Menenjite neden olan patojen?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Menenjite neden olan patojen?​

Menenjit olusturan etkenler; bakteriler, virüsler, mantarlar, spiroketler, riketsiyalar,protozoa, helmintler ve diger etkenler olabilir. Streptoccocus pneumoniae, Neisseria meningitidis ve Haemophilus influanzae akut bakteriyel menenjitin -85’inden sorumlu bakterilerdir.

Menenjit kimlerde görülür?​

Menenjit herkese bulaşabilir, ancak beş yaşın altındaki çocuklarda, 16-25 yaş arası gençlerde ve 55 yaş üstü kimselerde daha sık görülmektedir. İnsanların birbirlerine yakın yaşadığı kalabalık bölgelerde sık görülen bir durumdur.
Meningokok neden olur?
Meningokok olarak ta bilinen Neisseria Meningitidis adlı bakterinin neden olduğu hastalıklara Meningokok Hastalığı denir. Bu hastalıklar genellikle ağır seyreder ve beyin zarı, omurilik ( menenjit) ve kan dolaşımı enfeksiyonlarını (bakteriemi veya septisemi) içerir.
Menenjit için hangi doktora gidilir?
Menenjit hastalığına hangi bölümler bakar? Çocuklarda öncesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü sonrasında Çocuk Enfeksiyon ve Çocuk Nörolojisi, yetişkinlerde ise Dahiliye ve Nöroloji bölümü menenjit ile ilgilenmektedir.

Menenjit hastalığı hangi sistemin hastalığıdır?​

Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplı hastalığıdır. Hastalığın en genel bulguları ateş, baş ağrısı ve ense sertliğidir. Hastalığın etkeni virüsler, bakteriler ve parazitler olabilir.

Yetişkinler menenjit olur mu?​

Hemen her yaştan bireyi etkileyebilen ve ciddi bir enfeksiyon olarak kabul edilen menenjit; özellikle bebeklerde, küçük çocuklarda, gençlerde ve genç yetişkinlerde görülür. Hızlı bir şekilde tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden kan zehirlenmesine ve beyinde ya da sinirlerde kalıcı hasarlara neden olabilir.
Menenjit testi nasıl yapılır?
Tanı Yöntemleri Kan testi: Kanda enkesiyon belirteçleri ile bakteri ve virüs varlığı araştırılır. Lomber ponksiyon: Belden yapılan bu işlemde bel omurları arasından bir iğne yardımıyla beyin-omurilik sıvısı alınarak bakteri ve virüs varlığı araştırılır.
Viral Ansefalitler nedir?
Beyin iltihabı olan ansefalit, virüs adı verilen mikroplar sonucunda gelişir. Ensefalit olarak adlandırılan beyin iltihabı ateş, baş ağrısı, ense sertliği ve davranış bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Aynı zamanda tüm bu belirtilere nörolojik bulgular ve nöbetlerde eşlik edebilir.

Menenjit tanısı nasıl konulur?​

Menenjit tanısı nasıl konur ve nasıl tedavi edilir? Yukarıda saydığımız belirtileri gösteren hastalar hastaneye yatırılır ve beyin omurilik sıvısı alınır. Beyin omurilik sıvısı ince bir iğne ile bel bölgesindeki omurgaların arasından alınır. Alınan sıvının incelenmesi ile tanı kesinleşir.
 
Geri
Üst