AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Meniskus lezyonu ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Menisküs lezyonu ne demek?​

Menisküs ramp lezyonu nedir? İç menisküsün arka bölümünün, kapsül ve üzerine yerleştiği kemik ile olan bağlantısını sağlayan bağlarının yırtılmış olduğu lezyonlardır. Literatürde iç menisküsün gizli lezyonu olarak da adlandırılan yırtık tipi sıklıkla ön çapraz bağ yaralanmaları ile ilişkilidir.
Menisküs olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Menisküs yırtığının belirti ve semptomları arasında bacağı bükme ve doğrultma zorluğu, dizde sürekli ağrı, sıkışma veya kilitlenme eğilimi, şişlik, ve yaralanma sırasında özellikle fark edilen patlama hissi bulunur. Bu ağrı ilk aşamalarda çok ağır veya kötü olmayabilir.

Discoid lateral Meniscus nedir?​

En sık görülen lateral menisküs varyantı ise diskoid menisküstür. Diskoid menisküs, diz ekleminin tipik olarak anormal morfolojisi ve lateral menisküsün potansiyel instabilitesini içeren konjenital bir varyant- tır. Bu durumda menisküs normal olması gerekenden daha kalındır ve tibiayı örtme oranı artmıştır.
Kaç çeşit menisküs yırtığı vardır?
Oblik yani eğik menisküs yırtıkları en sık görülen menisküs yaralanmalardır. Bu tür menisküs yırtıkları genellikle genç hastalarda travma sonucu yaşanmaktadır. Vertikal longitudinal menisküs yırtıkları Dejeneratif menisküs yırtıkları
Menisküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesi durumunda; kıkırdakta aşınma görülür ve dönüşü mümkün olmayan hasarlar ile karşı karşıya kalınabilir. Tedaviye geç kalınması; dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşatır. Uzun vadede ise kıkırdak hasarları ile kireçlenme sorunları görülür.
Parsiyel menisektomi ne demek?
Doktorunuz, menisküs yırtığınızın onarıma uygun olmadığına karar verirse, yırtık olan menisküs parçası çıkartılır. Bu işleme menisektomi adı verilir. Bu işlem sırasında sadece yırtık olan kısım çıkartılarak menisküsün geriye kalan sağlam kısmı korunmaya çalışılır. Buna parsiyel menisektomi adı verilir.

Iç menisküs nerede?​

Vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menisküs adı verilir. Menisküsler her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında dokudur.
Menisküs teşhisi nasıl konur?
Menisküs Teşhis
- Manyetik Rezonans (MR);Dizde bulunan bütün dokuların ayrıntılı bir şekilde görülmesini sağlar. Ve bu yöntem teşhis için en iyi görüntüleme yöntemidir.
- Röntgen: Kıkırdak yapıdaki menisküs röntgende gözükmemektedir.
- Artroskopi: Dizin içi izlenmek istendiği durumlarda artroskop aleti kullanılır.

Diskoid menisküs neden olur?​

Hastaların %20’sinde her iki dizde birden diskoid menisküs görülür. Diskoid menisküsler, kalın, anormal şekillidir ve bundan dolayı yırtılmaya meyillidirler. Yırtık sonucu ağrı ve kilitlenme söz konusudur. Doğuştan gelen bir rahatsızlık olup, sebebi tam olarak bilinmemektedir.
Menisküs yırtığı ameliyat olmazsa ne olur?
Menisküs tedavisi için önemli olan menisküs yaralanmasının büyüklüğüdür. Yaralanma ve yırtık ne kadar büyükse ona göre tedavi yöntemi değişmektedir. Küçük çaptaki yaralanma ve yırtıklarda ameliyata gerek duyulmaz. Böyle rahatsızlıklarda fizik tedavisi ve ilaç tedavisi yeterli olmaktadır.
 
Geri
Üst