AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Menopoz Girdigimiz hangi tahlille belli olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.562
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Menopoz Girdigimiz hangi tahlille belli olur?​

Folikül uyarıcı hormon (FSH): Menopoz döneminin yaklaşıp yaklaşmadığı veya menopoza girilip girilmediğini öğrenmek için bu hormon testine bakılır. Estradiol: Yumurtalıkların östrojen üretimini ölçmek ve adet döneminin normal olup olmadığını değerlendirmek için bu hormon testine bakılır.

Menopoz muayenesi nasıl yapılır?​

Menopozun teşhisi için adetin 3. Gününde kan testi yapılır ve kanda bulunan FSH ve LH adı verilen hormon düzeyleri ölçülür. Bununla birlikte ultrason muayenesi de yapılır ve yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Menopoz teşhisi konulmuşsa tedaviye başlanabilir.
Menopozda üşüme neden olur?​
Beyin vücudun sıcaklığını izler ve düzenler. Bir sebepten dolayı (örneğin menopoz) denge bozulunca, kimyasallar kan dolaşımı boyunca dağılarak beynin normal sıcaklık denge noktasını yükseltmesine sebep olurlar. Bu da vücudun yeni sıcaklık denge noktasına ulaşmasına yardım etmek için üşümeye ve titremeye yol açar.

Kan tahlili ile menopoz anlaşılır mı?​

Kan tahlili ile menopoz anlaşılır mı?
Menopoz bahsedildiği üzere hormon seviyelerinin göstermişolduğu değişimleri ifade ettiği için, kişinin kanında bulunan bazı hormonseviyelerini değerlendirmek amacı ile kan testleri ve doktor muayenesiyapılmaktadır.

Menopoza girip girmediği nasıl anlaşılır?​

Menopoza girip girmediği nasıl anlaşılır?
Menopoz belirtileri genel olarak ani terleme ve yanma, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk ve sık idrara çıkma olarak bilinir. İdrar tutamamanın da görüldüğü bu dönemde idrar yolu enfeksiyonları ve duygusal dengesizlikler de olur. Deride kuruma ve vajinal kuruluk da menopoz belirtileri arasında yer alır.

Menopoza girerken doktora gidilir mi?​

Menopoza giren kadınlar korunmayı bırakmamalıdır. 50 yaşından önce menopoza giren kadınlar 2 yıl, 50 yaşından sonra menopoza giren kadınlar ise 1 yıl boyunca adet görmeyene kadar korunmaya devam etmelidir. Aşırı ve uzun süreli kanama olursa doktora gidilmelidir.

Menopoz için hangi bölüme gidilir?​

Adet problemleri, doğum kontrolü, cinsellik, menopoz ve kısırlık sorunları bir jinekolog tarafından teşhis ve tedavi edilir; jinekologların çoğu ayrıca doğum öncesi bakım sağlarken, bazıları da birinci basamak sağlık hizmeti sunar.
Menopoza girerken üşüme olur mu?​
Ani ateş basmaları, aşırı terleme, regl düzeninde meydana gelen değişimler, çarpıntı ya da üşüme… Ülkemizde sıklıkla 45-55 yaş arası kadınların yakındığı tüm bu şikayetler, menopozun ilk belirtileri arasında yer alıyor.

Adetten kesilme belirtileri nelerdir?​

Adetten kesilme belirtileri nelerdir?
Menopoz döneminde görülebilecek şikayetler şunlardır;
- Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma.
- Sıcak basmaları ve terlemeler.
- Uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma gibi uyku bozuklukları
- Çarpıntı
- Depresyon ve duygu durum değişiklikleri.
 
Menopoz dönemine girdiğinizde hangi testler yapılarak teşhis konulabileceğine dair verdiğiniz bilgiler oldukça doğru. Hormon seviyelerinin değişimleri, özellikle FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) ve LH (Luteinizan Hormon) gibi hormonların ölçümü bu sürecin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca ultrason muayenesi ile de yumurtalıkların durumu gözlemlenir ve menopoz teşhisi konulabilir.

Menopoz belirtileri arasında sıkça karşılaşılan üşüme durumuyla ilgili verdiğiniz bilgiler de dikkat çekici. Vücudun sıcaklık dengesini kontrol eden beyindeki denge bozulduğunda, vücut yeni bir sıcaklık denge noktası oluşturmaya çalışır ve bu durum üşümeye ve titremeye sebep olabilir.

Kan tahlili ile menopozun tespit edilebileceği sorunuzu da yanıtlamak gerekirse, evet, belirli hormon seviyelerinin incelendiği kan testleri menopoz teşhisi konusunda önemli bir rol oynar. FSH ve estradiol gibi hormonların düzeylerine bakılarak menopoz döneminin yaklaşıp yaklaşmadığı veya menopoza girilip girilmediği değerlendirilir.

Menopoza girmenin belirtileri hakkında verdiğiniz bilgiler de doğru. Ani terleme, yanma, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, sık idrara çıkma gibi belirtiler sıkça karşılaşılan menopoz belirtilerindendir.

Son olarak, menopoz döneminde doktora başvurmayı gerektiren durumları anlatırken adetten kesilme belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında da doğru bilgiler paylaşılmış. Adet problemleri, cinsellik, menopoz, kısırlık gibi konularda jinekologun muayene ve tedavisine başvurulması uygun olacaktır. Ayrıca menopoz sürecindeki belirtileri doktorunuzla paylaşmanız ve gerekli tedbirleri almanız önemlidir.
 
Geri
Üst