AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mera kiralama nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mera kiralama nasıl yapılır?​

Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.

Mera ekilir mi?​

Hayvancılık iş kolu ile geçimini sağlayan insanlarımız ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisi bakımından hayati öneme haiz olan mera vasfındaki araziler özel bir hukuki niteliğe sahiptir. Bu arazilerin kişiler tarafından ekilmesi yani tecavüz edilmesi Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre suç teşkil etmektedir.

Hazine ve mera arazilerinin satışı nasıl olur?​

Hazine ve mera arazilerinin satışı nasıl olur?
Meraların satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine (milli emlak) adına tescil edilmesi gerekir. Bu tescil yapılmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, meraların tahsis amacı değiştirilmedikçe başka amaçla kullanılmasını yasaklamaktadır.

Merada tarım yapılır mı?​

Merada tarım yapılır mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı 648 sayılı KHK ile; tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanlar tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açılıyor. Buna benzer çok sayıda yasa ve yönetmelik gerek maden alanları için gerek turizm amaçlı olarak defalarca değiştirilmiş, ranta açılmış idi.

Mera nasıl kullanılır?​

4342 sayılı Kanun’un 4. maddesine göre mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Evvelce çeşitli kanunlar uyarınca yapılmış olan tahsislere ve teessüs etmiş teamüllere göre; mera, yaylak ve kışlakların köy veya belediye halkı tarafından kullanılmasına devam olunur.

Mera kiralama olur mu?​

b) Mera, yaylak ve kışlaklar otlatma mevsimi dikkate alınarak ihale ile göçerlere kiralanır. Kiralamada öncelik aynı il nüfusuna kayıtlı göçerlere verilir. Onların talepleri karşılandıktan sonra, başka il nüfusuna kayıtlı göçerlerin talepleri karşılanır.

Köy meraları satılır mı?​

Köy meraları satılır mı?
Köy Merası Satılır mı? 4342 sayılı Mera Kanununa göre tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz. Dolayısıyla meraların, vasfı değiştirilmedikçe satışı mümkün değildir.

Mera alanı satın alınır mı?​

Mera alanı satın alınır mı?

Mera arazisi nasıl alınır?​

Meradan Arsa Almak Mümkün müdür? Meraların satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine (milli emlak) adına tescil edilmesi gerekir. Bu tescil yapılmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, meraların tahsis amacı değiştirilmedikçe başka amaçla kullanılmasını yasaklamaktadır.
 
Mera kiralama işlemi, çeşitli kurallara ve prosedürlere tabidir. Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu ile bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Mera arazileri özel bir hukuki niteliğe sahip olup, hayvancılık iş kolu ile geçimini sağlayan ve ülkemiz ekonomisi için hayati öneme sahip olan bu arazilerin kişiler tarafından ekilmesi yani tecavüz edilmesi Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil etmektedir. Bu nedenle mera alanları ekilmemelidir.

Hazine ve mera arazilerinin satışı ise belirli kurallara bağlıdır. Meraların satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine adına tescil edilmesi gerekmektedir. Meraların tahsis amacı değiştirilmedikçe başka amaçla kullanılması yasaklanmıştır.

Mera, yaylak ve kışlakların kullanımıyla ilgili olarak 4342 sayılı Kanun'un belirlediği kurallara göre köy veya belediyelere aittir. Mera, yaylak ve kışlaklar otlatma mevsimi dikkate alınarak ihale ile göçerlere kiralanabilir. Kiralamada öncelikle aynı il nüfusuna kayıtlı göçerlere öncelik verilmektedir.

Köy meralarının satılabilmesi için meraların tahsis amacı değiştirilmemesi gerekmektedir. Dolayısıyla meraların vasfı değiştirilmedikçe satışı mümkün değildir. Mera arazisi satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine adına tescil edilmesi gerekmektedir.

Genel olarak, mera arazilerinin satışı ve kullanımı belirli yasal düzenlemelere tabidir ve bu kurallara uygun şekilde işlemler gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, verdiğiniz YouTube videosunu inceleyerek konuyla ilgili görsel bilgilere de ulaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst