Memur olan isci kidem tazminati alabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.787
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Memur olan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?​

Dolayısıyla iş sözleşmesinin devlet memurluğuna geçiş sebebiyle feshedilmesi halinde işçi için haklı sebep oluşmayacağından dolayı işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Memur kıdem tazminatı ne zaman ödenir?​

Anılan hükme göre 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak geçen hizmetler için kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için yaşlılık veya malullük ya da toptan ödemeye hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi gerekir. Memur olarak çalışılan süre için kıdem tazminatı talep hakkı doğmamıştır.

Sözleşmeli işçi kıdem tazminatı alır mı?​

Sözleşmeli işçi kıdem tazminatı alır mı?
Dairemizin kararlılık kazanan uygulaması gereği belirli süreli iş sözleşmesinin süre sonunda işveren tarafından yenilenmeyeceğinin bildirilerek feshedilmesi ve hizmetin bir yıl bulunması halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır (Yargıtay 9. H.D., 2008/13489 E., 2008/16388 K. ).”

Kamuda çalışan işçi istifa ederse tazminat alır mı?​

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Fakat işçi, haklı bir sebep ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, istifa etmiş dahi olsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Memur olmak için istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi?​

Davacı 657 Sayılı Yasaya tabi memur statüsünde çalışmakta iken istifa etmek suretiyle işinden ayrıldığında ve sırf bu nedenle memuriyette geçirdiği uzun süreli hizmetine dair kıdem tazminatını alamamaktadır.

5 yıllık memur istifa ederse tazminat alır mı?​

5 yıllık memur istifa ederse tazminat alır mı?
CEVAP: İşçilerden emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlara kendi isteği ile ayrılsa da işinden ayrıldığı tarih itibarıyla kıdem tazminatları ödeniyor. Ancak istifa eden memurlara işçiler gibi emekli ikramiyesi ödenmiyor. Adı üzerinde ’emekli’ ikramiyesi.

Kıdem tazminatı hangi hallerde alınır?​

İşveren, işçinin iş sözleşmesini süreli fesih yoluyla veya işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları dışında haklı nedenle derhal feshetmesi durumunda işçi kıdem tazminatına yine hak kazanacaktır.

Pandemi döneminde istifa eden tazminat alabilir mi?​

İşverenler bu dönemde işçilerini işten çıkaramadıkları için onları istifaya zorlamaktadır. İşçinin istifa etmesi pandemi döneminde de mümkündür. Ancak usulüne uygun olarak istifa etmeyen işçi tazminatlarını alamayacaktır.
 
Kıdem tazminatı konusunda, genel olarak işçilerin haklarını belirleyen yasal düzenlemelere ve çalışma koşullarına dikkat etmek önemlidir. Yaptığınız paylaşımlarda çeşitli durumlarla ilgili kıdem tazminatı alınıp alınamayacağı konusunda açıklamalar bulunmaktadır. İşte, paylaşımlarınızın detaylı bir değerlendirmesi:

1. **Memur olan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?**
- Devlet memurluğuna geçiş sebebiyle iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, işçinin haklı bir sebep oluşmadığı için kıdem tazminatına hak kazanamayacağı belirtilmiş. Bu durumda, devlet memuru olan bir işçi, kıdem tazminatı alamayabilir.

2. **Memur kıdem tazminatı ne zaman ödenir?**
- 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak hizmet geçmişine bağlı olarak kıdem tazminatına hak kazanmanın yaşlılık, malullük veya toptan ödeme gibi durumları gerektirdiği belirtilmiş. Dolayısıyla, memur olarak çalışılan süre için ayrıca kıdem tazminatı talep edilemeyebilir.

3. **Sözleşmeli işçi kıdem tazminatı alır mı?**
- Belirli süreli iş sözleşmelerinin süre sonunda işveren tarafından yenilenmeyeceğinin bildirilerek feshedilmesi ve hizmetin bir yıl veya belirli bir süre bulunması durumunda işçinin kıdem tazminatı hakkı doğabileceği vurgulanmış. Buna göre, sözleşmeli işçilerin de belirli şartlar altında kıdem tazminatı talep edebileceği anlaşılıyor.

4. **Kamuda çalışan işçi istifa ederse tazminat alır mı?**
- Genel olarak istifa eden işçilerin kıdem tazminatı talep etme hakkı olmayacağı ifade edilmiş. Ancak haklı bir sebep ileri sürülerek ayrılan işçilerin kıdem tazminatına hak kazanabileceği belirtilmiş.

5. **Memur olmak için istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi?**
- 657 Sayılı Yasaya tabi olarak memur statüsünde çalışırken istifa eden bir işçinin, sadece istifasından dolayı memuriyette geçirdiği süre için kıdem tazminatı talep edemeyeceği belirtilmiş.

6. **5 yıllık memur istifa ederse tazminat alır mı?**
- İstifa eden memurların, emeklilik şartlarını sağlamaları durumunda kıdem tazminatlarının ödenebileceği ifade edilmiş. Ancak bu durumda emekli ikramiyesi değil, kıdem tazminatı ödenebileceği belirtilmiş.

7. **Kıdem tazminatı hangi hallerde alınır?**
- İşçinin iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshedilmesi veya süreli fesih yoluyla feshedilmesi durumunda işçinin kıdem tazminatına hak kazanabileceği açıklanmış.

8. **Pandemi döneminde istifa eden tazminat alabilir mi?**
- Pandemi döneminde işçilerin istifaya zorlandığı ve istifası halinde tazminat alma durumuna ilişkin ifadeler yer almış. Usulüne uygun şekilde istifa eden işçilerin tazminat hakkının korunduğu vurgulanmış.

Bu açıklamalar, kıdem tazminatı konusunda farklı durumlar ve koşullara bağlı olarak işçilerin haklarını belirlemektedir. Yasal düzenlemeler ve belirli durumlar göz önünde bulundurularak, her durumun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst