AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Menopozda hormon replasman tedavisi nasil yapilir yan etkileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Menopozda hormon replasman tedavisi nasil yapilir yan etkileri nelerdir?​

Menopozla ilgili temel şikâyetlerden olan sıcak basmaları geçtikten sonra hormon replasman tedavisi kesilmelidir. Genellikle bu şikayetler en fazla 2–3 yıl sürer….Östrojene Bağlı Yan Etkiler:
- Bulantı
- Kusma.
- Şişkinlik.
- Kilo alma.
- Su tutulumu.
- Tansiyon yükselmesi.
- Kramplar.
- Meme uçlarında hassasiyet.

Menopoz yan etkileri nelerdir?​

Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık ’inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Menopozda hormon replasman tedavisi HRT olarak da bilinir. Bu tedavide amaç hastaya düzenli olarak eksilmiş olan östrojen takviyesi sağlamaktır. Bu sayede menopoz dönemindeki artmış osteoporoz riski de azalmaya başlar.
Menopozda hormon tedavisi nasıl yapılır?
Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor. Menopozla ortaya çıkan sorunların çoğu, HRT ile sona eriyor. Uzun süre tek başına östrojen alınması, rahimde kanser riskini artırıyor.
Hormon replasman tedavisi nasıl yapılır?
Rahmi alınmamış kadınlarda tek başına verilen östrojen, uzun dönemde kanser riski taşıdığı için, progesteron hormonu ile bir arada verilir. Rahmin olmadığı durumlarda ise östrojen tek başına kullanılabilir. Bu tedavi Hormon Replasman Tedavisi (HRT) denir.

Menopozda hormon tedavisi ne zaman yapılır?​

İlaçla veya operasyonla 45 yaşından (özellikle 40 yaş) önce erken menopoza giren, hormon tedavisi için uygun adayların, hormonal tedavilerinin erken başlatılıp en azından 52 yaşına kadar devam edilmesi kalp damar hastalıkları, kemik erimesi, duygulanım bozuklukları, cinsel işlev bozukluğunu önleme açısından tavsiye …
 
Geri
Üst