AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Memur olan ticari taksi sahibi olabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Memur olan ticari taksi sahibi olabilir mi?​

Kanunun yasak kapsamını düzenleyen 28. maddesinde, “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak …

Asaleti tasdik olmak ne demek?​

Aday memurluğa ilişkin düzenlemeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 54-57 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu maddeler kapsamında başarılı olan adaylar asli memurluğa atanır. Asalet tasdik aday memurluktan asli memurluğa kabul demektir.

Memur ticari mümessil olabilir mi?​

Memur ticari mümessil olabilir mi?
Maddeye göre memur; Tacir veya esnaf olamaz. Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz. Ticari mümessil ve ticari vekil olamaz.

Yeni memurun asaleti ne zaman tasdik olur?​

Yeni memurun asaleti ne zaman tasdik olur?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Aday olarak atanmış Devlet Memurunun adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz.” hükmü gereği asalet tasdiki, göreve başlama tarihinden itibaren bir yıl ile iki yıl arasındaki bir zamanda yapılır.

Memur vakarına yakışmayan davranışlar nelerdir?​

e) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.

Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak ne demek?​

Anlaşılacağı üzere Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak disiplin suçunun cezası uyarma cezasıdır. Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesi anlamına gelen uyarma cezası 125. maddenin birinci fıkrasının A alt bendinde düzenlenmiştir.

Devlet memurları Tacir olabilir mi?​

Devlet memurları Tacir olabilir mi?
“Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.

657 devlet memuru şirket kurabilir mi?​

657 devlet memuru şirket kurabilir mi?
Kamu görevlisi olan memurlar Adi Şirket Ortağı olamazlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilir ancak yönetiminde, denetiminde görev alamazlar. Temsilci ve vekil olamazlar.
Ticaret yapan memura ne ceza verilir?​
Devlet memurları kanununda sayılan istisnalar haricinde kazanç getirici faaliyette bulunan memurlar hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası tecziye edilir.Bir memurun bu hükümler haricinde vekaleten dahi ticari faaliyette bulunmasın disiplin cezası gerektirdiği hususunda Devlet Personel Başkanlığının müstekar …
 
Ticari taksi sahibi olmak da ticari faaliyetler arasında değerlendirileceği için, yasal düzenlemeler çerçevesinde memurların bu faaliyette bulunmaları yasaklanmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre devlet memurları, Tacir veya Esnaf sayılmalarını gerektirecek faaliyetlerde bulunamazlar. Dolayısıyla, memur olan bir kişi ticari taksi sahibi olamaz. Bu durum, 28. madde ve beraberinde gelen diğer maddeler tarafından açıkça belirtilmiştir.

Asaleti tasdik ise memur adayının başarılı bir şekilde aday memurluktan asli memurluğa geçişini ifade eder. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, aday olarak atanmış bir devlet memurunun asalet tasdiki, adaylık süresinin bir yıldan az, iki yıldan fazla olmaması gerektiği belirtilmiştir. Asalet tasdiki, bu süre içerisinde gerçekleşir ve memur asli memur olarak göreve başlamış olur.

Memurun ticari mümessili olması da yine yasalar tarafından yasaklanmış bir durumdur. Memur ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil ve ticari vekil olamazdır. Bu kural, memurların objektifliklerini, bağımsızlıklarını ve etik standartlarını korumayı amaçlar.

Devlet memurlarının, Tacir veya Esnaf sayılmalarını gerektirecek faaliyetlerde bulunmamaları gerektiği kanunlarca belirtilmiştir. Bu kapsamda, devlet memurları ticari faaliyetlerde bulunamazlar ve ticari işletmelere ortak olamazlar. Bu yasakların amacı, devlet memurlarının görevlerini tarafsızlık içinde yerine getirmelerini sağlamaktır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde, devlet memurlarının Adi Şirket ortağı olmaları yasaklanmıştır. Bu kanuna göre, devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilirler ancak yönetim veya denetim kurullarında görev alamazlar. Ayrıca, temsilci veya vekil olmaları da mümkün değildir. Bu kısıtlamalar, devlet memurlarının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve etik değerlerini korumayı amaçlar.

Devlet memurlarının vakarına yakışmayan davranışlar sergilemeleri durumunda disiplin cezaları ile karşılaşabilirler. Vakarına yakışmayan davranışlar, devlet memurlarının görevlerini etkili ve düzgün bir şekilde yerine getirmelerini engelleyen davranış biçimlerini içerir. Bu tür davranışlar, disiplin mevzuatı çerçevesinde cezalandırılır ve uyarma cezası gibi cezalar uygulanabilir.
 
Geri
Üst