AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Memurlar neden grev yapamaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Memurlar neden grev yapamaz?​

Bu bağlamda, Anayasa’nın 53’üncü maddesinde memurlar için toplu sözleşme hakkı düzenlenmiş grev hakkı ise 54’üncü maddede sadece işçiler için düzenlenmiştir. Buna göre, memurlar tarafından tertip edilen grev düzenlemesi fiilen var ama lokavt yoktur.

Hangi işlerde grev yapabilir?​

Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denilir. Kanuni grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan greve kanun dışı grev denilir.
Kimlerin grev hakkı var?
54. Madde. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.

Nerelerde grev yapılamaz?​

Yasağın kalkmasından itibaren altmış gün içinde altı iş günü önce karşı tarafa bildirilmek şartıyla grev ve lokavt uygulamasına devam edilir. 62. maddenin üçüncü fıkrası uyarınca başladığı yolculuğu yurt içindeki varış yerlerinde bitirmemiş deniz, hava, demir ve kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamaz.

Devlet memurlarının grev hakkı var mı?​

Devlet memurları, herhangi bir greve veya grev teşebbüsü- ne katılamaz, grevi destekleyemez veya teşvik edemezler” şeklindedir.
Sendikasız memur grev yapabilir mi?
Sonuç olarak sendikalı memurun greve katılması herhangi bir suç teşkil etmememekte ve cezai yaptırım gerektirmemektedir. Danıştay kararına göre sendikalı olmayan memurun sendikal eyleme destek olması da geçerli bir mazeret olarak görülmüştür.
Grev ve Lokavtı Sona Erdirme Kararı 6356 sayılı kanunun 75. Maddesine göre, kanuni bir grevi sona erdirme kararı, kararı alan tarafça ertesi iş günü sonuna kadar yazılı olarak karşı tarafa ve görevli makama bildirilir(m.75/2). Bu bildirimle birlikte grev sona erer.
B. Grev Hakkı ve Lokavt Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.
Grev yasağı var mı?
Son erteleme kararı ile birlikte Türkiye’de grev hakkının kullanılmaz olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye’de fiilen dün Bakanlar Kurulunun günümüzde ise Cumhurbaşkanının izin vermeği hiçbir grevin uygulanması mümkün değil. 2003 yılında bu yana AKP hükümetleri döneminde 194 binden fazla işçinin grevi ertelendi.

Türkiye’de grev yasak mı?​

Grevde işe gidilir mi?​

İşçiler işyerinde uygulanmakta olan greve katılıp katılmamakta serbesttirler. Greve katılmaya zorlanamazlar. Bununla birlikte grev halinde greve katılan ya da ka- tılmayan işçiler, işveren ve sendika açısından birtakım hak ve yükümlülükler doğmaktadır.
 
Geri
Üst