AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mera arazisinde tarim yapilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Mera arazisinde tarım yapılır mı?​

17 Ağustos 2011 günlü Resmi Gazete’de 648 ve 649 sayılı iki KHK yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı 648 sayılı KHK ile; tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanlar tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açılıyor.

Mera sınırlarının tespiti nasıl yapılır?​

Mera komisyonlarınca düzenlenmiş olan haritalarındaki dış sınırları, 3402 sayılı Kanuna göre yapılacak kadastro çalışmaları sırasında, zemine uygulanmak suretiyle kadastro paftasına işlenecek ve mücavirindeki taşınmaz malların sınırları buna göre belirlenir.

Köy merası nasıl satın alınır?​

Köy merası nasıl satın alınır?
Meraların satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine (milli emlak) adına tescil edilmesi gerekir. Bu tescil yapılmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, meraların tahsis amacı değiştirilmedikçe başka amaçla kullanılmasını yasaklamaktadır.

Meralar imar affı kapsamında mı?​

Meralar imar affı kapsamında mı?
İmar Barışı Meraları Kapsıyor Mu? 4342 sayılı Mera Kanunu’na tabi yerlerde bulunan yapılar için Yapı Kayıt Belgesi alınabilir. Gerek Kanun ve gerekse Yönetmelik yapı kayıt belgesi düzenlenemeyecek taşınmazları tek tek saymıştır. Mera ve harman yerleri, düzenlenmeyecek alanlar arasında değildir.

Otlak alana ne denir?​

Mera, otlak, meyilli, engebeli ve taban suyunun derinde olduğu yem bitkilerinin bulunduğu alanlara ve hayvancılık amacı ile kullanılan alanlara verilen addır. Çayırlara göre daha kısa boylu, seyrek otların bulunduğu meralar kaba yem alanlarıdır.

2b ve mera arazilerinin satışı nasıl olur?​

Satış bedeli olarak ise rayiç bedeli olan Pazar değerinin %70’ini ödemek zorundadırlar. Bu satış bedelleri belediye ve şehir sınırlarında ise 2.000, değil ise 1.000 TL ile başvuru yaparak yetkili kişiler araziye göre Pazar değeri bildirir ve taksitli ya da peşin olarak ödeme fırsatı verir.

Hazine arazileri satışa çıkarıldı mı?​

Hazine arazileri satışa çıkarıldı mı?
Antalya, İzmir, Muğla gibi sahil kentlerinin de içinde bulunduğu 28 ilde Hazine’ye ait toplam 472 parça taşınmaz satışa çıkarılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Antalya, İzmir, Muğla ve İstanbul’un da aralarındaki bulunduğu 28 kentte toplam 472 parça Hazine arazisini satışa çıkarıyor.

Hazine arazileri nasıl öğrenilir?​

Hazine arazileri nasıl öğrenilir?
Yani mülkiyet bakımından sahipsiz olup bunu sonucunda devlete tabi sayılan arazilere hazine arsası denir. Bir arsanın durumu hakkında sorgulama işlemleri için, https://parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Parsel Sorgulama Uygulaması’nı açmak gerekir.
Imar afları ne zaman çıktı?​
Daha önceki yıllarda gecekondu olgusunu düzenlemek için çıkarılan yasalar ve bazı yasalarda yer alan özel hükümlerde imar afları gerçekleştirilmiştir. Kamuoyunun meclise yansıyan baskısı ile 1948 yılında Hasan Saka hükümeti gecekondu affı ile ilgili ilk yasayı çıkarmıştır.
Mera alanına ev yapılabilir mi?​
Mera Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak mera tahsisli alana 20 yıllık ot gelirini yatıran bina yapma hakkına sahip olacak. Bakanlar Kurulu 1998 yılında yayınlanan Mera Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, birinci sınıf mera alanlarına 20 yıllık ot gelirini yatırana bina yapmasının önünü açtı.

Köy merası işgali nereye şikayet edilir?​

Köy merası işgali nereye şikayet edilir?
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
 
Mera arazilerinde tarım yapılıp yapılamayacağıyla ilgili detayları paylaşmak isterim:

Mera arazileri, genellikle hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü, otlatma ve otlak olarak kullanılan doğal alanlardır. Mera arazilerinde tarımın yapılmasının sınırlı olduğunu belirtmek gerekir. Mera, genellikle hayvan otlatma ve doğal flora için kullanılan alanlardır ve tarımsal üretim için uygun olmayabilir.

Meraların tarım dışı kullanıma açılmasıyla ilgili 17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 648 sayılı KHK ile tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanların tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açıldığı belirtilmektedir. Ancak bu durum meraların tamamının tarıma açık hale geldiği anlamına gelmez.

Meraların sınırlarının tespiti genellikle mera komisyonları tarafından belirlenir. Bu sınırlar, kadastro çalışmaları sırasında belirlenir ve kadastro paftasına işlenir. Köy merası satın alınmak istendiğinde ise tapu sicilinde Hazine adına tescil edilmiş olması gerekmektedir.

Meralar, genellikle imar affı kapsamında yer almazlar. 4342 sayılı Mera Kanunu'na tabi alanlarda bulunan yapılar için Yapı Kayıt Belgesi alınabilir ancak mera ve harman yerleri imar affı kapsamında değildir.

Son olarak, mera alanına ev yapılması konusu da genellikle mera alanlarının korunması ilkesi göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir. Mera Yönetmeliği'nde belirtilen kurallara uygun olarak belirli şartlarda yapılar inşa edilebilir ancak mera alanlarının korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutulmaktadır.

Mera alanlarıyla ilgili detaylı bilgi ve uygulamalar için yerel mera komisyonları, çevre ve şehircilik bakanlığı ile iletişime geçilmesi önerilir.
 
Geri
Üst