Menopoza girerken FSH kac olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Menopoza girerken FSH kaç olur?​

Düzensiz (genellikle seyrek) adet gören bir kadında FSH 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur. FSH değerinin 25-40 pg/ml arasında olması halinde menopoza giriş sürecinin başladığı ancak seyrek de olsa yumurtlama ve gebelik de olabileceği düşünülür.

Menopozda giren kadın doğum kontrol hapı kullanılır mı?​

Menopozda giren kadın doğum kontrol hapı kullanılır mı?
Menopoza ilk geçiş yıllarında (40’lı yaşlarda) düşük doz hormon içeren doğum kontrol hapları da menopoz şikayetlerinin tedavisinde kullanılabilir. Bu haplar ayrıca gebelik istemeyen kadınlarda korunmayı da sağlarlar.

Menopoz tedavisinde hamile kalınır mı?​

Menopoza giren kadının adetten kesilmesi, yumurtlamanın ve doğurganlığının bitmesi demektir. Bu nedenle menopoza giren kadının hamile kalması söz konusu değildir. Çünkü artık yumurtlama devresi sona ermiştir. Döllenme yapacak yumurta mevcut değildir.

FSH nedir menopoz?​

FSH nedir menopoz?
FSH menopoz teşhisinde önemli bir hormondur. Bu hormonbeyinde yer alan hipofiz bezi aracılığıyla salgılanmaktadır. FSH hormonunun salgılanması ile kadının yumurtalıkları büyür ve kadınlık hormonu olarak bilineöstrojen hormonun salgılanmasına yardımcı olur.

Menopozda FSH neden artar?​

Menopoz evresinden önce, bir kadının vücudu daha fazla döllenebilir yumurtalar üretme girişimindedir ve böylece FSH seviyesi yükselir.

Doğum kontrol hapı menopozu geciktirir mı?​

Doğum kontrol hapı menopozu geciktirir mı?
Yanlış: Gebelik önleyici yöntemler menopoza yol açar DOĞRU: Spiral, doğum kontrol hapı, tüplerin bağlanması ve bunun gibi gebelik önleyici yöntemlerin hiçbiri yumurtalıkların hormonal faaliyetini olumsuz etkilemez ve dolayısıyla menopoza yol açmaz.

Adet kesilince hamile kalınır mı?​

Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.

Menopozun çaresi nedir?​

Menopozun çaresi nedir?
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
 
Menopoza giren kadınlarda FSH seviyesi önemli bir belirleyici rol oynamaktadır. Genellikle seyrek adet gören bir kadında FSH değerinin 40 pg/ml üzerinde olması durumunda menopoz tanısı kesinlikle konulmaktadır. Ancak FSH değerinin 25-40 pg/ml arasında olması, menopoza giriş sürecinin başladığını ancak yumurtlama ve gebelik olasılığının devam edebileceğini gösterebilir. FSH hormonu beyindeki hipofiz bezi aracılığıyla salgılanır ve kadının yumurtalıklarının büyümesine ve östrojen hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.

Menopozda giren kadınlar doğum kontrol hapı kullanabilirler. Menopozun ilk geçiş yıllarında düşük doz hormon içeren doğum kontrol hapları, menopoz şikayetlerinin tedavisinde ve gebelik önlemede kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki menopoz sürecinde kadınlar artık yumurtlama yapamazlar ve doğurganlık dönemleri sona ermiştir.

Menopozun bir sonucu olarak yumurtlamanın ve doğurganlığın tamamen durduğu düşünülür. Bu nedenle menopoza giren bir kadının hamile kalması mümkün değildir. Yumurtlama devresi sona erdiği için döllenme için gerekli yumurta bulunmamaktadır.

Menopoz evresinden önce, kadın vücudu daha fazla döllenebilir yumurtalar üretmeye çalışır ve bu nedenle FSH seviyesi yükselir. Doğum kontrol hapları menopozu geciktirmez. Gebelik önleyici yöntemlerin menopoza sebep olduğu yönünde bir yanlış algıya sahip olabilirsiniz. Doğru olan ise spiral, doğum kontrol hapı gibi yöntemlerin yumurtalıkların hormonal faaliyetini etkilememesi ve dolayısıyla menopoza neden olmamasıdır.

Menopozun çözümü genellikle hormonal tedavilerle mümkündür. Erken menopoz durumunda östrojen tedavisi en etkili yöntemlerden biridir. Rahmi alınmış olan hastalarda tek başına, diğer durumlarda ise progesteron eklenerek tedavi uygulanmaktadır. Bu tedaviler ağızdan alınabileceği gibi cilde yapıştırma şeklinde de uygulanabilir.
 
Geri
Üst