AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Mense belgesi nereden alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.699
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Menşe belgesi nereden alınır?​

Türkiye’de menşe şahadetnamesi (ABC) formu ilgili ticaret, sanayi ve/veya ticaret ve sanayi odalarından temin edilmekte, firmalar tarafından tanzim edilmekte ve yine ilgili odalar tarafından onaylanmaktadır.

Menşe ispat belgesi nedir?​

Menşe ispat belgesi nedir?
TİM ve Birlikler Tarafından Düzenlenen Dolaşım Menşe Ispat Belgeleri. İhraç eşyasının, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya olduğunu, o ülke menşeli olduğunu gösteren belgedir.

ATR Belgesi menşe yerine geçer mi?​

ATR Belgesi menşe yerine geçer mi?
A.TR Dolaşım Belgesi, eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez.

Supplier’s Declaration nedir?​

EUR.1 ve EUR-MED Dolaşım Belgelerine konu eşyanın Avrupa Birliği (AB) menşeli olması halinde eşyanın menşeinin ispatında tarafların ikna olması amacıyla, sevk eden ülkenin, bu eşyayı nereden temin ettiğini bilerek belirlediğini, gerektiğinde bunu ispat edebileceği yolunda beyanda bulunması istenir.

ATR menşe nedir?​

ATR menşe nedir?
Eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. EFTA ülkelerine ihracatta, Avrupa Birliği’ne demir çelik ürünleri (Avrupa Kömür Çelik Topluluğu-AKÇT ürünleri) ihracatında, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı ülkelere yapılan ihracatta ve Avrupa Birliği’ne yönelik tarım ürünleri ihracatında kullanılır.

Menşe Şahadetnamesi kaç ay geçerli?​

Menşe Şahadetnamesi kaç ay geçerli?
Bağlayıcı Menşe Bilgisi verildiği tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.
EUR 1 belgesi hangi durumlarda kullanılır?​
EUR.1 Dolaşım Belgesi, Türkiye veya Gümrük Birliği tarafından ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere, AB ülkelerine yapılan işlenmemiş tarım ürünleri (konserve, turşu, kapari, kurutulmuş domates ve salça gibi) ayrıca bu belge AKÇT (demir, çelik) ürünleri için kullanılmaktadır.

Pan Avrupa ülkeleri hangileri?​

Pan Avrupa ülkeleri hangileri?
PAAMK sistemi; Türkiye, Avrupa Birliği (AB), EFTA ülkeleri (İsviçre, Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç), Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları’nın dahil olduğu çapraz menşe kümülasyonu esasına dayalı serbest ticaret alanı sistemidir.
 
Menşe belgesi, bir ürünün hangi ülkede üretildiğini veya elde edildiğini gösteren belgedir. Türkiye'de menşe şahadetnamesi, ilgili ticaret, sanayi ve/veya ticaret ve sanayi odalarından temin edilir. Firmalar bu belgeyi tanzim eder ve ilgili odalardan onay alır.

Menşe ispat belgesi, ihraç eşyasının bir ülkede elde edildiğini veya üretildiğini gösteren belgedir. TİM ve Birlikler tarafından düzenlenen dolaşım menşe ispat belgeleri bu amaca hizmet eder.

ATR Belgesi ise menşe yerine geçmez. A.TR Dolaşım Belgesi, eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belgedir ve menşe bilgisini içermez.

Supplier’s Declaration ise Avrupa Birliği menşeli eşyanın menşesini ispat etmek için kullanılan bir belgedir. Sevk eden ülkenin, eşyayı nereden temin ettiğine dair bilgi vermesi ve gerektiğinde bunu ispat edebileceğini beyan etmesi üzerine tarafların ikna olması amaçlanır.

ATR menşe belgesi de eşyanın menşe ülkesini gösteren bir belgedir. Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmaları yaptığı ülkeler ve Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatta kullanılır.

Menşe şahadetnamesi bağlayıcı menşe bilgisini içerir ve verildiği tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.

EUR.1 belgesi ise Türkiye veya Gümrük Birliği tarafından ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere, AB ülkelerine ve AKÇT ürünleri için kullanılır.

Pan Avrupa ülkeleri ise PAAMK sistemi içinde yer alan ülkelerdir. Bu sistemde Türkiye, AB, EFTA ülkeleri, Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları bulunmaktadır.
 
Geri
Üst