Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Menstruasyonda hangi tabaka atilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Menstruasyonda hangi tabaka atılır?​

Menstrual Faz: korpus luteum dejenere olduğunda, ürettiği hormonlar da salgılanmaz. Bunun sonucu olarak endometrium tabakasında gerileme başlar ve menstruasyon gerçekleşir. Endometriumdaki spiral arterler menstruasyonun gerçekleşmesinde anahtardır.

Menstruasyon hangi hormon salgılar?​

Bu amaçla çok sayıda hormon salgılar, bunlardan Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) menstrüasyon döngüsüne etki eder. Hipofiz (pitüiter bez) doğrudan hipotalamus tarafından kumanda edilir ve luteinleştirici hormonu (LH – Latince luteus kavramından gelen sarı boyayan hormon) ve folikül uyarıcı hormonu (FSH) salgılar.
Adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren 7 gün boyunca, menstrual döngünün ilk evresini yaşıyor oluruz. Bu aşamada östrojen hormonu yükselişe geçer.
FSH salgılanmasını ne sağlar?
GnRH hormonu hipofizden FSH ve LH hormonunun salgılanmasını sağlar. Hipofizden salgılanan LH hormonu leydig hücresinden testosteron salgılanmasını artırırken hipofizden salgılanan FSH hormonu seminifer tübüllerde sperm üretimini sağlar.
Kadınlarda cinsel istek hormonu nedir?
Östrojen hormonu, vajinanın nemli ve kaygan olmasını sağlayarak kadını cinsel ilişkiye hazırlıyor. Dahası, ilişki sırasında kadının vajina duvarındaki damarlara daha fazla kan dolmasını sağlayarak, kadının uyarılmasını, ilişkiden zevk almasını sağlıyor.

Menstrual döngü hamilelik nedir?​

Menstrüel döngü, kadının vücudunun gebeliğe hazırlanmasını amaçlayan bir dizi olaylar bütünüdür. Rahim (uterus) ayda bir döllenmiş yumurtaya hazır olmak için yeni bir duvar (endometriyum) yapar. Gebeliği başlatacak döllenmiş yumurta olmadığı zaman uterus, yeni yapılan duvarı yıkar.

Adet döngüsü hangi evrelerden oluşur?​

Her döngü, yumurtalıktaki (yumurtalık döngüsü) veya uterustaki (uterus döngüsü) olaylara dayanarak üç faza ayrılabilir. Yumurtalık döngüsü, foliküler faz, ovülasyon ve luteal fazdan oluşurken, uterus döngüsü âdet, proliferatif faz ve salgı fazına ayrılır.
 
Geri
Üst