- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Menşe Şahadetnamesi kim düzenler?
Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin) Ülkemizde ihracatçı ve onun temsilcisi tarafından hazırlanmakta olup, bağlı bulunulan İhracatçı Birlikleri ve Oda tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Gümrük vergilerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.Menşe Şahadetnamesi nerede kullanılır?
Menşe Şahadetnamesi (ya da ürün kimliği, ing. Cerfificate of Origin, CoO), uluslararası ticarete konu olan ürünlerin menşeini belirten belgelerdir. İhracatı yapan firmanın üyesi bulunduğu yerel ticaret ya da sanayi odalarınca onaylanan bir belgedir.
Tedarikçi beyanını kim düzenler?
Cevap: Tedarikçiden, ihracatın gerçekleştirildiği gümrük idaresince düzenlenmiş INF 4 bilgi formu talep edilir ve bu formdaki bilgiler ışığında incelemeler sonuçlandırılır. Bu form sayesinde beyanın doğruluğu kanıtlanmış ve eşyanın menşeinin kontrolü yapılmış olur.Menşe belgeleri hangi kurum tarafından onaylanır?
Bu maddeye istinaden dolaşım ve menşe belgelerinin firmalara satışı ve onayı, Odalarımız tarafından yapılmaktadır. Birliğimiz tarafından basımı ve dağıtımı, Odalarımız tarafından satışı ve onayı yapılan söz konusu belgelere ait bilgiler aşağıdadır: A.TR Dolaşım Belgesi.
Bu beyan sayesinde eşyanın tercihli menşe kurallarını sağladığını, beyan sahibi olarak tedarikçinin bu beyanı destekleyici her türlü bilgi/belge/kanıtı ibraz etmeye hazır olduğunu taraflar da anlamış olur. Bu itibarla eşyanın tercihli menşeinin ispatı için Tedarikçi Beyanı önemli bir enstrümandır diyebiliriz.
EUR 1 belgesi hangi durumlarda kullanılır?
EUR.1 Dolaşım Belgesi, Türkiye veya Gümrük Birliği tarafından ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere, AB ülkelerine yapılan işlenmemiş tarım ürünleri (konserve, turşu, kapari, kurutulmuş domates ve salça gibi) ayrıca bu belge AKÇT (demir, çelik) ürünleri için kullanılmaktadır.