Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Meniere hastaligi ilerlerse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Meniere hastalığı ilerlerse ne olur?​

“İŞİTME KAYBI KALICI HALE GELİR” Hastalığın ilk zamanlarında baş dönmesi atakları sonrasında azalan işitme düzelir fakat ilerleyen yıllarda atak sonrasında da işitme kaybı kalıcı hale gelir. Dalgalanmalara ilk 5 yıl içinde daha çok rastlanır. Kulak çınlaması hastadan hastaya değişir ve uğultu şeklindedir.”

Epizodik vertigo nedir?​

Epizodik vertigo nedir?
Meniere hastalığı idiyopatik semptomatik endolenfatik hidrops olarak da bilinen, epizodik spontan vertigo atakları, fluktuasyon gösteren işitme kaybı, kulakta dolgunluk/basınç hissi ve tinnitus ile karakterize bir iç kulak hastalığıdır. Hastalığın başlama yaşları sıklıkla 50-60 yaşlarıdır.

Meniere hastaları spor yapabilir mi?​

Meniere hastaları spor yapabilir mi?
Tüm bu egzersizleri kendinizi yeterincedengeli hissettikten sonra ayakta da yapabilirsiniz. Yürüme, koşma, yoga, tai chi ve spor da denge eğitimindeetkilidir. Koşu bandında veya sabit bisiklette egzersiz yapmak Menierehastalığına iyi gelmez çünkü dengenizi normal koşma veya bisiklet sürmedekigibi zorlamazsınız.

Meniere hastalığı ne kadar zamanda geçiyor?​

İlk nöbet sonrası hasta tamamen normale döner. Baş dönmesi geçer, işitme kaybı düzelir. Bir sonraki nöbetin ne zaman geleceği belli değildir. Bu birkaç gün, birkaç ay ya da birkaç yıl sonra olabilir.

Meniere geçer mi?​

Meniere geçer mi?
Meniere hastalığı tam olarak tedavi edilemez, fakat atakların şiddeti ve sıklığı ilaçlarla azaltılabilir. En sık olarak 40 ila 60 yaşları arasındaki kadınlarda görülen hastalık yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.

Meniere hastaları ne yememeli?​

Meniere hastaları ne yememeli?
Şalgam,kırmızı turp,incir,pancar,çilek,tereyağ,balkabağı,yerfıstığı v.b gıdalar haftada ikiden fazla tüketilmemelidir. Tuz yerine KCL kullanılabilir. Eğer hastalar diyabetikse veya kolesterolleri yüksek düzeyde ise,hastaya kilo kaybı ve egzersiz de önerilmelidir. Hastanın psikolojik durumu da menier de çok önemlidir.

Roll manevrası nasıl yapılır?​

Dix ve Halpike tarafından 1952 yılında tanımlanmıştır. Bu manevra da hasta oturur pozisyonda iken başı masanın kenarından hafifçe sarkacak şekilde sağa çevrilerek yatırılır ve 30 saniye tutulduktan sonra tekrar oturtulur. Yine 30 saniye sonra aynı manevra baş sol tarafa çevrilecek şekilde tekrarlanır.

Ses veya basınç uyarımı vertigo nedir?​

Ses veya basınç uyarımı vertigo nedir?
Ses dalgalarının ve duyulmakta olan seslerin azalması vertigonun temel belirtilerinden biridir. İşitmeye duyulan hassasiyet azlığı iç kulak iltihabına bağlı bir durumdur. Bazı hastalarda “Meniere” hastalığına bağlı olarak kulakta çınlama hissi meydana gelebilmektedir.

Vertigo hastaları spor yapabilir mi?​

Vertigo hastaları spor yapabilir mi?
Spor yapın, sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyük. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun. Başınızı sağa ve sola hızlı çevirmeyin. Lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun.

Meniere nedir nasıl tedavi edilir?​

Hastalık, iç kulakta bulunan denge organının etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Meniere hastalığında görülen üç ana belirti; beklenmedik ani vertigo atakları, kulak çınlaması ve işitmede azalmadır. Meniere hastalığı tam olarak tedavi edilemez, fakat atakların şiddeti ve sıklığı ilaçlarla azaltılabilir.
 
Meniere hastalığı ilerlediğinde, işitme kaybı kalıcı hale gelebilir. Hastalığın ilk zamanlarında baş dönmesi atakları sonrasında azalan işitme düzelebilir ancak ilerleyen yıllarda atak sonrasında işitme kaybı kalıcı olabilir. Meniere hastalığında dalgalanmalara ilk 5 yıl içinde daha sık rastlanır ve kulak çınlaması hastadan hastaya değişebilir.

Epizodik vertigo, Meniere hastalığının bir türüdür ve epizodik spontan vertigo atakları, fluktuasyon gösteren işitme kaybı, kulakta dolgunluk/basınç hissi ve tinnitus ile karakterizedir. Hastalığın genellikle 50-60 yaşlarındaki bireylerde başladığı bilinmektedir.

Meniere hastaları spor yapabilirler ancak bazı spor aktivitelerinde dikkatli olmaları gerekebilir. Yürüme, koşma, yoga, tai chi gibi sporlar denge eğitiminde etkili olabilir. Ancak Meniere hastalarının koşu bandında veya sabit bisiklette egzersiz yapmaları önerilmez çünkü dengenizi normal koşu veya bisiklet sürme gibi zorlayamazsınız.

Meniere hastalığı genellikle ataklarla seyreder ve ilk nöbetin ardından hasta genellikle normale dönebilir. Baş dönmesi geçer, işitme kaybı düzelebilir ancak bir sonraki atak ne zaman geleceği belirsizdir; birkaç gün, birkaç ay veya birkaç yıl sonra olabilir.

Meniere hastalığı tam olarak tedavi edilemese de atakların şiddeti ve sıklığı ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Hastalık genellikle 40 ila 60 yaşları arasındaki kadınlarda görülür ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Meniere hastalarının tüketmesi gerekmeyen gıdalar arasında şalgam, kırmızı turp, incir, pancar, çilek, tereyağ, balkabağı, yer fıstığı gibi gıdalar yer alır. Tuz yerine KCL kullanılması önerilebilir. Hastalar diyabetik veya yüksek kolesterole sahipse kilo kaybı ve egzersiz de önerilebilir. Psikolojik durumun da Meniere hastalığında önemli olduğunu unutmamak gerekir.
 
Geri
Üst