AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Memura mukavemet kamu davasi mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Memura mukavemet kamu davası mı?​

Kamu güvenilirliği ve işleyişine karşı suçlar başlığı altında düzenlenen bu suç uygulamada daha çok polise mukavemet olarak bilinmektedir. Ancak bu suçun tüm kamu görevlileri için geçerli olduğunu belirtmeliyiz.

Görevli memura görevini yaptırmamak için direnme nedir?​

Görevi yaptırmamak için direnme (mukavvemet) suçu, kamu görevlisine (memur, polis, zabıta, avukat, hakim vs.) karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanılmasıdır. (TCK md.265/1).
Görevli memura mukavemet suçu ne demek?​
Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu (Mukavemet) Nedir? (TCK m.265) Görevi yaptırmamak için direnme suçu, kamu görevlisine (memur, polis, zabıta, avukat, hakim vs.) karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanılması ile meydana gelir (TCK md.265/1).

Görevli memura mukavemet kaç yıl?​

Görevli memura mukavemet kaç yıl?
vazifeleri ifa sırasında cebir ve şiddet veya tehdit ile mukavemet eden kimse altı aydan iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Değişik 2.fıkra: 2245 – 7.6.1979)Eylem silahla bir kişi tarafından işlenmişse iki yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

TCK 125 nedir?​

TCK 125 nedir?
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

TCK 265 3 maddesi nedir?​

TCK’nın 265. maddesinde düzenlenen ve seçimlik hareketli bir suç olan görevi yaptırmamak için direnme suçunda, kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit niteliğindeki davranışların yanı sıra engellenmek istenen işin o kamu görevlisinin görevine giriyor olması gerekir.

Polise mukavemet para cezası ne kadar?​

TCK m.265/1: Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
Memura mukavemet veya görevli memura mukavemet suçu, insanların kamu görevlilerine karşı görevlerini yapmalarını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanmalarını ifade eder. Bu suç genellikle polise karşı yapılan direnme eylemleriyle ilişkilendirilse de aslında tüm kamu görevlilerini kapsar. Örneğin, memurlar, polisler, zabıtalar, avukatlar, hakimler gibi tüm kamu görevlileri de bu suça maruz kalabilirler.

Görevi yaptırmamak için direnme suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç, kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanılması durumunda işlenir. Suçun cezası altı aydan iki seneye kadar hapis cezasıdır. Eğer eylem silahla işlenmişse, ceza daha ağır olabilir ve iki yıldan üç yıla kadar hapis cezası uygulanabilir.

Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi ise bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek somut bir fiili isnat veya sövmek suretiyle onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişileri cezalandırmaktadır. Bu suça maruz kalan kişiler üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilirler.

TCK'nın 265. maddesinin 3. fıkrasında ise görevi yaptırmamak için direnme suçuyla ilgili seçimlik hareketli bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu suçta, kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit niteliğindeki davranışların yanı sıra engellenmek istenen işin o kamu görevlisinin görevine girişmesi gerekmektedir.

Son olarak, polise mukavemet suçu Türk Ceza Kanunu'nun 265/1. maddesine tabi olarak değerlendirilir. Bu suçu işleyen kişi, polise karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit uygulamışsa, altı aydan üç seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
 
Geri
Üst