AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Men i mudahale ve kal davasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Men i müdahale ve kal davası nedir?​

Müdahalenin men’i davası, taşınır olsun taşınmaz olsun bir mala karşı gerçekleşen maddi el atmaların önüne geçilmesi maksadını taşıyan bir davadır. Bu dava aynî bir hakka dayanıyor olabileceği gibi kimi durumlarda salt zilyetliğe de dayanabilir.

Elatmanın önlenmesi hangi mahkeme?​

El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men-i) Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme. Haksız el atmanın önlenmesi davasında Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir ve bu davanın konusu bir taşınmaz olduğu için genel yetki kuralları uygulanmayacak, taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkili olacaktır.

El atmanın önlenmesi davası kime karşı açılır?​

El atmanın önlenmesi davası kime karşı açılır?
El atmanın önlenmesi davası, mülkiyet hakkına sahip malikin taşınmaz malına karşı gerçekleşen haksız kullanım veya yararlanma için söz konusu haksız müdahaleyi önlemek amacıyla açılır.

Eski hale getirme kararının kesinleşmesi gerekir mi?​

Bu düzenlemeye göre, kararın icrası için doğrudan kesinleşme şartı aranmamakla birlikte, bu yöndeki karar takibe konu edildikten sonra, bu karara itiraz edilmesi durumunda itirazın takibi durduracağına işaret edilmektedir. Başka bir ifade ile kararın takibe konulması halinde burada bir kesinleşme şerhi aranmamaktadır.

Kal ve ecrimisil ne demek?​

ELATMANIN ÖNLENMESİ (MÜDAHALENİN MEN’İ), YIKIM (KAL) VE ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI) DAVASI.

El atma davası ne demek?​

El atma davası ne demek?
Taşınmazında idare tarafından hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve kamulaştırma işlemine tabi tutulmadan fiili olarak kullanılması durumuyla karşı karşıya gelen malikin, idareye karşı açma hakkı olan davaya kamulaştırmasız el atma davası denir. Uygulamada kamulaştırmasız el atma davasına ”bedel davası” da denmektedir.
Müdahalenin meni davası kime karşı açılır?​
Mal üzerindeki mülkiyet hakkı sahibinin yani malikin malına haksız olarak müdahale eden ve sahibinin o malı kullanmasına engel olan kişiye karşı, haksız saldırının önlenmesi amacıyla açılan davaya el atmanın önlenmesi davası diğer adıyla müdahalenin men’i davası denilmektedir.
Müdahalenin men i ve ecrimisil davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?​
HUMK.nun 443/4. maddesi gereğince gayrımenkule ve buna ilişkin ayni haklara dair hükümler kesinleşmedikçe icra edilemez.

Ecrimisil kesinleşmeden takibe konulabilir mi?​

Ecrimisil kesinleşmeden takibe konulabilir mi?
Müdahalenin meni ve ecrimisil davasında verilen karar taşınmazın aynına ilişkin olmadığından kesinleşmeden icraya konulabilir.
 
Men i müdahale ve kal davası, bir malın üzerindeki mülkiyet hakkına sahip olan kişinin, o mal üzerinde haksız olarak bir müdahaleyle karşı karşıya kalması durumunda açılan bir davadır. Müdahalenin men’i davası, bu haksız müdahalenin önlenmesi amacıyla başvurulan bir hukuki yol olarak karşımıza çıkar. Genellikle taşınmaz mallar üzerindeki haksız müdahalelerin engellenmesi için kullanılan bu dava, mal sahibinin haklarını koruma ve haksız müdahaleye engel olma amacını taşır.

El atmanın önlenmesi davası, hukuksal bir koruma sağlamak amacıyla açılan bir davadır. Bu dava, Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görülür ve taşınmaz mallar üzerindeki haksız müdahalelerin önlenmesine yöneliktir. Mal sahibi, taşınmazına karşı olan haksız müdahaleye karşı el atmanın önlenmesi davasını açabilir ve bu yolla mülkiyet hakkını koruyabilir.

El atmanın önlenmesi davası, genellikle malikin malına haksız müdahalede bulunan kişiye karşı açılır. Yani, bir malı haksız yere işgal eden, kullanımına engel olan veya üzerinde hak iddia eden kişiye karşı bu dava açılabilir. Bu davada amaç, mülkiyet hakkına sahip olan mal sahibinin haksız müdahaleye karşı haklarını korumasını sağlamaktır.

Eski hale getirme kararının kesinleşmesi gerekmez ancak kararın takibe konulması durumunda karara itiraz edilmesi halinde itirazın takibi durdurabileceği belirtilmektedir. Yani, kararın icrası için kesinleşme şartı aranmamakla birlikte, karara yönelik yapılan itirazların takibi durdurabileceği ifade edilmektedir.

Kal davası, el atmanın önlenmesi (müdahalenin men’i) davası ile birlikte sıkça karşılaşılan bir kavramdır. Bu dava, haksız işgal durumunda olan malikin malını eski haline getirme talebini içerir. Ecrimisil ise haksız işgal nedeniyle mal sahibinin uğradığı zararın tazmini için açılan davadır.

Müdahalenin men i ve ecrimisil davası kesinleşmedikçe icraya konulamazken, ecrimisil davası kesinleşmeden takibe konulabilir çünkü bu karar taşınmazın aynına ilişkin olmadığı için kesinleşmeden icra edilebilir.
 
Geri
Üst