AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Menkullestirme ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Menkulleştirme ne demek?​

Menkulleştirme, işletmelerin, işletmelerde likit olmayan varlıkların, yatırımcılar için, likit ve pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmesidir. Bir başka deyişle; alacaklar ve benzeri varlıklar karşılık gösterilerek ihraç edilen, kısa vadeli, teminatlı borç senetleridir.

İpotek bankası yöntemi nedir?​

İpotek bankası yöntemi nedir?
Genellikle bankalar tarafından verilen kredi ödemeleri için kredi çeken bireyin olası borç ödememe durumuna karşılık olarak mal, para ya da ürünü rehin bırakması istenir. Bu sayede banka alacaklarına karşı güvence sağlamış olur.

İpotek piyasası nedir?​

İpotek piyasası, gayrimenkul üretiminden ve satışından başlayıp, para ve sermaye piyasalarından geçerek birikimlerin değerlendirilmesi aşamasına kadar uzanan fonksiyoner bir piyasadır.

ITMK ne demek?​

ITMK ne demek?
ITMK NEDİR? İpotek teminatlı menkul kıymetler, ipotek teminatı ile verilen konut kredilerine ait ipotek teminatları, anapara ödemeleri, faiz ödemelerini karşılık alan menkul kıymetlere deniyor ve Türkiye’de bu ihracı sadece bankalar yapabiliyor.

VDMK ihracı ne demek?​

VDMK Nedir? VDMK, kaynak kuruluşun bilançosunda yer alan alacakların bilançosundan çıkarılarak menkul kıymetleştirilmesi suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. VDMK’lar, Varlık veya İpotek Finansmanı Fonları (VFF) tarafından ihraç edilir.

Ipotek teminatlı menkul kıymet ne demek?​

Ipotek teminatlı menkul kıymet ne demek?
MADDE 59 – (1) İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ihraççıların genel yükümlülüğü niteliğinde olan ve teminatlar karşılık gösterilerek ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır.

Ipoteğe dayalı menkul kıymetler Merkezi nedir?​

İpoteğe dayalı menkul kıymetler (Mortgage – Backed Securities, MBS) daha önce düzenlenmiş olan ipotek kredilerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ipotek grubuna dayalı olarak ihraç edilmiş olan menkul kıymetlerdir.

Ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin avantajları nelerdir?​

Ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin avantajları nelerdir?
Bu menkul kıymetler, tek tek ipotek kredilerine yatırım yapmaktansa, bir ipotek grubuna yatırım yapılması ve çeşitlendirme yoluyla riskin azaltılmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu menkul kıymetlerin likiditeleri çok yüksektir.

IDMK nedir?​

İpoteğe dayalı menkul kıymet (İDMK), konut finansmanı fonunun (KFF) veya ipotek finansmanı kuruluşunun devralacağı varlıklar karşılık gösterilerek ihraç edilen menkul kıymettir. KFF, İDMK karşılığında toplanan paralarla, İDMK sahipleri hesabına fon iç tüzüğü ile kurulan ve tüzel kişiliği olmayan mal varlığıdır.

KFF nedir?​

KFF nedir?
Katı faz fermentasyonu (KFF), sıvı ortamın olmadığı durumlarda fiziksel olarak destek sağlayan ve besin bileşikleri açısından kaynak olarak kullanılan çözünür nitelikte olmayan materyal üzerinde gerçekleştirilen fermentasyon işlemi olarak tanımlanmaktadır [1].

VDMK kim tarafından ihraç edilir?​

VDMK, kaynak kuruluşun bilançosunda yer alan alacakların bilançosundan çıkarılarak menkul kıymetleştirilmesi suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. VDMK’lar, Varlık veya İpotek Finansmanı Fonları (VFF) tarafından ihraç edilir.

Türkiye’de hangi kuruluşlar VDMK ihraç edebilirler?​

Türkiye’de hangi kuruluşlar VDMK ihraç edebilirler?
Banka, İFK ve geniş yetkili aracı kurum tarafından kurulan fonlar kurucularının yanı sıra diğer kaynak kuruluşların aktiflerindeki varlıkları devralmak suretiyle VİDMK veya bankalar ile İFK tarafından ihraç edilen teminatlı menkul kıymetleri satın almak suretiyle VDMK ihraç edebilirler.
 
Menkulleştirme, bir işletmenin likit olmayan varlıklarını, yatırımcılar için likit ve pazarlanabilir menkul kıymetlere dönüştürme sürecidir. Bu sayede işletme, alacaklarını teminat göstererek ihraç ettiği kısa vadeli ve teminatlı borç senetleri aracılığıyla likidite elde edebilir.

İpotek bankası yöntemi, genellikle bankalar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Kredi çeken bireyin, olası borç ödememe durumuna karşılık olarak bankaya mal, para ya da ürün rehin bırakması esasına dayanır. Bu şekilde banka, alacaklarını garanti altına alır.

İpotek piyasası, gayrimenkul üretiminden başlayarak, para ve sermaye piyasalarına kadar geniş bir yelpazede fon akışını içeren bir piyasadır.

ITMK (İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler), ipotek teminatı karşılığında ihraç edilen konut kredilerine ait anapara ve faiz ödemelerini karşılıklayan menkul kıymetlerdir. Bu menkul kıymetleri sadece bankalar ihraç edebilir.

VDMK (Varlık Dayalı Menkul Kıymetler), alacakların bilançodan çıkarılarak menkul kıymetleştirilmesi suretiyle ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. VDMK'lar, Varlık veya İpotek Finansmanı Fonları (VFF) tarafından ihraç edilir.

İpotek teminatlı menkul kıymetler, ihraççıların teminatlar karşılığı olarak çıkardığı sermaye piyasası araçlarıdır.

İpoteğe dayalı menkul kıymetler (MBS), ipotek kredilerinin bir araya getirilerek oluşturulan menkul kıymetlerdir.

İpoteğe dayalı menkul kıymetlerin avantajları arasında riskin çeşitlendirilmesi ve likiditesinin yüksek olması bulunmaktadır.

İpoteğe dayalı menkul kıymet (İDMK), konut finansmanı fonu veya ipotek finansmanı kuruluşu tarafından teminat gösterilen varlıklar karşılığında ihraç edilen menkul kıymettir.

KFF (Katı Faz Fermentasyonu), sıvı ortamın bulunmadığı durumlarda kullanılan bir fermentasyon işlemidir.

Türkiye'de VDMK ihraç edebilen kuruluşlar arasında bankalar, İpotek Finansmanı Kuruluşları ve geniş yetkili aracı kurumlar yer almaktadır. Bu kuruluşlar, Varlık veya İpotek Finansmanı Fonları tarafından ihraç edilen teminatlı menkul kıymetleri satın alarak VDMK ihraç edebilirler.
 
Geri
Üst