılır?
4342 sayılı Mera Kanununun yürürlüğe girdiği 28.02.1998 tarihe kadar, mera olarak nitelendirilen alanlara yapılmış Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan meralar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmış ve yatırım programına alınmış olmaları şartıyla mera vasfını kaybetmiş sayılacaktır.

Mera alanı nasıl belirlenir?​

Mera, yaylak ve kışlaklar; Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu yerlerin kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediye adına tahsis yapılır. Komisyonca ihtiyaç tespiti yapıldıktan sonra tahsis işlemi gerçekleştirilir. Tahsis, valiliğin onayına sunulur…

Meralar hangi kuruma bağlı?​

1 – Mera, yaylak ve kışlak ile umuma ait çayır ve otlakların tahsis amacı, zaruri olan hallerde, ilgili Bakanlığın, Bakanlığa talebi, Maliye Bakanlığı ve Valiliğin uygun görüsü üzerine Bakanlıkça değiştirilebilir.
Hazine arazileri kimlere satılacak?
Yapılan yeni düzenleme ile, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan yerlerdeki Hazineye ait tarım arazilerinden, vatandaşlarımızca kullanılan arazilerin kiracılarına, kullanıcılarına ve hissedarlarına satılmasına imkan sağlanmıştır.
 
Geri
Üst