AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Meniskus hangi kikirdak bulunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.182
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Menisküs hangi kıkırdak bulunur?​

Vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menisküs adı verilir. Menisküsler her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında dokudur.

Dizde menisküs nerede olur?​

Dizde menisküs nerede olur?
Menisküsler diz ekleminde yer alan C şeklinde yapılardır. Diz eklemini oluşturan femur (uyluk) ve tibia(bacak) kemikleri arasında yer alırlar. Biri iç diğeri dış olmak üzere her dizde ikişer tane menisküs bulunur.

Diz Meniskopati nedir?​

Diz Meniskopati nedir?
MENİSKÜS YIRTIKLARI Futbol gibi karşılıklı temas sporlarında dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen bükülme, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. Sporcularda bu yaralanmalara ön çapraz bağ (ACL ) yaralanmaları da eşlik edebilmektedir.

Menisküs kas mı?​

Menisküs dokusu, kıkırdaklardan oluşan bir tür eklem yapısıdır. Dizdeki hareketleri kontrol eden menisküsler, bacağın üstündeki ve altındaki iki kemiğin hareket esnasında birbiriyle sürtünerek aşınmasını önler. Menisküs dokusu, içinde kan dolaşımının yer aldığı dokulardandır.

Menisküs ağrısına hangi ilaç iyi gelir?​

Menisküs ağrısına hangi ilaç iyi gelir?
Menisküs tedavisi sürecinde doktor tavsiyesi ile antiinflamatuar ilaçlar kullanımı mümkündür. Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar yani NSAID’ler dizde meydana gelen ağrı ve şişmeye karşı yardımcı olabilir.

Menisküs olan spor yapabilir mi?​

Menisküs olan spor yapabilir mi?
Özellikle menisküslerin tamir edildiği cerrahi tedavilerden sonra hastaya bir takım hareket kısıtlamaları getirilerek menisküslerin iyileşmesine fırsat yaratılmaktadır. Cerrahi tedavi ve rehabilitasyonun ardından tamamen iyileşen hasta normal yaşantısına ya da varsa yaptığı spora dönebilmektedir.
Menisküs yırtığı egzersizle geçer mi?​
Gençlerde menisküs yırtıkları sıklıkla ameliyat gerektirirken, yaşlılarda görülen ve daha çok kireçlenme ile ortaya çıkan bu sorun egzersizle tedavi edilebiliyor.
 
Menisküs, vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara verilen isimdir. Her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında dokudan oluşurlar. Dizde femur ve tibia kemikleri arasında bulunan C şeklinde yapılar olarak yer alırlar. Menisküsler, bacağın üstündeki ve altındaki iki kemiğin hareket esnasında birbiriyle sürtünerek aşınmasını önlerken, dizde meydana gelen hareketleri kontrol ederler.

Diz meniskopatisi, genellikle diz ekleminde oluşan menisküs yırtıklarını ifade eder. Futbol gibi temas gerektiren sporlarda, ani dönme hareketleri, bükülmeler veya tek diz üzerine yüklenme gibi durumlar sonucunda menisküsler yırtılabilir. Bu durum sporcularda ön çapraz bağ yaralanmalarıyla birlikte de görülebilir.

Menisküs yırtıklarında, tedavi sürecinde doktor önerisiyle anti-enflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar dizdeki ağrı ve şişmeyi azaltmada yardımcı olabilir.

Menisküs yırtığı bulunan kişiler, özellikle cerrahi tedavi veya fizyoterapi sonrasında doktorun önerdiği şekilde belirli hareket kısıtlamalarına uyarak iyileşme sürecini desteklemelidirler. Gençlerde menisküs yırtıkları genellikle cerrahi müdahale gerektirebilirken, yaşlılarda egzersizlerle tedavi edilebilen durumlar da olabilir. Egzersizlerin yanı sıra, cerrahi tedavi ve rehabilitasyon ile menisküs yırtıklarının başarılı bir şekilde iyileştirilebileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst