AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Menfi tespit davalari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Menfi tespit davaları nedir?​

Gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukukî ilişki nedeniyle icra takibine maruz kalması muhtemel olan veya icra takibine maruz kalan bir kimsenin (borçlunun) gerçekte borçlu bulunmadığını ispat için açacağı dava, menfi tespit davası olarak adlandırılmaktadır (HGK-K.2021/866).

Ilamlı takibe karşı menfi tespit davası açılabilir mi?​

Ilamlı takibe karşı menfi tespit davası açılabilir mi?
Bunun için, takip devam ederken alacaklıya karşı menfi tespit davası açabileceği gibi, böyle bir menfi tespit davası açmamış ve borcu cebri icra tehdidi altında ödemiş ise, ödemiş olduğu paranın kendisine verilmesi için alacaklıya karşı istirdat davası açabilir.

Hukuk tespit davası nedir?​

Hukuk tespit davası nedir?
Tespit davası, bir hukuki ilişkinin ya da hakkın varlığının ya da yokluğunun mahkeme kararıyla saptanmasıdır. Bu dava sadece hukuki ilişkinin varlığının tespitinde açılabilir. Tespit davasındaki hukuki yarar, açılmış ya da açılacak bir davanın konusunu içermektedir.

Tespit Kararı ne demek?​

Tespit davası, bir hukuki ilişkinin ya da hakkın varlığının ya da yokluğunun mahkeme kararı ile saptanmasıdır. Tespit davaları sadece hukuki ilişkinin varlığının tespitinde açılabilir. Tespit davasındaki hukuki yarar açılmış ya da açılacak davanın konusunu içermektedir.

Menfi tespit davası arabuluculuk şart mı?​

Menfi tespit davası arabuluculuk şart mı?
Menfi tespit davaları bu kapsamda değerlendirilemez. Çünkü, menfi tespit davalarında, bir miktar alacağın tahsili talebi yoktur. Yani, ticari dava niteliğindeki menfi tespit davalarının açılabilmesi için arabulucuya başvuru zorunluluğu bulunmamaktadır.

Müspet tespit davası ne demek?​

Müspet tespit davası ne demek?
Müspet tespit davası, hak veya hukuki ilişkinin varlığının iddia edilmesi ancak karşı tarafın inkar etmesi halinde açılan dava türüdür. Menfi tespit davası ise hak veya hukuki ilişkinin olmadığı, ancak karşı tarafın olduğunu iddia etmesi üzerine açılan davadır.

Menfi tespit davasında ispat yükü kime aittir?​

Menfi tespit davasında kural olarak ispat yükü davacı üzerindedir. Ancak davacı borçlu dava konusu borcun mevcut olmadığını iddia eder ve mahkemeden böyle bir alacağın mevcut olmadığının tespitini isterse, bu halde davalı alacaklı alacağın varlığını ispatla yükümlüdür.

Tespit davası hangi hallerde açılır?​

Tespit davası hangi hallerde açılır?
Tespit davası sayesinde yalnızca taraflar arasında mevcut olan hukuki ilişkinin mevcut olduğu ya da mevcut olmadığı veya şüphe taşımakta olan içeriğin tespit edilmesi hedefi ile açılabilir.

Tespit D iş ne demek?​

Tespit D iş ne demek?
Davacının bir hukuki ilişkinin varlığını, yokluğunu veya içeriğinin belirlenmesi hakkında tespit hükmü elde etmek için açtığı davaya Tespit Davası denir. Tespit davası ile sadece taraflar arasındaki hukuki ilişkinin varlığı veya yokluğu ya da tereddütlü olan içeriği tespit edilir.

Tespit davası ne kadar sürer?​

Hizmet tespit davalarında hüküm süresi 2 yıl sayılsa da Yargıtay ve İstinaf süreleri de bulunmaktadır. İş mahkemelerinde görülen hizmet tespit davası davanın içeriğine ve ispatların bulunmasına göre farklı zaman alan davalardandır. Ortalama süreleri ise 2 yıl sürmektedir.

Tespit davası masrafı ne kadar?​

Tespit davası masrafı ne kadar?
Bir fikir vermesi açısından bir dairedeki ayıpların tespiti için 1000,00TL – 2000,00TL arasında masraf yapılabileceği söyleyebiliriz.
 
Menfi tespit davaları, gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukuki ilişki nedeniyle icra takibine maruz kalması muhtemel olan veya icra takibine maruz kalan bir kişinin (borçlunun) gerçekte borçlu olmadığını ispat etmek için açtığı davalardır. Örneğin, bir borcun olmadığını iddia eden borçlu, menfi tespit davası açarak mahkemeden bu durumu tespit etmesini isteyebilir.

Ilamlı takibe karşı da menfi tespit davası açılabilir. Takip devam ederken alacaklıya karşı menfi tespit davası açılabildiği gibi, borçlu daha önce cebri icra tehdidi altında borcu ödemişse, ödediği paranın geri verilmesi için alacaklıya karşı istirdat davası da açabilir.

Hukuk tespit davası ise bir hukuki ilişkinin ya da hakkın varlığının veya yokluğunun mahkeme kararıyla saptanmasıdır. Bu davada hukuki yarar, açılmış ya da açılacak bir davanın konusunu içermektedir.

Menfi tespit davasında ispat yükü genellikle davacı üzerindedir. Ancak, davacı borcun mevcut olmadığını iddia ederse davalı alacaklının borcun varlığını ispatla yükümlü olabilir.

Tespit davası ise yalnızca taraflar arasında mevcut olan hukuki ilişkinin varlığı veya yokluğunun saptanması veya içeriğinin netleştirilmesi amacıyla açılabilir.

Tespit davası masrafları davaya konu olan duruma ve ispatın gerekliliğine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir dairedeki ayıpların tespiti için yapılan masraflar genellikle 1000 TL ile 2000 TL arasında olabilir.

Tespit davasının süresi genellikle dava konusuna, ispatların karmaşıklığına ve mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Hizmet tespit davaları genellikle 2 yıl sürse de Yargıtay ve İstinaf süreleri de dikkate alınmalıdır. İş mahkemelerinde görülen tespit davaları da içerik ve ispat durumuna bağlı olarak farklı zamanlarda sonuçlanabilir.
 
Geri
Üst